fbpx
-1.8 C
София

Електрическият автомобил на Sony и Honda стига дотам, докъдето Apple Car така и не стигна

Най-четени

Вече почти десетилетие проект „Titan“ на Apple остава най-голямата загадка на четири колела в света.

Как би изглеждал един автомобил на Apple? Защо една технологична компания ще се занимава с автомобили? Кой ще го построи и как ще го продава? И какво би означавало това за продължаващата електрическа и цифрова трансформация на автомобилната индустрия?

Днес автомобилът на Apple остава пълна загадка, но почти от нищото Sony – а не Apple се появи като технологичния гигант, който може би е разбрал „как се прави“.

Sony, а не Apple, се превърна в технологичния гигант, който разбра „как се прави“

Под нова марка, наречена „Afeela“, японският електронен и медиен конгломерат ще си партнира с Honda за производството на нов електромобил от 2026 гoдина нататък, който най-вероятно ще бъде произвеждан в заводите на Honda в САЩ, за да се възползва от новите правила за данъчен кредит за електромобили. За развлечението в автомобила ще се използват предимно абонаментни функции и огромната библиотека от видеоигри и медийни продукти на Sony. Тези услуги ще могат да се използват, докато водачите и пътниците чакат електромобилът да се зареди или когато се внедрят функциите на автономния автомобил – при условие че тези технологии напреднат достатъчно, за да се доставят на клиентите.

Ако това съвместно занимание, което сега се нарича Sony Honda Mobility, наистина се появи на пазара след три години, ръководителите, които разговаряха с The Verge, казват, че са в него за дълъг период от време, а не като тестови експеримент. На тазгодишното издание на изложението CES, главният изпълнителен директор на предприятието, Ясухиде Мизуно, заяви пред репортери, че то планира лизингови сделки за срок до 10 години, което е много по-дълго, отколкото повечето автомобили днес, подкрепени от чести софтуерни актуализации и допълнения на функциите „по въздух“.

„Ако продадем самия автомобил, ще трябва да го поддържаме 10 години – много дълъг период от време, за да предоставяме услугите си“, заяви главният оперативен директор на Sony Honda Mobility Изуми Каваниши в интервю за The Verge. „По принцип това е дългосрочен бизнес.“

Освен това Каваниши беше много ясен относно причината, поради която Sony изобщо навлиза в бизнеса с автомобили: да преследва нов бизнес модел, който може да преобърне индустрията такава, каквато я познаваме.

„Важното нещо е софтуерът“, каза Каваниши. „Трябва да укрепим софтуерните си технологии. Това означава, че можем да предоставяме услуги за мобилност в бъдеще. Трябва да променим бизнеса от хардуер към софтуер.“

Sony планира това от известно време. Прототипът Afeela, показан на CES 2023, е еволюция на концепцията Vision-S, показана на същото изложение през 2020 година, преди Honda да се включи в проекта. През миналата година последва концепция за седемместен SUV.

Последният прототип е елегантен електрически седан, който изглежда като съчетание на Tesla с Lucid Air. Той може да се похвали с екрани по цялата ширина на арматурното си табло, 45 сензора и камери за полуавтономно подпомагане на шофирането, задвижване на всички колела и намеци за интеграция на разширена реалност и „виртуални светове“, вградени в шофирането. В резултат на това първото навлизане на Sony в автомобилния сектор вече изглежда предназначено да се конкурира с някои от водещите играчи в областта на луксозните електрически автомобили.

Със сигурност името „Afeela“ е трудно за преглъщане; то беше остро осмивано в социалните медии след дебюта му на CES по-рано този месец. Освен че ще се докаже пред нови клиенти, това съвместно занимание на тези два гиганта в своите области е изправено пред множество предизвикателства през следващите три години, тъй като пазарът на електрически превозни средства се разраства с бързи темпове.

Но Afeela също така сигнализира за своеобразно съзряване на пазара на електрически превозни средства, като сериозни, реални компании се впускат в дигитализираното бъдеще на автомобилите, определено от абонаментни услуги, данни и софтуерни функции.

Sony планира това от известно време

С производствения опит на Honda това може да представлява изцяло нов пазар и множество потоци от приходи за Sony, която вече има огромна опора в развлекателната медия и устройствата, които използваме, за да я консумираме.

„Определено е интересно“, казва Джесика Колдуел, анализатор в автомобилната индустрия и изпълнителен директор на отдел „Прозрения“ в уебсайта за покупка на автомобили Edmunds. „Това са марки, които са изключително утвърдени в своите области, и мисля, че това ще бъде много важно за постигане на доверие на клиентите в тези автомобили с добавянето на все повече автономни функции.“

Освен това, каза тя, макар и да не е толкова визуално забележителен, колкото Tesla Model S при дебюта си, Afeela изглежда по-фокусиран върху удовлетворяването на нуждите на своите пътници, отколкото върху всичко останало.

„Изглежда, че фокусът се измества от дизайна на автомобила като такъв и се насочва повече към функциите на автомобила и това, което той може да направи за вас.“ каза Колдуел

Sony и Honda не могат да бъдат описани по този начин. Едната е най-големият японски концерн за електроника, лидер на пазара на конзолни игри и една от най-големите световни сили в производството на музика, телевизия и филми. Другата е една от най-големите автомобилни компании в света, която има трудно спечелена репутация за качество и надеждност.

„На пръв поглед това е обединение на две от най-известните и най-добрите компании в съответните области на Japan Inc.“, казва Тайсън Джомини, вицепрезидент по данните и анализите в компанията за автомобилни проучвания JD Power. „Когато комбинирате компания за потребителска електроника с компания в автомобилната сфера, предполагам, че очакванията са, че ще се случи нещо магическо.“

Що се отнася до Honda, Джомини каза: „Те са известни с отличното си производство. Sony е намерила фантастичен партньор, със сигурност една от най-сините от сините автомобилни компании, с която да си партнира.“

На CES излизането на Afeela определено се усещаше като шоу на Sony, а не на Honda. Sony се занимаваше с комуникациите около автомобила, работеше с журналисти и дебютира на фона на по-широка презентация, която включваше тийзър за филма Gran Turismo на Нийл Бломкамп и контролери за игри, ориентирани към достъпността на хората с двигателни проблеми.

Honda също може да спечели много. Рядко може да се види, че японските компании се отнасят сериозно към пазара на електрически превозни средства. Марки като Honda, Toyota, Mazda и Nissan изостават значително от американските, европейските и южнокорейските си конкуренти в областта на електрическите автомобили. Първият наистина модерен EV на Honda, кросоувърът Prologue, се очаква да излезе на пазара през следващата година, но дори и той използва платформата Ultium EV на General Motors, а не собственa такава.

За Honda Afeela е част от шанса да навакса изоставането си. Automotive News съобщава, че автомобилът на Sony и Honda ще използва нова изцяло електрическа платформа на Honda, която е наречена: Architecture, а японският автомобилен производител ще дебютира с подобен електромобил под собствената си марка по времето, когато Afeela ще бъде пуснат на пазара.

„От гледна точка на Honda те основно получават клиент, който да им помогне да платят за собственото си развитие на електромобил и да наваксат изоставането си“, казва Джомини. „Определено има известно колебание у японските производители на автомобили дали наистина да навлязат изцяло в сферата на електромобилите, но мисля, че те осъзнават, че нещата се развиват именно в тази посока.“

С Honda Sony получава не само доказан партньор, но и такъв с огромно производствено присъствие в САЩ – нейната инфраструктура за производство на автомобили там вече е толкова стабилна, че почти всички автомобили на Honda и Acura, продавани в Америка, също се произвеждат в Америка. Това би позволило на Sony да се възползва от неотдавнашните промени в Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, които позволяват данъчни стимули за електромобили, при условие, че електромобилът и неговата батерия са произведени в Северна Америка. Също така, Honda работи по завод за батерии на стойност 4,4 млрд. долара в Охайо.

„Ако погледнете Tesla, Rivian и други, мястото, където те наистина се спъват, е производството“, казва Джомини. „Всичко е чудесно, докато заводът не започне да произвежда.“

Защо Sony иска да създава автомобил?

Sony и Honda може и да са големи производители, но създаването на автомобили е трудно. Маржовете на печалба са ниски, режийните разходи са високи, производството е трудно, а тактиките за продажба се различават в отделните страни.

Ръководителите на Sony Honda Mobility, които разговаряха с The Verge, казват, че автомобилното пространство се разглежда като следващата естествена граница за медийния бизнес на Sony, което ще ѝ позволи скоро да предлага филми, музика, телевизионни предавания и игри в автомобилите.

„Открихме, че можем да направим още едно пространство за развлечения в мобилността, нещо като виртуален хол“ под формата на автомобил, каза Каваниши. „Ние вече имаме PlayStation и Walkman. Пространството за мобилност е още един пазар за нас.“

Sony се занимава и с изработването на облачни платформи за производителите на автомобили, каза Каваниши. Миналата година компанията обяви функции като съхраняване на персонализирани потребителски настройки в облака, технология за дистанционно управление на автономни приложения и възможност за дистанционно възпроизвеждане на стрийминг игри.

„На мен ми се струва, че от гледна точка на Sony това е пълна интеграция на нейните потребители – от дома до работата през автомобила ви и всичко между тях“, каза Джомини. „Сега това е разширение, което ни позволява да пренесем личния си живот в преносими устройства“.

Каваниши заяви, че Sony е водила разговори с няколко автомобилни компании като потенциални партньори по проекта, но отказа да ги назове. Не е ясно и дали Afeela някога е била предназначена да се конкурира с Apple Car; като се има предвид появата на концепцията Vision-S още през 2020 година, със сигурност е възможно вътрешното им планиране да се подреди.

Дигиталното бъдеще на автомобилите?

Джомини каза, че макар да разбира бизнес моделите, към които се стремят и двама партньора, все пак вижда потенциални пречки пред успеха на Afeela. От една страна, три години са дълъг период от време в автомобилния бизнес. През следващите няколко години всяка година ще дебютират около 20-25 нови модела електрически превозни средства, други стартиращи компании се учат как да навлязат на пазара, а Китай се стреми да навлезе и на американския пазар.

„Може да се очаква, че Afeela ще бъде успешна на някакво ниво, въпреки че това далеч не е гарантирано“, казва Джомини. „Има много уговорки и неща, които могат да се случат от сега до 2026-та.“

Ако Sony Honda Mobility успее да осъществи това, а то далеч не е гарантирано – моделът все пак казва много за това накъде вероятно ще се насочи автомобилната индустрия в бъдеще, и дори не за очевидни неща като игрите в автомобила.

„Ние вече доставяме PlayStation и Walkman. Пространството за мобилност е още един пазар за нас.“

Afeela няма да бъде създаден за печалба от продажбата на отделни автомобили или за дилърските центрове, които печелят от ремонти; тук идеята е за по-дългосрочни лизинги и условия на финансиране и за собственици, които плащат за различни подобрения и функции през целия живот на автомобила.

Джомини заяви, че според него този преход към абонаментни функции е „неизбежен“, особено при положение, че автомобилните компании трябва да се придържат към ценови ограничения съгласно Закона за намаляване на инфлацията в САЩ както и в други държави, за да могат техните автомобили да се ползват от данъчни облекчения. Производителите на автомобили биха могли да компенсират това, като запазят базовите цени на автомобилите, като добавят повече функции, за които водачите трябва да плащат с течение на времето.

„Това е като бизнеса със смартфони“, добави той. „Хардуерът не е толкова ключов… индустрията трябва да бъде променена към този вид модел.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини