fbpx
6.1 C
София

Електричка или ДВГ? Кучетата решиха вечния спор

Най-четени

Проучване, проведено от Университета на Линкълн в Обединеното кралство и CarGurus, изследва въздействието на пътуването с електрически превозни средства върху поведението и благосъстоянието на кучетата

CarGurus и Университетът в Линкълн проведоха двудневното проучване с участието на 20 кучета. Всяко куче е било взето на две 10-минутни пътувания, едното с електромобил, последвано от същия маршрут с автомобил с дизелов двигател, след което с редица научни наблюдения и биометрични измервания беше анализирана реакцията на кучето.

Под ръководството на д-р Даниел Милс, професор по ветеринарна поведенческа медицина в Университета в Линкълн, проучването е установило, че кучетата са по-малко спокойни в автомобили с дизелови двигатели в сравнение с електромобили. Освен това при кучетата, които са проявявали някои признаци на автомобилна болест (подобно на морска болест при хората), симптомите са били значително по-слаби в електромобил.

„Знаем, че повечето кучета ще пътуват в автомобил в някакъв момент от живота си, ако не и ежедневно. И все пак, тъй като електромобилите стават все по-разпространени сред шофьорите, досега не е имало проучвания за ефекта им върху кучетата“, казва д-р Милс. „Нашите резултати ясно показват, че кучетата изглежда са по-спокойни в електромобили, особено когато се разглеждат поведенчески характеристики като безпокойство. Освен това интересно и донякъде непреднамерено разкритие от проучването дойде от кучетата, които определихме като имащи потенциални симптоми, свързани с болестта на пътуването.“

Подробни констатации

Проучването стига до заключението, че няма доказателства, които да сочат, че електричките имат вредно въздействие върху благосъстоянието на кучето. Това разрешава неофициалните опасения, че разликите във вибрациите и/или шума, изпитвани в електромобила, могат да доведат до неразположение на кучетата или до повишена автомобилна болест.

„От предишни проучвания знаем, че рязкото увеличаване на броя на собствениците на кучета през последните три години е накарало много шофьори да преосмислят какъв автомобил най-добре отговаря на техните нужди“, казва Крис Кнапман, редактор в CarGurus. „Досега съветите ни бяха съсредоточени върху безопасността и практичността и те остават основните съображения. Въпреки това, за тези, които обмислят да преминат към електрически автомобил, това проучване ще даде увереност, че той ще пасне еднакво добре и на тяхното куче.“

Въпреки че кучетата в проучването са лежали през около една трета от времето на шофиране, независимо от задвижването, в дизеловите автомобили кучетата са нарушавали положението си на лежане средно с 50% повече, отколкото когато са били в електрически автомобил. Проучването установява, че това вероятно е резултат от разликите в шума и/или вибрациите в двата вида автомобили.

Резултатите също така показват, че малък брой кучета са изпитвали значително по-малко гадене в електромобил в сравнение с автомобил с двигател с вътрешно горене (ДВГ). Това се доказва от промени в поведението и намаляване на сърдечния ритъм с до 30  при пътуване с електромобил.

Проучването разкрива също, че много кучета изглежда се наслаждават на движението на автомобилите. Тъй като по-високата сърдечна честота се свързва с болестта на движението, данните разкриват, че сърдечната честота на две трети (66%) от кучетата се е понижила в резултат на пътуването както с автомобили с ДВГ, така и с електрически превозни средства.

CarGurus са провели и допълнителни проучвания със собственици на кучета относно поведението на техните домашни любимци по време на пътуване.

Като цяло собствениците са заявили, че техните домашни любимци най-често страдат от превъзбуда (58%), тревожност (48%) и гадене (44%), когато пътуват в автомобил. Въпреки това участниците, които са возили кучетата си както в автомобил с ДВГ, така и в електромобил, твърдят, че те се успокояват по-добре (39%), са по-спокойни (43%), по-малко тревожни (42%) и по-малко хленчат (45%) в електромобил в сравнение с ДВГ.

Накрая, проучването разглежда и как собствениците на кучета се опитват да поддържат спокойствието на своите любимци в автомобила. Почти половината (47%) дават лакомства, за да ги насърчат да се качат в колата, 46% поставят играчка или одеяло в колата, 36% правят разходки с колата, за да свикнат с пътуването, а 36% пускат релаксираща музика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини