fbpx
13.9 C
София

И автомобилните гуми стават smart

Най-четени

Умните гуми са следващата област за събиране на данни и безопасност на автомобилите. По-голямото тегло и по-дългите сервизни интервали на електромобилите превръщат износването на гумите във важен фактор за безопасност.

Сензорите за гуми вероятно ще станат по-интелигентни и ще генерират по-важни данни за шофьорите през следващите години, тъй като електрическите превозни средства стават все по-значими, казват ръководителите на индустрията.

Електрическите превозни средства обикновено са по-тежки от автомобилите с бензинови двигатели и генерират огромен въртящ момент, което води до по-бързо износване на гумите, казва Ягил Цур, вицепрезидент по продуктите в израелския технологичен стартъп Tactile Mobility.

„Електрическите превозни средства имат по-дълги сервизни интервали“, казва той. „Те не стигат толкова често до сервизите, така че никой професионалист не гледа гумите. Това води до повишен риск.“

Големите производители на гуми като Goodyear, Michelin, Continental и Bridgestone разработват усъвършенствани сензори и експериментират с продукти, които да помогнат на гумите да издържат по-дълго и да уведомяват водачите кога може да се наложи да бъдат обслужени.

„Ако не ги наблюдавате лично, в крайна сметка се увеличава рискът от произшествие и рискът от спукване на гумите и по-голям спирачен път“, казва той.

Continental, например, разработва интелигентни сензори, за които твърди, че ще правят повече от това да следят налягането в гумите, което вече е индустриален стандарт. Те ще измерват температурата на гумите, ще откриват пробойни и ще предупреждават собствениците на автомобили за проблеми.

Междувременно Goodyear си партнира с компанията за самоуправляващи се камиони Gatik, за да създаде доказателство за концептуална технология, която оценява триенето на пътя и изпраща информация в реално време към системата за автоматизирано шофиране на автомобила.

Технологията беше внедрена тази зима като част от пилотна програма в района на Торонто. Заледените пътни условия предоставиха възможност за „потвърждаване на откритията на пътя, които вече бяхме установили в лабораторията“, каза Ерин Спринг, старши директор на Goodyear по материалознание.

„Можете да получите представа за това какви са условията на пътя, като просто погледнете времето, но това, което не получавате по този начин, са действителните нива на сцепление“, каза тя. „Сега можем да измерим това и да го изпратим обратно към автомобила.“

Goodyear очаква сензорната технология за гуми да стане неразделна част от бъдещите системи за свързани превозни средства, които ще имат за цел да следят пътните условия, като се има предвид, че гумите осигуряват единствената физическа връзка между превозното средство и пътя, каза тя.

Партньорството с Gatik „показва, че това не е само теоретично упражнение“, каза Спринг. Производителите на гуми също разработват конструкции, които да отговарят на нуждите на електрическите превозни средства.

Bridgestone например пусна миналата година на пазара гумата си R192E, предназначена за използване в електрически автобуси. Гумите имат по-голям капацитет на натоварване и по-ниско съпротивление при търкаляне от традиционните гуми за автобуси, което помага на производителите да увеличат пробега.

„Всичко, което можем да направим, за да удължим пробега, е полезно“, казва Роби Хамби, директор на търговската продуктова стратегия в Bridgestone Americas.

Подобно на други, Bridgestone разработва „модерни сензори за гуми“, които да събират различни потоци от данни за работата на гумите и да ги „превръщат в допълнителни здравни услуги (за здравето на гумата), които могат да бъдат вградени в съответните приложения“ в автомобила, каза Дан Леви, изпълнителен директор на отдел „Продукти, решения за мобилност“ в Bridgestone Americas.

„Здравето на гумите не трябва да се ограничава до обикновена предупредителна светлина на арматурното табло“, каза той в имейл до Automotive News.

Междувременно Tactile Mobility разработва софтуер за „виртуални сензори“, за който твърди, че може да взема данни, генерирани от физическите сензори, и да използва алгоритми за генериране на заключения за състоянието на гумата.

Сцеплението с пътя например е нещо, което е „по принцип невъзможно“ да се измери с физически сензор – но чрез използването на виртуален сензор това може да стане възможно, казва Цур.

„Ако вземете данни от десетки сензори, като например скорост на колелото и ускорение, тегло и други фактори, можете да получите много добри резултати за сцеплението на гумата“, каза той.

Миналата година Tactile Mobility пусна на пазара своята система за мониторинг на здравето на гумите, за която твърди, че може да осигури „360-градусов поглед върху текущото и бъдещото състояние на гумите“. 

Системата може да следи износването на гумите, сцеплението, твърдостта, баланса на колелата и други фактори, които са от решаващо значение за безопасността на превозното средство, се казва в прессъобщение на компанията.

Новият софтуерен пакет, разработен от доставчика на кормилно управление Nexteer Automotive и израелския технологичен стартъп Tactile Mobility, позволява на автомобилите да получават по-добро „усещане за пътя“ в опасни условия – и дори да определят състоянието на гумата.

Софтуерът е интегриран в кормилната уредба на автомобила, за да открива незабавно кога гумите са се допрели до заледен участък от магистралата. След това автомобилът преобразува информацията за пътната настилка в данни, които автомобилът „интерпретира и приписва на различни сценарии за състоянието на пътя“, според компаниите.

Цур заяви, че се надява системата да помогне за предупреждаване на водачите за проблеми възможно най-рано и да помогне на компаниите да проектират гуми, които могат да работят по-добре и да издържат по-дълго.

„Гумите са може би най-важният елемент за безопасност на автомобила“, каза той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини