fbpx
21.3 C
София

И една драскотина по батерията на електричка може да превърне автомобила в „тотал щета“. Това ли иска природата?

Най-четени

За много електрически превозни средства няма начин да се поправят или оценят дори леко повредени акумулаторни батерии след произшествия, което принуждава застрахователните компании да отписват автомобили с малък пробег, което води до по-високи премии и намалява ползите от преминаването към електричество.

И сега тези батерии се трупат на сметища в някои страни – нерегистриран досега и скъп пропуск в това, което трябваше да бъде „кръгова икономика“.

„Купуваме електрически автомобили по причини, свързани с устойчивостта, с намаляване на замърсяването“, казва Матю Ейвъри, директор по изследванията в компанията Thatcham Research, която се занимава с проучване на автомобилните рискове. „Но един електромобил не е много устойчив (екосъобразен), ако трябва да изхвърлите батерията след незначителен сблъсък.“

Акумулаторните батерии могат да струват десетки хиляди долари и представляват до 50 % от цената на електромобила, което често прави подмяната им нерентабилна.

Докато някои автомобилни производители като Ford Motor и GM заявиха, че са направили батериите по-лесни за ремонт, Tesla предприе обратната стъпка със своя Model Y, чийто нов структурен батериен пакет беше описан от експертите като „с нулева ремонтопригодност“.

Tesla не е отговорила на запитването на CarBuzz за коментар.

Автомобили като произвеждания в Тексас Tesla Model Y са особено лоши нарушители. Munro & Associates разглобява автомобили и съветва различни автомобилни производители за тяхното подобряване. 

Нейният шеф, Санди Мънро, заяви, че акумулаторният блок на Модел Y има „нулева ремонтопригодност“, като добави, че „структурен акумулаторен блок на Tesla отива направо в автомелачката“. 

Въпреки че концепцията за структурен акумулаторен пакет е добра за минимизиране на частите и по този начин за намаляване на потенциалните отпадъци, дългосрочните ефекти не са толкова положителни.

Това не означава, че всички производители на автомобили са забравили или са безразлични. GM помага на собствениците на Tesla при ремонтите, а „вкъщи“ обещава, че собствените ѝ автомобили, както и тези на конкурента от съседния град Ford, ще бъдат по-„ремонтируеми“. 

Дори и да е така, скандалните разходи, свързани с ремонтите, могат да обезсилят всички подобрения в дизайна, направени с цел улесняване на работата по поддръжката.

Tesla дори е изправена пред съдебен иск заради неимоверно високи разходи за поддръжка и ремонт, но нейният главен изпълнителен директор изглежда смята, че оценките на застрахователите за разходите за ремонт на електромобилите са далеч от истината. 

Tesla обаче не е единствената компания, чиито електрически автомобили се изхвърлят. Търсене на Ройтерс за продажби на разглобени електромобили в Америка и Европа разкри много Tesla с нисък пробег, но също така и електромобили на BMW, Hyundai, Nissan, Renault и Stellantis.

Поправка или скрап?

Какво казват производителите на автомобили за това доколко подлежат на ремонт техните акумулаторни батерии:

Ford Motor заяви, че е опростил процеса на ремонт на акумулаторния модул и е разработил лесен начин за подмяна на тавата на акумулаторния блок, ако външната част е повредена.

GM заяви, че новите му батерии Ultium са проектирани да се ремонтират на ниво модул, което е „значително по-евтино от замяната на целия акумулаторен пакет“. Освен това то позволява достъп на трети страни до данните за батерията.

Nissan заяви, че отделни модули в неговите електрически автомобили могат да бъдат подменяни. На въпрос за достъпа на трети страни до данните, говорител заяви, че „дилърите на Nissan разполагат с цялото обучение и специални инструменти, необходими за осигуряване на качеството или нуждите от ремонт на батериите на EV“.

Renault заяви, че модулите в нейните електрически автомобили могат да бъдат ремонтирани в специално определени „центрове за батерии“, но не отговори на въпроса за достъпа на трети страни до данни.

Stellantis заяви, че не ремонтира батерии след произшествия, при които се задействат въздушните възглавници, и добави, че силно вярва в поверителността на данните.

Управляващият директор на Центъра за технологии на Алианц Кристоф Лаутервасер заяви: „Броят на случаите ще се увеличава, така че обработката на батериите е ключов момент.“ Той добави: „Ако изхвърлите автомобила на ранен етап, сте загубили почти всички предимства по отношение на емисиите на CO2.“

И така, какво може да се направи?

За мнозина запазването на двигателите с вътрешно горене звучи като чудесна идея, особено с появата на синтетичните горива и водородната технология.

Но влакът на електромобилите вече се движи с висока скорост, така че има само две осъществими решения, като и двете трябва да бъдат приложени.

Първо, производителите трябва да произвеждат акумулаторни батерии, които да могат да се ремонтират или най-малкото да се заменят.

Второ, производителите на автомобили трябва да позволят публичен достъп до данните за батериите. Тези компании ще се колебаят дали да позволят това, тъй като то създава възможност за конкурентите да откриват иновации. 

Но компромисът ще бъде, че електромобилите ще могат да останат на пътя по-дълго, високите сметки за ремонт няма да отблъскват клиентите, а околната среда ще може да се сблъска с по-малко замърсяване и отпадъци от електромобилите.

Не е ли превръщането на света в по-добро място точно това, за което Tesla и другите производители на електромобили твърдят, че се занимават с тази дейност? Крайно време е да го докажат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Logitech MX Anywhere 3S – тих и функционален мъник

Преди няколко дни Logitech представи официално своята нова мишка MX Anywhere 3S. Ако следите Kaldata редовно, то със сигурност знаете, че периферията на този...

Подобни новини