fbpx
16.8 C
София

Какъв е планът на Audi за бъдещето? Освен че ще въвежда само електрички от 2026-а нататък

Най-четени

Марката Audi на VW Group представи най-новия си стратегически план за електрификация по отношение на продуктовите си планове и производствената инфраструктура.

От 2026 г. марката ще пуска на световния пазар само изцяло електрически модели, като постепенно ще преустанови производството на моделите си с двигатели с вътрешно горене до 2033 г. В рамките на корпоративната си стратегия „Vorsprung 2030“ Audi заявява, че сега предприема стъпки за подготовка на глобалните си съоръжения за производство на изцяло електрически автомобили.

За разлика от много от своите конкуренти, Audi твърди, че се основава на съществуващата си глобална производствена мрежа, за да постигне прехода към електрическа мобилност. „Стъпка по стъпка ние привеждаме всички наши продукти в готовност да отговарят на критериите на бъдещето“, казва членът на борда на директорите на Audi за производство и логистика Герд Уолкър. „Не искаме да имаме самостоятелни проекти “на зелено”. Вместо това инвестираме в нашите съществуващи заводи, така че в крайна сметка те да бъдат също толкова ефективни и гъвкави, колкото новопостроените производствени обекти или заводите на зелено.“

Според Уокър това е устойчивост в действие – в икономически, екологичен и социален аспект. „Пътят, който Audi поема, пести ресурси и ускорява трансформацията ни в доставчик на устойчива премиум мобилност“, казва Уокър.

Audi се стреми да направи своя производствен отпечатък гъвкав и устойчив, за да го превърне в устойчив на бъдещето в дългосрочен план.

Audi разработи своята стратегия, като взе предвид различни перспективи. Уокър и неговият екип се фокусираха върху следните въпроси: „Какво очаква обществото от нас? Какво изискват нашите клиенти? Какви са очакванията на заинтересованите страни и от какво ще се нуждаят нашите служители в бъдеще?“ В отговор на тези въпроси Audi създава „360factory“. При нея подходът поставя „еднакъв акцент върху рентабилността, устойчивостта, гъвкавостта и привлекателността“.

Амбициозен план

До края на десетилетието Audi ще произвежда модели с електрическо задвижване във всички свои производствени обекти по света. „За да постигнем целта си, ние разчитаме на висококвалифицирания си персонал и до 2025 г. ще направим всички наши служители годни за бъдещето с бюджет за обучение от около 500 млн. евро“, казва Уокър. 

Два обекта – в Бьолингер Хьофе и Брюксел – вече произвеждат изцяло електрически автомобили. От следващата година Audi Q6 e-tron ще бъде първият изцяло електрически модел, който ще слезе от производствената линия в Инголщат. Планира се „постепенно да започне“ производството на изцяло електрически автомобили и в заводите в Некарсулм, Сан Хосе Чиапа и Дьор.

До 2029 г. Audi планира във всички производствени обекти да се произвежда поне един модел изцяло електрически автомобил. Също така заяви, че „в зависимост от местните условия“ производството на останалите модели с двигатели с вътрешно горене ще бъде постепенно преустановено до началото на следващото десетилетие.

Audi заявява, че нови заводи ще се строят само там, където е необходим допълнителен капацитет. Например, Audi и партньорът му FAW в момента изграждат завод в Чанчун (Китай), където ще се произвеждат модели, базирани на технологичната платформа PPE (Premium Platform Electric). След като строителството приключи до края на 2024 г., това ще бъде първият автомобилен завод в Китай, в който от поточната линия ще слизат само изцяло електрически модели на Audi.

Трансформацията като катализатор за повишаване на производителността

Audi също така планира голямо повишаване на производителността като част от прехода към електронна мобилност. „Ще използваме прехода към е-мобилност, за да направим големи скокове в производителността и оптимизацията, съчетани необходимите промени“, казва Уокър.

Това е амбициозен план. Audi иска да намали годишните разходи на завода наполовина до 2033 г. За да постигне това, Audi планира да намали сложността на своите автомобили, когато тя не носи полза на клиента. За тази цел при разработването на автомобилите още от първия етап ще се отчита рационализиран производствен процес. Също така ще продължи да дигитализира производството, например с решението Edge Cloud 4 Production, използващо локални сървъри. Твърди се, че това ще позволи да се заменят скъпите промишлени компютри, като се намалят усилията в областта на ИТ, като например внедряването на софтуер и промените в операционната система.

В бъдеще Audi ще използва и друго ново решение – независимо от цикъла модулно сглобяване – за опростяване на работата с висока променливост на продуктите. Виртуалното планиране на сглобяването също така спестява материални ресурси и прави възможно иновативното и гъвкаво сътрудничество между различните локации, твърдят от Audi.

Гъвкав производствен отпечатък

За да може да реагира по-гъвкаво на колебанията в търсенето на клиентите или в производствената програма, Audi ще направи производствените си процеси по-гъвкави (с производствени линии, които могат да работят с повече варианти и модели). „Искаме да структурираме както продукта, така и производството, така че да получим оптимална полза за нашите клиенти“, казва Уокър. За тази цел, например, новото Audi Q6 e-tron първоначално ще се произвежда в Инголщат на същата линия като Audi A4 и A5. След това електрическите модели постепенно ще заменят автомобилите с вътрешно горене на линиите.

От 2019 г. насам Audi изпълнява своята екологична програма „Мисия:нула“ за намаляване на екологичния отпечатък, свързан с производството и логистиката. Основната цел на програмата е до 2025 г. всички производствени обекти на Audi по света да станат въглеродно неутрални. За тази цел вече са преустроени заводите в Брюксел и Дьор, както и Böllinger Höfe в Некарсулм.

Програмата за опазване на околната среда е насочена и към областите на ефективното използване на ресурсите и водата, както и към опазването и съхраняването на биоразнообразието. Например, Audi планира да намали наполовина днешната стойност на потреблението на вода в своите производствени мощности до 2035 г. През 2018 г. марката твърди, че Audi México е станал първият в света премиум производител, който произвежда автомобили изцяло без отпадъчни води. На площадката в Некарсулм в рамките на пилотен проект между завода и съседната общинска пречиствателна станция за отпадни води е създаден воден цикъл, който – както се твърди – ще намали търсенето на прясна вода с повече от 70%.

По пътя към превръщането си в 360-фабрика, Audi сега си поставя още по-амбициозни цели за устойчивост, свързани с производството. До 2030 г. компанията се стреми да намали наполовина абсолютното си въздействие върху околната среда в областта на потреблението на първична енергия, емисиите от електроцентрали, еквивалентите на CO2, замърсителите на въздуха, местния воден риск и обема на отпадните води и отпадъците в сравнение с данните от 2018 г. 

Важните стъпки за постигането на тази цел включват генериране на възобновяема енергия в предприятието и използване на иновативни технологии за създаване на по-кръгови вериги за създаване на стойност, при които използваните ресурси се оползотворяват в затворени цикли.

„Привлекателни“ както отвътре, така и отвън

Audi също така заявява, че нейната концепция за фабрика 360 ще представи Audi и като привлекателен работодател както вътрешно, така и външно – особено в рамките на производствената функция. Като част от този ангажимент, Audi в момента работи върху концепции за по-гъвкаво работно време, дори в области, които са обвързани с конкретни смени. Audi също така прави работната среда и стаите за почивка по-удобни за своите служители, казва тя.

За тази цел подразделението Audi Production не се възприема единствено като производител на автомобили, а и като разработчик на технологични процеси. „Искаме да бъдем най-добрият работодател – както за нашите служители, които вече са на работа, така и за всички кандидати, студенти и специалисти“, казва Уокър. „Превръщането ни във фабрика 360 ще изисква най-добрите умове, дори в дисциплини, които обикновено не се свързват с производството, като електроника и разработване на софтуер.“

Като първата 360factory на Audi, заводът в Инголщат ще послужи като модел за трансформация на големите производствени мощности на компанията по целия свят. Другите обекти ще се справят с трансформацията стъпка по стъпка. „Предстои ни още дълъг път“, казва Уокър. „Но посоката, в която сме се насочили, и стъпките за постигането й са ясни.“

Производството на Audi Q8 e-tron започна в Брюксел

Производството на Audi Q8 e-tron започна в завода на Audi в Брюксел (бивш завод на VW), който е специализиран в производството на електрически автомобили Audi. От 2018 г. досега са доставени около 160 000 единици от първия електрически модел на Audi, произведен в завода – e-tron.

Откакто е започнало производството на Audi e-tron, Audi твърди, че това е първият в света сертифициран завод за високосерийно производство с неутрални въглеродни емисии в премиум сегмента. Заводът преминава на зелена енергия още през 2012 г. Наред с други неща, Audi Брюксел инсталира една от най-големите фотоволтаични системи в региона на територията на завода, която обхваща 107 000 кв. м. Системата генерира около 9 000 мегаватчаса енергия от устойчиви източници всяка година. Това е достатъчно за зареждането на около 90 000 единици Audi Q8 e-tron и за намаляване на въглеродните емисии с 1881 тона.

Компаниите, които доставят акумулаторните клетки, са задължени да използват само възобновяеми енергийни източници за производството. Електрическите тягови двигатели за производството се транспортират от Унгария до Брюксел с екологични товари. От май 2022 г. Audi използва железопътен транспорт по приблизително 1300-километровия маршрут – решение, което намалява въглеродните емисии с около 2600 тона годишно.

Audi AG е собственик на завода в Белгия от 2007 г. насам. След като го придобива, Audi Brussels преустройва завода за производство на Audi A1 – ново попълнение в моделната гама на Audi по това време. През 2018 г. се ражда Audi e-tron.

През 2021 г. Audi Brussels произведе 43 866 изцяло електрически автомобила. От втората половина на 2023 г. повече от 3000 служители ще произвеждат в Брюксел и Audi Q4 e-tron.

Бонус мнение

Интересно е как Audi ще процедира на пазари като Африка и Латинска Америка, където автомобилите дори нямат задължително ESP, камо ли да са се захванали да си играят на 100% електрическа мобилност. Най-вероятно изцяло нови или марки от по-ниския сегмент ще бъдат буфер на тези пазари, за да обират луфтовете в цивилизационните разломи.

Тотално изтегляне на VAG групата от който и да е пазар не стои на дневен ред, но жонглиране с брандовете и „лъсването“ на едни като 100% електрически и поочернянето на други, които ще се съобразяват (и ще замърсяват, съответно) с местните особености, ще даде решение поне от маркетингова гледна точка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини