Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Wikipedia тръгва на битка с марионетните акаунти

Шрифт
От , 5579 прегледа 0 препоръчай

Wikipedia се заема сериозно с марионетните (sockpuppet) акаунти, които напоследък са се превърнали в една мрежа в мрежата на свободната енциклопедия, подронвайки сериозно изградената й с години репутация на медия, която доставя надеждна и достоверна информация.

За това съобщава самата медия в официалното си издание Signpost тази седмица.

"Разследване проведено от английския отдел на Wikipedia над подозрителни редакции и дейност от страна на марионетни акаунти доведе до разкриването на невероятни разкрития за Wiki-PR, американска компания, генерираща милиони долари приходи, която е създала, редактирала и поддържала няколко хиляди статии в Wikipedia за клиенти, които са си плащали за това, като са ползвани сложни методи за скриване на истинската самоличност на потребителите. Това е станало след нарушаване на няколко основни ръководства за коректно участие и политики на медията, в това число и такива, които се отнасят до сблъсъка на интереси, която засяга платеното създаване на статии - когато човек приема пари, за да рекламира личност, организация или продукт в Wikipedia, а също така управлението на множество акаунти от страна на едно и също лице", съобщава медията.

Wiki-PR е създадена едва преди две години, но е натрупала сериозни пари от своите дейности, като е набирала екип основно от фрийлансъри - най-често от oDesk и Elance. На самата страница на Wiki-PR с гордост се съобщава, че компанията разполага с екип, който е част от редакторската и администраторска армия на Wikipedia, които ще ви помогнат да създадете и съхраните страница за вас или вашата компания на платформата на свободната енциклопедия, а цените не са за всеки. Създаването на страница, която ще бъде гарантирано запазена там се оценява на суми от $5000 до $10 000 долара, а поддръжката й - по $50 месечно, като за самите фрийлансъри отиват разбира се някакви трохи.

Но изглежда Wiki-PR не е единствената компания заела се с подобно пъклено дело - генерирайки сериозни приходи за сметка на хилядите редактори, които отделят време и усилия да помагат безкористно за развитието на откритата платформа.

А собственици на самите марионетни акаунти са най-често маркетингови компании и рекламни агенции.

Един типичен случай. Създава се страница за някаква неголяма компания или не толкова известна личност. Отговорните фактори в Wikipedia решават, че статията няма място на платформата и бива номинирана за триене. В подобни случаи се изисква постигането на консенсус сред група редактори. Именно прозрачността и демократизацията на този процес е умело използвана от собствениците на марионетни акаунти, защото тук идва другата част от играта им. Те участват в процеса по обсъждане на триенето, като един-единствен човек се представя за няколко редактора и по този начин "печелят" и страницата остава.

Последното разследване над практиката за управлението на марионетни акаунти разкрива наличието на стотици свързани помежду си такива акаунти. Потвърдено е наличието на 323 такива акаунта, а за 84 има подозрения, че са такива. Една такава мрежа например е Bambifan101, която включва 249 доказани марионетни акаунта и 236 подозрителни.

А администраторите на свободната медия губят понякога по 12 часа на ден в търсене и триене на подобни акаунти. 

Нов троянец атакува швейцарските банки и подменя DNS записите

Швейцарската некомерсиална ИТ-организация Switch CH съобщи за разкриване на нов троянски код, специално създаден за атака върху онлайн-банкирането в швейцарските банки. Експертите твърдят, че вирусът може да прихваща SMS-ключовете и да променя настройките на домейнната структура на компютърната система.Действията на троянеца водят до това, че потребителят попада на фалшив сайт, който записва всички данни и реквизити, необходими за извършване на реално онлайн-банкиране. Новият код е в състояние да заобиколи двойната авторизация и едновременно с това променя DNS-записите и по този начин създава дори и при опитните потребители илюзия за реална работа с банковата система. Вирусът е засечен при сработване на защитната система при подаване на фалшиви сертификати.Специалистът от Switch CH Даниъл Стърман казва, че новият троянец, класифициран вече с името Retefe, след успешно получаване на на банковите данни, автоматично се изтрива от компютър на жертвата. Инженерът отбелязва, че алгоритъма и кода са реализирани "много елегантно". Специалистът подчертава, че твърде малко вируси се самоунищожават след изпълнението на заложените задачи.Стърман отбеляза, че троянецът разполага с Android-компонента, за прихващане на SMS-токените. Кодът е оптимизиран за европейските банки, но вирусът е вече засечен в Австралия и Нова Зеландия.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кой от следните новинари НЕ ви допадат най-често статиите?
 • Светослав Димитров

  0% 0 гласа
 • Методи Дамянов

  0% 0 гласа
 • Даниел Десподов

  20% 1 гласа
 • Любослав Лозанов

  0% 0 гласа
 • Мая Иванова

  80% 4 гласа
 • Стефан Стефанов

  0% 0 гласа
Общо гласували: 5 Други анкети