fbpx
17 C
София

Аlfa Romeo Spider се обръща „по таван“ в гроба. Tonale се предлага с повивалник

Най-четени

Alfa Romeo не иска децата ви пречат на вашия стилен лайфстайл и ви предлага Tonale Edizione Bambini. Най-готината функция на уникалния автомобил е прибиращи се модул за смяна на пелени (на бебета), известен още като Алфа повивалник. 

Единственият повивалник, който и алфа мъжкари могат да ползват, без да изглеждат джендър неутрални. 

Alfa Romeo дебютира с еднократно специално издание на своя кросоувър SUV Tonale, съобразено с нуждите на родителите. Оборудван със станция за преобличане на бебета и вграден бебефон, този уникален Tonale може би е отговорът на нуждите на младите семейства по света.

Tonale Edizione Bambini се отличава с редица допълнения, създадени в отговор на британско проучване сред родители шофьори. Изследването показва, че 59% от анкетираните смятат, че интериорът на автомобила им запазва усещане за стил, но признават, че след раждането на децата е предизвикателство да поддържат чистотата в купето на автомобила си. 

56% от участвалите в проучването също така се чувстват неудобно да качат други пътници в колата си заради безпорядъка, причинен от децата им.

Появява се Tonale Edizione Bambini. На първо място, концепцията Bambini е проектирана с повече места за съхранение на различни принадлежности, които идват с това да бъдеш родител. Ще откриете специално изработени поставки за седалките, които прилежно прилягат към облегалките на шофьорската и предната пътническа седалка. 

Те не само съответстват на останалата част от тапицерията, но и за тези, които наистина искат да гарантират, че потомството им ще има най-голям шанс да стане истински алфист, са снабдени с релефно лого на Alfa Romeo. 

Освен това всяка чанта има и джоб за таблица, идеален за водене на ред и насърчаване на разхвърляните деца да почистват. И ако сте си мислили, че обикновеното почистване на облегалките на седалките не може да се използва повече, Alfa дори е добавила защитни панели, за да смекчи въздействието на децата, които ритат облегалките на предните седалки – очевидно това се случва средно 3,5 пъти при всяко пътуване. Кой да знае?

Поддържането на чистота е на първо място в списъка с приоритети. Инсталиран е шестлитров безконтактен кош, който гарантира, че опаковките и бутилките с напитки няма да се разпилеят из купето. Има и включена 12V прахосмукачка, прибрана на пода на багажника.

В багажното отделение се намира и органайзер, включващ чанта за почистване с четка за почистване на багажника, препарат за почистване на кожа, кърпички и мокри кърпички.

Но не само Алфа Ромео са фиксирани върху бебета и дребосъци. Много други марки се опитват да съблазнят изтерзаните родители с малки хитринки, които да отдалечат от ума надуваемата бесилка, която всеки нов родител носи в себе си. За всеки случай. 

Концепция на Toyota за осведоменост на кабината гарантира, че в автомобила няма да останат забравени деца или домашни любимци. Системата може да открива любими същества дори ако те спят или са скрити под одеяло

Toyota представи интересна концепция, наречена Cabin Awareness, която гарантира, че в купето на автомобила няма да бъдат оставени хора или домашни любимци, като използва радар с милиметрови вълни за откриване на движение и интелигентна технология за свързване, за да уведоми собственика. 

Патентованата технология беше демонстрирана в минивана Toyota Sienna и може да се използва в бъдещи серийни модели, като спомогне за предотвратяване на смъртните случаи от топлинен удар.

Един милиметрово-вълнов радар с висока разделителна способност за 4D изображения, доставен от Vayyar Imaging, може да открива хора и някои домашни любимци в автомобила, дори ако спят или се крият под одеяло. 

Радарът, който е монтиран над таблото, може да засича микроподвизи, като сърдечен ритъм и дишане, на трите реда, в товарното отделение и в пространството за краката. Съдейки по размера, позата и положението на пътника, системата го класифицира като възрастен, дете или домашен любимец.

От Toyota твърдят, че милиметровият радар е по-добро решение от други технологии като сензори за тегло, камери или радари с ограничен обхват, които могат да доведат до фалшиви сигнали или погрешни открития.

В този контекст Саймън Робъртс, управляващ инженер в TCNA, заяви: „Основната разлика при тази система е подобрената разделителна способност и точност, засичането на цялата кабина и обхватът на функционалността, която Cabin Awareness предоставя“.

Чудесно нещо в концепцията Cabin Awareness е, че тя предлага много различни видове предупреждения и известия. Първо, на арматурното табло се появява предупредителен сигнал, след това се включва клаксонът и мигат аварийните светлини. 

Ако водачът излезе от автомобила и не реагира, системата автоматично ще изпрати известие до смартфона му чрез приложението на Toyota и/или текстови съобщения, с които ще го уведоми, че някой все още е на задната седалка.

В случай че водачът не разполага със смартфона си през цялото време, системата Cabin Awareness може да бъде програмирана да уведомява лица за спешни случаи, като например други роднини или приятели, или да изпраща предупреждения чрез интелигентни домашни устройства. 

Ако нищо от това не сработи, има възможност за използване на системата за спешна помощ чрез Toyota Safety Connect, която ще уведоми службите за първа помощ. Инженерите на Toyota са толкова решени да спасяват човешки животи, че проучват допълнителни предупреждения, използвайки комуникацията между автомобилите и интелигентната инфраструктура.

Концепцията Cabin Awareness е разработена от софтуерни инженери и специалисти по данни, работещи в Toyota Connected North America в Плано, Тексас. 

Идеята се ражда през 2019 г. по време на 36-часовия Toyota Connected Hackathlon – иновационно събитие с участието на софтуерни дизайнери и инженери, вдъхновено от микровълнова радарна технология, създадена от Лабораторията за реактивно движение на НАСА за подпомагане на подземните спасителни операции след земетресението в Непал през 2015 г.

Концепцията Cabin Awareness понастоящем се тества в реални изпитания чрез партньора на Toyota May Mobility в автономния автопарк на Toyota Sienna AutonoMaaS. Скоро ще започнат публични тестове в Арлингтън, Тексас, и Ан Арбър, Мичиган, а в края на 2022 г. ще бъдат открити още места.

Смъртните случаи от топлинен удар са сериозен проблем в САЩ, като през 2021 г. 23 деца са починали, след като са били оставени в превозни средства. В зависимост от обстоятелствата температурата в купето може да се повиши до 51° C за минути, дори когато външната температура е едва 15° C, а температурата на тялото на децата се повишава три до пет пъти по-бързо от тази на възрастните.


Тойота има сериозна история с вана Sienna и родителите отдавна са ѝ директен таргет.

Друга компания филантроп, която изпитва емпатия към родителските тела, е Hyundai. Компанията направи стандартна “екстра” предупреждението за връхлитащ велосипедист от задна полусфера. Системата не позволява вратата да се отвори, ако засече приближаващ колоездач.

Това превръща Hyundai в нещо като флагман на движение “Пази велосипедиста”. От компанията. От друга страна Hyundai също адресира проблема със забравените деца и домашни любимци и разработва собствена технология по този повод.


Hyundai се стреми да намали смъртните случаи, свързани с топлина, като направи системата за предупреждение за задната врата стандартна

Повече от 20 деца вече са починали това лято от това, че са били оставени в горещ автомобилHyundai отбелязва Националния ден за предотвратяване на топлинния удар, като обяви плановете си да направи своята система за предупреждение за пътници в задната врата стандартна за повечето нови автомобили в САЩ до 2022 г.

Създадена, за да предотврати трагичните смъртни случаи на деца, случайно оставени в превозни средства през лятото, системата за предупреждение на пътуващите отзад на Hyundai се предлага в две различни форми.

Най-елементарната е система „door-logic“, която разпознава дали задната врата е била отворена или затворена, преди автомобилът да бъде запален. Ако това се случи, системата ще напомни на водача да провери задните седалки, когато излиза от автомобила. 

Технологията е сравнително проста и до 2022 г. ще бъде инсталирана на повечето нови автомобили. Първият автомобил, който ще разполага със системата, ще бъде Sonata 2020, който ще пристигне в търговските центрове по-късно тази година.

Ултразвуковата система за предупреждение на пътниците отзад е по-усъвършенствана, тъй като съчетава гореспоменатата технология за логика на вратите с ултразвуков сензор, който разпознава движение от деца и домашни любимци, оставени на втория ред.

Ако движението бъде засечено, след като водачът излезе от автомобила и заключи вратите, автомобилът ще натисне клаксона си и ще изпрати предупреждение до смартфона на собственика.

Ултразвуковата система за предупреждение на пътниците отзад дебютира като опция за Santa Fe 2019 и е стандартно оборудване за Santa Fe и Palisade 2020.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) твърди, че тази година вече са загинали повече от 20 деца, защото са били оставени без надзор или са попаднали в капан в горещ автомобил. Миналата година 52 деца са загинали в горещ автомобил и това надминава предишния рекорд от 49 смъртни случая през 2010 г.

NHTSA отбелязва, че децата са особено чувствителни към горещината, тъй като телесната им температура може да се повиши от три до пет пъти по-бързо от тази на възрастните. Агенцията също така посочва, че температурата в превозното средство може да се повиши с 7 градуса по Целзий само за десет минути.

В резултат на това правителството заявява, че родителите „никога не трябва да оставят детето в автомобила, когато пътуват по задачи, дори и за минута“. Те също така насърчават хората, които видят дете само в автомобил, да се обадят на 911 и да потърсят помощ незабавно.

Разбира се, децата не са единствените, които могат да умрат в гореща кола. PETA напомня на собствениците на домашни любимци да не оставят кучетата в автомобила си, тъй като те могат бързо да получат топлинен удар. Това се случва твърде често и според групата поне 21 кучета вече са починали това лято.

Групата отбелязва, че дори в мек ден с температура от 25,6°С  температурата в автомобила може да се покачи до 37,8°С за няколко минути. В ден с температура 32,2° C температурата в автомобила може да достигне 42,8° C за по-малко от 10 минути.

Всички тези системи са интелигентни, няма спор. Но те имат един съществен недостатък – не мислят за родителите и тяхното психическо здраве.

В един момент децата ще пораснат и ще се оправят, но травмите, нанесени върху родителската психика, а и тяло!, ще останат и ще тежат на цялото останало общество. Стоящо отстрани, погнусено от памперса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини