fbpx
15.7 C
София

Изкуствен интелект в новия Ford Kuga Hybrid помага на шофьорите да владеят пътя и разхода на гориво

Най-четени

В продължение на няколко десетилетия системите 4х4 осигуряват на водачите по-добро сцепление на хлъзгави пътища, като изпращат мощност към всяко от четирите колела, но за сметка на това повишават разхода на гориво.

Появилата се впоследствие технология за задвижване на четирите колела (AWD) е  способна да открие, кои колела имат най-добро сцепление и да им изпрати допълнителна мощност, за да го подобри още повече, без да се завишава чувствително и горивният разход.

Ford направи крачка напред и сега представя технологията за прекъсване задвижването на четирите колела (AWD) на новия Kuga, включително на Kuga Hybrid

Технологията използва изкуствен интелект, за да изключи при благоприятни условия на шофиране интелигентната системата AWD на автомобила и така да постигне още по-добра  горивна ефективност. Обратното свързване е по-бързо от премигване и става, когато системата реши, че водачите отново могат да се възползват от допълнително сцепление.

Докато шофьорите целогодишно се сблъскват с хлъзгави условия на пътя, интелигентното задвижване на всички колела предлага особено предимство през зимните месеци, когато дъждът, снегът и ледът редовно ни предизвикват. Пътна настилка, която е хлъзгава от атмосферните условия или отлагания от масла, горива, прах и мръсотия, е виновник при 8% от пътнотранспортните произшествия във Великобритания през 2019 г. Прекъсването на AWD може да помогне за запазване по-сигурно сцепление с пътя, като същевременно осгурява икономия на гориво от приблизително 6,5% според данните на Ford.

„Задвижването на четирите колела не е само за офроуд – допълнителното  сцепление може да направи пътуванията за шофьорите по-безопасни и по-малко стресиращи, особено в зимни условия“, каза Глен Гулд, главен програмен инженер на Kuga. „ Проектирахме новия Kuga Hybrid така, че да помогнем на шофьорите да пестят гориво, а изкуственият интелект, който осъществява прекъсване при AWD допринася за икономиите, като същевременно запазва предимствата на интелигентното задвижване на всички колела.“

„Размита логика“

Интелигентната система за задвижване на всички колела на Kuga Hybrid непрекъснато получава информация от сензорите около автомобила и следи, кои колела имат най-добро сцепление с пътната настилка.

Мощността от бензиновия пълен хибрид се разпределя безпроблемно между предните и задните колела за плавен ход и отзивчиво завиване, като настройките отнемат по-малко от 20 милисекунди. В ситуации, когато предните колела нямат сцепление, системата може дори да изпрати 100% от мощността към задните колела.

Усъвършенстваната функция за изключване на AWD използва специален електронен алгоритъм на мозъка и „размита логика“, за да определи, дали захранването на задните колела може да бъде изключено напълно при съществуващите обстоятелства, например, когато плавно се движите по магистрала на топъл и сух път. Това временно превръща Kuga Hybrid в автомобил с предно предаване, за още по-добра горивна ефективност.

Най-важното е, че AWD-прексването винаги е в готовност да свърже отново захранването към задните колела, ако установи, че е необходимо интелигентно задвижване на всички колела

За да определи въртенето и приплъзването на колелото, AWD-прекъсването следи информацията от системите, включително контрола на сцеплението и АБС-а, активирането на чистачките на предното стъкло и външната температура – за определяне на метеорологичните условия – и дори може да открие дали Kuga Hybrid тегли ремарке, за да му помогне да вземе решение само за 10 милисекунди.

„Размита логика“ се отнася до алгоритъма, който може да вземе предвид всякакви променливи, преди да вземе решение. Точно така правим вие и аз, когато решаваме какво да облечем, съобразявайки се с прогнозата за времето, сезона, гледката  през прозореца и преценявайки, къде отиваме”, каза Скот Бейринг, мениджър във Ford за апликациите. „За Kuga това означава, че Интелигентното задвижване на всички колела няма да се включи, само защото работят чистачките на предното стъкло. Алгоритъмът взема предвид информацията от редица сензори, преди да реши дали да се включи или не, но прави това много по-бързо, отколкото човек би могъл. “

Новият Kuga Hybrid спестява усилия

Като част от гамата на най-електрифицирания модел на Ford досега, новият Ford Kuga Hybrid използва пълен хибриден задвижващ механизъм, за да осигури максимална ефективност и да използва чиста електрическа мощност, без да e необходимо зареждане от външен енергиен източник, и да постигне пробег, който съперничи на дизелов автомобил.

Kuga Hybrid е и първата Kuga, която комбинира електрифициран задвижващ механизъм с опцията на технологията за интелигентно задвижване на всички колела на Ford, за да постигне оптимизирано шофиране.

Интелигентното задвижване на всички колела се предлага и за 2.0-литровия вариант Kuga EcoBlue с мощност 190 к.с. и 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Способността да изминава 1000 км с един резервоар гориво прави Kuga Hybrid убедителна алтернатива на дизеловите двигатели. Осигурявайки горивна ефективност от 5,4 л / 100 км и CO2 – емисии от 125 г / км WLTP (5,1 л / 100 км и 118 г / км CO2 NEDC)  заедно с 54-литров резервоар за гориво, общият пробег на Kuga Hybrid също е повече от 30% по-голям от този на Kuga Plug-In Hybrid, който предлага по-голям чисто електрически обхват на шофиране до 56 километра WLTP (72 км NEDC).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини