fbpx
15.7 C
София

Какво обединява BMW, Mercedes, SAP, Siemens, Henkel и др.

Най-четени

С учредяването на съвместното предприятие Cofinity-X десет партньори от автомобилната индустрия ще продължат да насърчават внедряването на мрежата Catena-X.

BMW Group, BASF, Henkel, Mercedes-Benz, SAP, Schaeffler, Siemens, T-Systems, Volkswagen и ZF съвместно основават Cofinity-X, за да ускорят функционирането и приемането на Catena-X в автомобилната индустрия.

Cofinity-X има за цел да управлява отворен пазар за приложения и да предоставя продукти и услуги, които да позволят ефективен и сигурен обмен на данни между всички участници в екосистемата, като първоначално се фокусира върху европейския пазар.

Cofinity-X ще спомогне за постигането на значителен напредък в операционализирането и изграждането на цялостни вериги от данни за проследяване на материалните потоци по цялата верига на стойността.

Основа на операцията ще бъдат надеждните принципи на Catena-X и Gaia-X, осигуряващи пълен суверенитет на данните за страните, които ги споделят, в отворена, надеждна, съвместна и сигурна среда.

Cofinity-X се стреми да бъде едно от първите действащи дружества, което има за цел да предоставя продукти и услуги за сигурен обмен на данни по цялата верига за създаване на стойност в автомобилната индустрия.

„Предизвикателствата, пред които днес са изправени индустриите по целия свят, могат да бъдат решени само със съвместен и холистичен подход за усъвършенстване на целите ни вериги за създаване на стойност: да ги направим по-проследими, по-устойчиви и по-устойчиви. Catena-X и Cofinity-X имат потенциала да променят правилата на играта в това начинание.“ Оливър Ципс – председател на Управителния съвет на BMW AG.

Бъдещите клиенти ще могат да получат достъп до приложения и услуги за реализиране на случаи на употреба в автомобилната верига на стойността, като например мониторинг на CO2 и ESG, проследимост, кръгова икономика или управление на данни за бизнес партньори.

Подходи за декарбонизация: Решенията за проследяване на въглеродния отпечатък дават възможност за кратко, точно изчисляване и отчитане на стойностите на CO2 по цялата верига на стойността. Това ще позволи на клиентите на Cofinity-X да останат начело в прозрачността на въглеродния отпечатък и да извлекат потенциални подобрения в устойчивостта, за да играят активна роля в глобалните усилия за постигане на нулева нетна стойност.

Последователна и надеждна проследимост: Проследяване на частите и компонентите по всяко време по цялата верига на доставки, като се започне от суровините и се приключи с рециклираните части. Приложенията за проследяване могат да дадат възможност за показване на цялата верига на стойността и да помогнат за намирането на начини за повишаване на устойчивостта на веригата на доставки.

Кръгова икономика за устойчива верига на стойността: Рециклирането на материали е все по-важна тема в автомобилната индустрия. Информацията за състоянието на компонентите може да се показва прозрачно сред доставчиците и клиентите с цел правилно повторно използване на частите и компонентите. Чрез прилагането на кръговата икономика компаниите могат да подобрят съотношението на рециклируемите материали в своите продукти и да намалят отпадъците.

Интелигентно управление на данните на бизнес партньорите (BPDM): Компаниите инвестират значителни ресурси, за да поддържат актуални данни за клиентите и доставчиците. Услугите BPDM на Cofinity-X почистват и обогатяват данните на бизнес партньорите в автомобилната индустрия. По този начин клиентите на Cofinity-X могат да се възползват от сортирани, анализирани, незамърсени и обогатени данни за партньорите.

Сътрудничество между доставчици и клиенти по цялата верига на стойността в автомобилната индустрия

„Нарастващите изисквания за проследяване на всички материали по цялата верига на стойността е един от ключовите фактори, върху които е изградена Cofinity-X. Ние ще бъдем важна част от бързо разрастваща се екосистема, в която всички компании от веригата за създаване на стойност в автомобилната индустрия могат да участват равноправно. Ето защо нашето продуктово предложение ще инициира вериги от данни от край до край, както и ще генерира стойност за всички участници.“ Александър Шлайхер, изпълнителен директор на Cofinity-X.

Продуктово предложение, създадено да стимулира приемането и внедряването на малки и средни предприятия

Вериги от данни от край до край могат да бъдат създадени само ако всички страни са готови да си сътрудничат. Повечето от компаниите във веригата за създаване на стойност в автомобилната индустрия са малки и средни предприятия.

Cofinity-X ще предложи лесно и бързо присъединяване на тези ключови участници. Cofinity-X ще изгради портфолио около четири ключови предложения за продукти и услуги. Първите продукти и услуги ще бъдат на разположение от края на април 2023 г.

Open Marketplace се стреми да даде възможност за ефикасно „сватосване“ на участниците в мрежата, като създаде оптимална среда за бизнес приложения, които клиентите могат да внедряват. Всички предлагани приложения ще бъдат в съответствие с принципите за обмен на данни Catena-X и GAIA-X.

Обменът на данни между страните ще се основава на суверенни, сигурни и стандартизирани принципи, без да се налага ефект на блокиране към определени решения. Всеки партньор ще запази пълния си контрол върху собствените си данни.

Обменът на данни между страните ще се основава на суверенни, сигурни и стандартизирани принципи, без да се налага ефектът на обвързване с определени решения. Всеки партньор ще запази пълния си контрол върху собствените си данни.

Обединените и споделените услуги ще захранват бизнес приложенията, предлагани на пазара, и ще дават възможност за обмен на данни в рамките на оперативно съвместим подход с отворен код, осигуряващ добавена стойност за всеки клиент.

Услугите за включване ще насърчат приемането на екосистемата Catena-X и ще ускорят цифровото свързване на автомобилните партньори на всеки етап от веригата за създаване на стойност с екосистемата.

„Cofinity-X е пионер в индустриализацията на стандартите и софтуерните артефакти на Catena-X, за да предложи на клиентите точка за онбординг към пространството за данни на Catena-X. Развълнуван съм да видя как първото наистина отворено и оперативно съвместимо портфолио от продукти и услуги ще започне да функционира и да извлича стойност за всички членове.“ 

Оливер Гансер, председател на Управителния съвет на Catena-X Automotive Network e.V.

Ключови автомобилни компании изпращат силен сигнал и ангажимент

Инвестицията в Cofinity-X подчертава ангажимента на партньорите-основатели да създадат екосистемата Catena-X. Всеки от акционерите притежава равен дял в това съвместно предприятие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини