back to top
5.8 C
София

МТИ предлага да се използват сървъри без оперативна памет

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Специалистите от Масачузетския технологичен институт предложиха интересен вариант за решаване на проблема с голямата консумация на електрическа енергия от големите дата-центрове. Предлага се замяната на оперативна с флаш-памет.

 

Ефективността на тази идея е показана на практика с помощта на работеща мрежа от 20 сървъра. Във всеки сървър е инсталирана програмируема логическа матрица (FPGA), която може да бъде програмирана да имитира работата на различни логически елементи. Всяка матрица е свързана с флаш-памет с обем 500 GB и към две съседни матрици в съседните сървъри, като по този начин се обединяват всички сървъри. FPGA изпълнява и ролята на контролер на флаш-паметта, а това не е лесна задача, понеже контролерите на съвременните запомнящи устройства с флаш-памет разполагат с по 8 процесора и 1 GB собствена RAM. Освен това FPGA ще извършва и предварителната обработка на данните във флаш-дисковете.

Разработени и тествани са три алгоритъма, извършващи трите основни задачи на big data: търсене на изображения по подаден образец, оценка и сравнение релевантността на уеб-страниците, като и работата на приложението Memcached, което се използва от големите сайтове с бази данни.

Тестовете на системата показват, че идеята на МТИ е доста добра – 20-те сървъра с 20 TB флаш-памет имат същата производителност като 10 сървъра с 10 TB обикновена RAM памет, но при много по-ниска консумация на електроенергия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини

×