fbpx
13.9 C
София

Асфалт с интегрирани сензори ще намали ремонтите на пътищата

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

По магистралите в САЩ предстои да бъде въведено изобретение, което ще спести милиони долари и значително ще намали задръстванията, дължащи се на строителни дейности. Става дума за сензор, който ще даде възможност на асфалта и бета да „говорят“ – вграден директно в афалтово-бетонната смес, той изпраща на пътните специалисти точни данни за здравината на околното покритие и за необходимостта от ремонт на пътното платно. Широкото използване на тази технология ще намали честотата и продължителността на ремонтите на асфалтово-бетонната настилка, ще повиши устойчивостта на пътищата на повреди и ще намали въглеродния отпечатък от ремонтните дейности.

Стартъпът WaveLogix, основан през 2021 г., е разработил REBEL – система за измерване на якостта на асфалтово-бетоновото покритие на магистралите, а по-късно и на по-второстепенните пътища. Продуктът ще се появи на пазара по-късно тази година. Изобретението ще бъде алтернатива на тестовете, които са стандарт в индустрията от началото на 1900 г. насам.

Инженерите разработват новата технология през 2017 г., когато Министерството на транспорта на щата Индиана се обръща към тях с молба да помогнат за отстраняването на преждевременното разрушаване на наскоро ремонтираната настилка. Причината за разрушаването е неправилната преценка на времето за отваряне на движението по този пътен участък.

Методите, които се използват в пътното строителство от повече от век, изискват вземането на многобройни и големи проби от покритието на пътищата, които се изследват в специализирани лицензирани лаборатории или на място. Използвайки тези данни, инженерите оценяват нивото на якост, което конкретната асфалтово-бетонна смес ще постигне, след като бъде излята и оставена да се втвърди и да придобие необходимите експлоатационни качества. Тези тестове са добре познати в индустрията, но несъответствията между лабораторните и реалните условия водят до неточни оценки на якостта поради различните състави на асфалт, цимент и други съставки, температурата на околната среда и други най-различни условия.

Благодарение на новата технология, на инженерите вече не им се налага да разчитат на лабораторните проби от покритието на магистралите, за да преценят кога прясно излетият бетон плюс асфалт е достигнал проектната си якост. Сензорът съобщава на инженерите чрез приложение за смартфон кога настилката е станала достатъчно здрава, за да издържи на интензивен трафик. Колкото по-здрава е настилката и е спазено времето за втвърдяване, толкова по-рядко ще се налага тя да бъде ремонтирана. Незабавната информация за нивата на якост на покритието също така позволява пътищата да бъдат отворени за движение по възможно най-подходящото време след асфалтирането.

Строителните работници могат да инсталират сензорите, като просто ги поставят върху пътното платно, което ще се асфалтира. След това кабелът на сензора се свързва с преносимо устройство за многократна употреба, което се поставя отстрани на пътя и автоматично записва данните от него. С помощта на приложението работниците в реално време се информират за промените в якостта на бетона, което им позволява да вземат възможно най-правилното и точно решение за отваряне на пътя за движение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини