fbpx
24.8 C
София

В Норвегия се състезват за пускане на автономни таксита

Най-четени

След като ни откраднаха белите като писани яйца българчета, за да ги направят безгласни букви в смазващата капиталистическа машина под формата на таксиджии, норвежците забиват още един пирон в глобалната конспирация с функция на ковчег за българите и пускат автономни таксита.

Като чуха тази новина, няколко ганьовци си набиха ваксина против ваксини.

Mobileye и Holo се надпреварват да подготвят роботаксита Nio за дебюта си в Норвегия. Целта е до края на 2024 г. или началото на 2025 г. по пътищата на Осло да се появи флотилия от 50 напълно автономни автомобила.

Автомобилите Nio ES8 се оборудват с технологията за автономно шофиране на Mobileye, за да могат да се превърнат в роботакси.

Обещанието за безпилотни превозни средства при заявка, които да превозват пътниците от летището до центъра на града или да предоставят транспортни услуги „за последния километър“, остава неизпълнено.

Разходите и сложността на постигането на автономно управление бяха подчертани от шумния фалит на бившия партньор на Ford Motor и Volkswagen Group – Argo AI.

Въпреки шоковите вълни от провала на Argo AI, проектите за технологии за самоуправление продължават да се изпълняват по целия свят.

В Норвегия целта е до края на 2024 г. или началото на 2025 г. по пътищата на Осло да се движи автопарк от 50 напълно автономни автомобила.

Екипът, който работи за осъществяването на тази цел, включва специалиста по внедряване на автономна мобилност Holo, разработчика на системи за самоуправление Mobileye и Ruter, органа за обществен транспорт на Осло.

В момента партньорите събират данни чрез малък автопарк от напълно електрически SUV автомобили Nio ES8, като същевременно работят за осигуряване на необходимите разрешителни за управление на автомобилите.

„Предстои период на тестване на различни етапи между настоящия момент и средата на 2024 г. В този момент очакваме да можем да отворим ограничена програма, в която хората да могат да се включат по избран начин“, заяви главният изпълнителен директор на Holo Кристиан Беринг Педерсен пред Automotive News Europe.

Какво е Holo?

Holo е създадена през 2016 г. от Semler Group, която е най-голямата дилърска група в Дания и № 17 в Европа въз основа на класация на анализатора на търговията на дребно с автомобили ICDP.

През 2019 г. Holo започна да изпълнява пилотни проекти с автономни превозни средства в цяла Скандинавия.

Две години по-късно тя засили фокуса си върху предоставянето на достъп до услуги и софтуер за внедряване на автономни превозни средства.   

Компанията работи и по автономни автомобили.

Той добави, че цялостната програма за развитие е с разходи между 15 и 20 млн. евро (16-21 млн. долара).

Mobileye ще оборудва превозните средства с Mobileye Drive, своята система за самоуправление от четвърто ниво, която е част от решенията на дъщерното дружество на Intel за мобилност като услуга (Mobility-as-a-Service – MaaS), позволяващи автономни услуги за превоз.

„Искахме да участваме в пилотния проект в Осло, за да покажем как гъвкаво могат да се прилагат автономните превозни средства в различни сценарии на шофиране“, заяви Кристиан Лихтманекер, ръководител на отдела за глобално бизнес развитие и стратегически партньорства, автономни MaaS на Mobileye, в отговор на въпроси по електронната поща.

Камерите, радарите и лидарите на Nio-тата работят със системата EyeQ на Mobileye, която подпомага функциите за самостоятелно шофиране на автомобила.

„Модернизацията се извършва в нашата сервизнo звено в Израел“, казва Лихтманекер. „След като превозните средства се разположат на място, може да започне тестването. „За проекта в Норвегия превозните средства преминават през задълбочени тестове в долината Гроуд, която е предградие на Осло, за да се гарантира, че са спазени всички стандарти за безопасност и регулаторни изисквания.

Анализаторът на Gartner Педро Пачеко заяви, че осигуряването на работа на роботизираните таксита без изключване и без намеса на отдалечен човешки оператор – и същевременно безопасното покриване на широка географска област – са основни предизвикателства.

„Това води до постоянен и непрекъснат проблем с мащабируемостта, когато е необходимо да се разшири географската област на действие и обхвата на условията, с които трябва да се справи роботоксито“, каза той в отговор на въпроси, изпратени по електронна поща. „Това, от своя страна, оскъпява експлоатацията на роботакситата, поради което не могат да изпълнят първоначалното обещание на роботакситата да осигурят достъпна и безопасна индивидуална мобилност.“

Програмата в Осло ще започне с фокусиране върху предоставянето на транспортни услуги на последната миля в крайните квартали на града, където възможностите за обществен транспорт са по-слабо разпространени.

„Ruter знае много за мобилността в района на Осло и дойдоха при нас, като казаха, че искат да проучат възможностите за първа и последна миля за потребителите в предградията“, каза Беринг. „Това е мястото, където според тях днес е предизвикателство да се осигури обществен транспорт“.

Holo идентифицира подходящи точки за взимане и оставяне на пътници в тези райони, надявайки се да осигури степен на гъвкавост за потребителите, която да е някъде между фиксирана автобусна линия и таксиметрова услуга „от врата до врата“.

„Може да се наложи да отидете пеша до някой ъгъл, за да ви вземат“, казва Беринг. „Идеята е да се покрие този район с транспорт по заявка и част от стратегията е да се даде на хората по-добра възможност за транспорт от обикновения обществен транспорт.“

Пачеко отбеляза, че ако роботаксите успеят да изпълнят основното си обещание – да осигурят индивидуална мобилност на ниска цена – може да има ползи за достъпността.

„Това обаче не винаги е най-добрият начин, като се има предвид, че повече автомобили по градските улици водят до повече задръствания“, добавя той.

Въпреки това той е съгласен, че роботакситата биха могли да играят важна роля в осигуряването на по-евтин транспорт за хората с ограничена мобилност, както и да позволят по-безопасно транспортиране на по-уязвимите пътници, особено в райони с по-висока престъпност.

Как Holo и Mobileye работят заедно

Чрез обширни тестове Holo е придобил представа за ключовите изисквания за безопасно шофиране при различни метеорологични условия, като е коригирал хардуерните и софтуерните спецификации, за да създаде обратна връзка с Mobileye.

„Ние поставяме контекста около данните, които можете да получите от автомобила, описваме какво може да е предизвикателството, изпращаме го обратно на Mobileye и те правят промени в софтуера за самоуправление“, казва Беринг. „Например, актуализиране на картографските данни.“

Главният изпълнителен директор на Holo Кристиан Беринг Педерсен заяви, че цената за използване на автономната услуга при поискване е малко по-висока от цената на автобусен билет, но по-ниска от цената на такси.

Лихтманекер обясни, че всяко внедряване на автономни превозни средства е свързано с индивидуални предизвикателства.

„В пилотния проект в Осло очакваме, че времето ще играе решаваща роля“, каза той. „Силните зимни бури биха могли да поставят на изпитание нашите възможности за засичане, тъй като камерите могат да бъдат блокирани от сняг и лед.“

По-справедлива мобилност

Лихтманекер заяви, че нараства броят на хората, които нямат достъп до конвенционалните транспортни средства.

„Автономните превозни средства предлагат на възрастните хора, на хората с увреждания или просто на хората без шофьорски книжки удобен нов вид транспорт, който може лесно да се адаптира към личните им нужди“, каза той.

Беринг заяви, че разходите за използване на автономната услуга по заявка, която ще се управлява чрез приложението на Ruter, ще паднат някъде между цената на автобусен билет и цената на такси.

Той добави, че някъде между 60 и 80% от разходите за експлоатация на автобусна линия са разходите за шофьор, а като замени шофьора с автономна система за управление, Ruter може евентуално да намали цените на услугата „роботакси“.

„Това би ги доближило до цените на обществения транспорт на Ruter, въпреки че предоставяте качествена услуга по заявка“, каза той.

Използването на самоуправляващи се маршрутки би могло да помогне на Ruter и при друго предизвикателство, с което се сблъсква – липсата на шофьори на автобуси.

„Ruter разглежда това като стратегически въпрос“, каза Беринг. „Те виждат, че може да не са в състояние да предоставят услугите, от които хората се нуждаят, ако не се отнесат сериозно към автономните превозни средства.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини