Microsoft предупреди потребителите да обновят Windows 10 незабавно

4
2885

Microsoft призовава потребителите на Windows 10 да изтеглят наличните обновления за операционната система възможно най-скоро. Проблемът са две критични уязвимости. Компанията обяснява, че те могат да бъдат използвани за разпространение на вируси и други зловредни файлове без намеса на потребителя.

Потенциално засегнати са стотици милиони компютри според Simon Pope, директор на Microsoft по справянето с инциденти.

„Важно е засегнатите системи да бъдат обновени възможно най-бързо заради повишен риск от допълнително разпространение. Може да изтеглите нужните пачове като посетите страницата на Microsoft за ъпдейти по сигурността“, казва той.

Въпросната страница се намира тук. Въведете в търсачката наименованието на дупките. Двете уязвимости са именувани CVE-2019-1181 и CVE-2019-1182. Може да отидете и на специалните страници за тях, които са тук и тук.

Потребителите, които са с включени автоматични обновления, вече са защитени. Тези, които го правят ръчно могат да посетят линковете по-горе или да потърсят Windows Update чрез инструмента за търсене в Windows, за да изтеглят нужните ъпдейти.

Други версии на операционната система не са засегнати

Проблемите са открити по време на подсилване на услугите за отдалечен достъп – Remote Desktop. Ефекта на двете уязвимости е сравнително близък до този на Bluekeep. Ако хакер се възползва от тях, той има възможност да изпълнява код – да инсталира нежелани програми, дори да трие информация без знанието на потребителя.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Virus
Virus

Според Microsoft уязвимостта е и в други операционни системи: „The affected versions of Windows are Windows 7 SP1, Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012, Windows 8.1, Windows Server 2012 R2, and all supported versions of Windows 10, including server versions“

Източник: https://msrc-blog.microsoft.com/2019/08/13/patch-new-wormable-vulnerabilities-in-remote-desktop-services-cve-2019-1181-1182/

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Ежедневието … Windows 🙄.

AxOx
AxOx

Това е само ако компютъра ти е под пряк достъп в Интернет. Ако имаш рутер нямаш проблеми, защото компютъра ти не може да бъде атакуван – никой не достига компютъра и специално: бъгавите портове на Remote Desktop.
Ако ползваш услугата на Майкрософт за отдалечен достъп, то би трябвало да си изтеглиш ъпдейда за да си спокоен… чудя се дали стари ОС като 2003 са застрашени или само новите версии.

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

Има тонове други бъгове, които изискват обновления, а не да се изключват Бай Ганьовската.