fbpx
3 C
София

GDPR

Ирландия глоби Instagram 405 000 000 евро

Ирландският регулатор по защита на личните данни и информацията глоби Instagram с €405 милиона, предава Ars Technica. Глобата бива наложена заради нарушение на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR) и е следствие от двегодишно разследване на Комисията по...

Защо GDPR се проваля? Част I

Изминали са хиляда четиристотин петдесет и девет дни, откакто организацията с нестопанска цел за защита на данните NOYB подаде първите си оплаквания съгласно водещия европейски регламент за защита на личните данни GDPR. В оплакванията се твърди, че компании като Google, WhatsApp, Facebook...

Най-големите глоби, които ЕС наложи по GDPR

Животът ни има накъде още да става все повече онлайн, въпреки че в момента може да ни изглежда, че всичко от нашите медицински досиета до финансовото ни състояние съществува в дигитална форма. През годините тази дигитализация промени отношението ни...

Франция блокира Google Analytics

Френската Национална комисия по информатика и информационна свобода (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés, CNIL) разгледа и анализира постъпилите жалби срещу американската онлайн услуга Google Analytics. След изучаването на нейния трафик се оказа, че Google Analytics събира персоналните...

Китай прие собствен GDPR закон

С приемането на новия закон за конфиденциалността на личните данни (Personal Information Privacy Law) Китай стана вторият след Европа голям играч, формулирал свои собствени правила в тази сфера. Новият закон се разглежда от IT експертите като китайската версия на общия...

ЕС глоби WhatsApp с 225 милиона евро за нарушаване на законите за поверителност

WhatsApp, чат приложението собственост на Facebook, получи глоба в размер на 225 милиона евро или 267 милиона щатски долара за нарушаване на правилата на Европейския съюз за поверителност на данните. Ирландската комисия за защита на личните данни обяви решението...

ЕС не препоръчва използването историята на браузъра за определянето на кредитни рейтинги

Водещият европейски надзорен орган за защита на данните (European Data Protection Supervisor, EDPS) препоръчва да не се използват потребителските данни, като например, резултатите от търсенето в търсачките и историята на браузърите, за оценката на кредитния рейтинг и кредитоспособността на...

Amazon получи глоба от 888 милиона долара за нарушения на GDPR

Amazon се оказа в списъка с компаниите от технологичния сектор, които ще платят едни от най-големите глоби в 21-ви век. На 16 юли органът за защита на данните на Люксембург е заявил пред Amazon, че компанията ще трябва да...

Активисти подеха кампания срещу банерите за съгласие с бисквитките

Въведените преди няколко години задължителни банери за съгласие с политиката за бисквитките на сайтовете са не само досада за потребителите, но и са реално безполезни. Малко от тях предоставят реален избор и искате или не искате кликате върху "Приемам"....

Само две големи IT компании са били санкционирани от приемането на GDPR досега

Преди две години Европа въведе най-строгото законодателство за поверителност на данните в света, което касае всички компании, които по един или друг начин работят с потребителска информация с гражданите в държавите членки на ЕС, в това число и IT...

Хакнаха bTV и продават данните на потребителите във форум

По обяд днес цялата база данни с потребители, направили своята регистрация онлайн в сайтовете на медийната компания, се появи в интернет форум. Потребител на име Astonishment публикува тема в популярните RaidForums със съобщение, твърдящо, че разполага с пълната база...

Ексклузивно: британските Google потребители губят европейската защита на данните и минават под юрисдикцията на САЩ

Google възнамерява да прехвърли акаунтите на своите британски потребители извън контрола на европейските регулаторни органи и да ги постави под юрисдикцията на САЩ. По този начин те ще загубят защитата на личните данни, която е валидна за целия Европейски...

ЕС разследва Google и Tinder за нарушения на поверителността

Google и Tinder станаха обект на разследване в Европа заради своите практики за поверителността. Ирландската комисия за защита на данните (DPC) започна две независими разследвания, целящи да установят дали компаниите нарушават Общия регламент за защита на данните на ЕС...

British Airways пред рекордна глоба по GDPR в размер на $230 милиона

Британският Офис на комисаря по информацията (ICO) планира да глоби British Airways с £183.4 милиона ($230 милиона) заради теч на информация от 2018 година. Тъй като глобата идва по GDPR, тя е в размер на 1.5% от годишния оборот...

Комисията за защита на личните данни глоби мобилен оператор с 53 хил. лв. за нарушаване на GDPR

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е взела решение да глоби мобилен оператор с 53 000 лв. за нарушаване на Общия регламент за защита на данните (GDPR). Причината – мъж е установил, че без да знае и да е...

Франция глоби Google с €50 милиона за нарушаване правилата за работа с личните данни

Националната комисия по информационните технологии и свободи (CNIL) глоби Google с 50 милиона евро за нарушаване на европейските правила за защита на личните данни (GDPR). CNIL заяви, че интернет гигантът е предоставял на своите клиенти и потребители твърде малко информация...

Вижте кое търсиха българите най-често в Google през 2018-а

Истанбулска конвенция, GDPR, shkolo и Световното първенство по футбол са сред най-отличителните търсения за 2018 г  Днес Google обяви резултатите от „2018 година на търсене“, класация на най-често търсените термини, която представя уникална перспектива върху важните моменти и тенденции от...

Ръководителите на американските IT компании ще влизат в затвора за изтичане на лични данни

Американският сенатор на щата Орегон Рон Уайдън разработи законопроект за защита на персоналните данни, аналогичен на GDPR регламента, приет в Европа, само че още по-твърд. Работната версия на проектозакона Consumer Data Protection Act е публикувана за всеобщо обсъждане. Сенаторът предлага...

Facebook може да получи глоба от $1,63 милиарда за хакнатите над 50 милиона акаунти

Европейският регулаторен орган може да глоби Facebook с $1,63 милиарда заради хакерската атака, станала причина за компрометирането на над 50 милиона акаунти. Информацията публикува авторитетният The Wall Street Journal. На 29 септември ирландската Комисия по защита на информацията, която е...

ЕС заплаши Facebook със санкции, ако не изпълни изискванията на директивата GDPR

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че социалната мрежа Facebook има време само до края на тази година да изпълни условията на новия регламент за защита на личните данни. "Търпението ми е на изчерпване. Facebook обеща към месец декември да...

Един от създателите на Mozilla завежда дело срещу Google

Правилата са, за да се спазват. Брендън Айк, съ-основател на Mozilla и създател на браузъра Brave е завел иск в съдилища в Иралндия и Великобритания от името на своята компания, срещу Google и други онлайн рекламни компании, предава австралийския ITNews. Според...

Еврокомисията може да наложи гигантска глоба на руската ВКонтакте

Най-голямата руска социална мрежа ВКонтакте може да бъде глобена с 4% от годишния си доход, ако Еврокомисията реши, че тя не спазва приетият през 2018 година регламент относно защитата на данните GDPR (General Data Protection Regulation). Сумата на тази...

Българската CRM система Gravitech улеснява защитата на личните данни и изпълнението на новия европейски регламент GDPR

Българската софтуерна компания Gravitech въведе редица нови функционалности в едноименната си CRM система с цел подобряване защитата на личните данни. Софтуерното решение акцентира върху сигурността още от момента на своето създаване, а нововъведенията спомагат за допълнителното повишаване защитата на информацията...

GDPR идва и за програмите за онлайн комуникация

В края на миналата седмица влезе в сила Общия регламент за защита на личните данни (General Data Protection Regulation, GDPR), посредством който интернет компаниите, фирмите и издателите на уеб съдържание ще гарантират, че данните, които обработват са надлежно защитени...

След въвеждането на GDPR, сайтовете в ЕС се зареждат десетки пъти по-бързо

От 25 май тази година, компаниите, използващи данните на жителите от Европейския съюз, са задължени да спазват регламента GDPR. GDPR регламентът предвижда силно ограничаване събирането на потребителска информация и регулира обработването на лични данни на физическите лица в рамките на ЕС. Днес...

Нови ревюта

Samsung Galaxy Fold 4: най-добрият телефон за любителите на новите технологии

С пет камери, два екрана, една сгъваема "панта" и едно от най-добрите устройства за мултитаскинг, Galaxy Fold 4 не е обикновен смартфон. Дизайнът и...

Най-четени