fbpx
8.9 C
София

Иновативно окачване на BMW превръща дупките в ток!

Най-четени

Дупките и неравностите по пътя могат да бъдат досадни, а и скъпи, ако не ги забележите навреме. Но какво би станало, ако когато преминете през неравност, вашият електромобил може да използва тази енергия и да я превърне в електричество? BMW разработва ново окачване, предназначено да прави точно това.

BMW патентова дизайн на окачване, който зарежда батерията на електромобил 

Нов патент, подаден в германското патентно ведомство, показва, че BMW разработва нова система за окачване, която може да събира енергия от движението на колелата на електромобила, докато той абсорбира удар от неравност.

Тъй като автомобилната индустрия бързо преминава към изцяло електрически превозни средства, автомобилните производители се надпреварват да разработват начини за увеличаване на пробега на електромобилите. Технологията на батериите напредва бързо, което позволява пробегът на електромобилите да се изравни с този на аналзоите им с ДВГ. BMW обаче планира да направи още една стъпка напред.

BMW препроектира окачването, което традиционно губи енергия за поддържане на движението на колелата, като начин за генериране на използваема енергия.

В документацията е показан иновативен дизайн, който улавя енергията, генерирана при движението на колелото в отговор на преминаването през неравност. След това натрупаната енергия се изпраща към генератор, който я превръща в използваема електроенергия за зареждане на батерията на електромобила.

Производителите на автомобили въведоха енергоспестяващи функции, които могат да увеличат пробега на електромобила, докато други разработват методи за използване на енергия по време на пътуване. Но улавянето на енергията от неравностите по пътя за зареждане на батерията е гениално.

Мнението на спецовете

Умен ход от страна BMW. Ако германският автомобилен производител успее да изкара тази технология на пазара, тя може да промени правилата на играта. Възможно е обаче тя да се предлага като опция с някакъв вид абонамент.

Mercedes-Benz представи OTA (по въздуха, дистанционна) актуализация, която може да осигури на вашия електромобил „увеличаване на ускорението“, но ще ви струва 1200 долара годишно и законови неуредици блокират опцията в Европа. Tesla продава подобен пакет, наречен „Acceleration Boost“, срещу допълнителни 2000 долара.

Въпреки че новата система за окачване на BMW вероятно няма да увеличи ускорението, на нея ще се гледа като на премиум функция. Един от последните примери е отоплението на седалките, за което от BMW искат заплащане на месечен абонамент.

Когато и ако технологията на BMW за улавяне на енергията на окачването се появи на пазара, тя вероятно няма да бъде евтина. Във всеки случай тя може да си заслужава, ако ежедневното ви пътуване е изпълнено с неравности или дупки. 

С пътищата на България всяко ново BMW ще е перпетуум мобиле.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

  • ТАГОВЕ
  • BMW
Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини