fbpx
7.3 C
София

Автомобилният гигант Ford отчете печалба от 10,4 млрд. долара за 2022 година

Най-четени

Автомобилният гигант Ford съобщи в вчера, че е реализирал 10,4 млрд. долара нетна печалба през миналата година, което е доста под собствените прогнози на компанията и не отговаря на очакванията на Wall Street, тъй като американският автомобилен производител се бори с проблеми във веригата за доставки и нестабилност на производството, които от своя страна намалиха продажбите и повишиха оперативните разходи.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли заяви в отчета за приходите и в разговора с анализаторите, че много от пропуските са били под контрола на компанията и се отстраняват.

„Миналата година трябваше да се справим много по-добре“, заяви главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли в изявление. „Оставихме на масата около 2 млрд. долара печалби, които бяха под наш контрол, и ще поправим това с по-добро изпълнение и резултати.“

Фарли подчерта оптимизма си за Ford, като отбеляза, че компанията е била реорганизирана в три бизнес звена: Ford Blue за бензинови и хибридни автомобили, Ford Model, който e за свързани електрически автомобили и Ford Pro за търговските си продукти. Фарли заяви, че тази година ще бъде ключова за автомобилния производител. Реорганизацията на компанията, която стартира през март 2022 година, има за цел да придаде на 118-годишния автомобилен производител от Мичиган скоростта на стартиращ бизнес. Компанията също така промени начина, по който разглежда възможностите за печалба, като заяви, че очаква електрическите превозни средства да представляват 50% от глобалните ѝ продажби до 2030 година, в сравнение с 40% при предишни прогнози. Маржът на оперативната печалба се очаква да се увеличи до 10% до 2026 година, в сравнение с 8% в момента.

Разбивка на числата

През четвъртото тримесечие на 2022 година Ford генерира приходи в размер на 44 млрд. долара, което е със 17% повече от приходите в размер на 37,7 млрд. долара, отчетени през същия период на миналата година. За цялата година Ford отчита 158,1 млрд. долара приходи, което е с 16% повече от 2021 година, когато са реализирани приходи в размер на 136,3 млрд. долара.

Нетната печалба на Ford (на база GAAP) е 1,3 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2022 година и нетна загуба от 2,1 млрд. долара за годината.

На база коригирана печалба Ford е спечелила 2,6 млрд. долара през четвъртото тримесечие и 10,4 млрд. долара за цялата 2022 година. За сравнение, нетната печалба на Ford на база коригирана печалба преди лихви и данъци през 2021 година е 10 млрд. долара.

От Ford бяха публикували прогноза, че ще спечели за цялата година на база коригирана печалба между 11,5 и 12,5 млрд. долара. Това е разминаване в размер на 1,1 млрд. долара за годината.

От Ford заявиха, че оперативният паричен поток за годината е 6,9 млрд. долара, а коригираният свободен паричен поток за цялата година е 9,1 млрд. долара. Компанията съобщи, че към края на 2022 година е разполагала с 32 млрд. долара в брой.

Ръководителите на компанията, финансовият директор Джон Лоулър и главният изпълнителен директор Джим Фарли, подчертаха, че търсенето на продуктите на Ford и реорганизацията поставят компанията в позиция да коригира грешните си стъпки през изминалата година, но те също така предупредиха, че през тази година може да останат насрещни ветрове, включително лека рецесия в САЩ и умерена рецесия в Европа, заедно с други икономически тенденции, като например продължаващия скок в цената на щатския долар.

Ford посочи и един важен стимул за клиентите в цялата индустрия, тъй като търсенето и предлагането на автомобили бавно се възстановява: по-ниска печалба. Това е стимул за намаляване на цените на автомобилите, който вече е в ход.

През януари Ford увеличи производството и намали цената на своя изцяло електрически кросоувър Mustang Mach-E с около 1% до 8,8% в зависимост от нивото на оборудване. Намаляването на цените следва подобен и повтарящ се ход, използван от Tesla през последните няколко месеца.

Tesla намали цените на своите автомобили поне четири пъти през последните няколко месеца, с което даде началото на това, което мнозина в бранша нарекоха „ценова война за електромобилите“. Тенденцията за намаляване на цените стартира през октомври, когато Tesla обяви намаляване на цените в Китай с до 9% за Model 3 и Model Y. През януари Tesla намали цените за китайските купувачи с близо 14% и с цели 20% за автомобилите, продавани в Северна Америка.

Борба във веригата за доставки

През последните две години Ford и много други автомобилни производители се борят с ограниченията във веригата за доставки заедно с нарастващите разходи за материали и транспорт.

Например, миналата есен Ford предупреди, че разходите на доставчиците ѝ ще бъдат с 1 млрд. долара по-високи от очакваното през третото тримесечие поради нарастващата инфлация и постоянните проблеми във веригата за доставки. По това време Ford също така разкри, че недостигът на доставки е причинил изоставане, и има хиляди сглобени, но непълни автомобили. Ford очакваше, че между 40 000 и 45 000 недовършени автомобила, повечето от които са високопроходими камиони и SUV ще останат в склада на автомобилния производител в очакване на необходимите части до края на третото тримесечие.

Тези трудности продължиха до края на годината.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини