fbpx
15.8 C
София

Германия е убедила ЕС да не забранява напълно продажбите на двигатели с вътрешно горене след 2035 г.

Забраната няма да засегне автомобилите, които могат да се движат със синтетично гориво

Най-четени

Европейският съюз се съгласи да направи изключение за някои синтетични горива в проектозакона за забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г. Съобщава се, че органите на ЕС са постигнали споразумение с Германия, която настояваше за правото да се продават автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., но само модели, предназначени за използване със синтетично електрическо гориво (е-гориво).

Споразумението окончателно ще сложи край на спор, който застрашаваше единството на ЕС по отношение на политиките за „неутралност по отношение на климата“. В началото на март Европейският парламент отложи гласуването на забраната за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г. То трябваше да бъде отложено, след като германските власти, подкрепени от производителите на автомобили, заявиха, че няма да подкрепят забраната, без да се добавят някои синтетични горива към изключението.

Според Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската зелена сделка, с Германия е постигнато споразумение за използването на алтернативни горива в бъдещите автомобили. Сега тя работи за възможно най-бързото приемане на стандарти за емисиите на въглероден диоксид от автомобилите.

Не всички обаче споделят оптимизма на европейските служители. От „Грийнпийс“ вече заявиха, че подобен несъвършен компромис подкопава концепцията за опазване на климата в транспортния сектор и е в ущърб на Европа. Както е известно, синтетичното гориво или е-горивото е произведено от въглероден диоксид, извлечен от атмосферата, с добавка на водород, като при синтеза се използва само електричество от „зелени“ източници. Въпреки че при изгарянето на такива горива също се отделя въглероден диоксид, като цяло те поддържат „нулев въглероден баланс“.

Някои експерти подчертават, че производството на синтетично гориво по тази схема изисква много енергия, а автомобилите с подобно гориво генерират почти толкова парникови газове, колкото и конвенционалните модели с двигатели с вътрешно горене. Според някои оценки изключението за Германия, която има напреднало производство на двигатели с вътрешно горене, би било пагубно. Поради това кумулативните продажби на електромобили в ЕС до 2050 г. ще бъдат с 46 милиона по-малко, отколкото биха били в противен случай. До 2030 г. средностатистическият европейски шофьор ще плаща 782 евро повече годишно, за да зарежда автомобила си със синтетично гориво, отколкото би плащал, ако го зарежда с конвенционален бензин.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини