fbpx
-0.2 C
София

Как ще ги стигнем… чехите?

Най-четени

Революция в автомобилната индустрия, създаване на перспективни работни места и въвеждане на иновативни технологии? Ето какво може да направи един гигазавод за Чехия.

Volkswagen Group обмисля да построи един от шестте гигазавода в Централна и Източна Европа за производство на акумулаторни клетки за електромобили с батерии (BEV). Чехия, в която автомобилната индустрия се ръководи от ŠKODA AUTO, е сред малкото места, които са включени в краткия списък. 

Единственото място в страната, което би отговорило на нуждите на гигафабриката, е площадката в Пилзен-Лине. Предложеният инвестиционен проект ще представлява най-голямата частна инвестиция в историята на Чехия и ще промени радикално автомобилната индустрия в страната и извън нея. 

Чешкото правителство недвусмислено декларира подкрепата си за изграждането на една от шестте планирани фабрики за акумулаторни клетки на Volkswagen Group – т.нар. гигафабрика – в Чехия.

Автомобилната индустрия съставлява 10% от БВП и 25% от износа на Чешката република, а стотици други компании и десетки хиляди служители са свързани с производителите на автомобили. Ако искаме този сектор да играе значителна роля и в бъдеще, трябва да се адаптираме към промените, които се случват в него. Ако Volkswagen Group потвърди проекта, това ще бъде най-голямата частна инвестиция в историята на независима Чешка република

Pетър Фиала
Министър-председател на Чешката република

Ключови факти

  • Ако Volkswagen Group избере Чешката република като място за гигафабрика сред няколко силно ангажирани конкуренти, в страната ще бъдат създадени хиляди перспективни работни места, както и инвестиции за милиарди
  • Гигафабриката ще бъде от решаващо значение за трансформирането на автомобилната индустрия и на ŠKODA AUTO като основна заинтересована страна
  • Правителството е готово да предприеме всички стъпки, за да гарантира, че стратегическият проект на Volkswagen Group за изграждане на гигафабрика ще бъде реализиран в Чешката република
  • Гигафабриката е предпоставка за индустриална трансформация и повишаване на икономическата и социалната привлекателност на Чешката република и региона на Пилзен

В сътрудничество с CzechInvest град Плзен-Лине беше избран като идеалното място след внимателен процес на подбор, продължил почти 18 месеца. Другите обсъждани локации не отговарят на нуждите на Volkswagen Group по отношение на размера, водните ресурси или основната транспортна инфраструктура.

Създаване на перспективни работни места и привличане на висококвалифицирани експерти в региона.

Създаването на завода в Чешката република на практика ще създаде нов сектор на чешката икономика и ще даде началото на производството на иновативни технологии на бъдещето.

Освен това ще позволи цялата верига за производство на батерии – от добива на литий и производството на BEV до рециклирането – да бъде локализирана в Чешката република и по този начин да донесе ключово конкурентно предимство на Централна и Източна Европа.

Наред с други области, гигафабриката ще подкрепи производствената индустрия, както и развитието на други търговски услуги като застраховане, транспорт и складиране. Укрепването на строителния и енергийния сектор ще донесе допълнителни ползи.

Гигафабриката ще бъде от решаващо значение за трансформирането на чешката автомобилна индустрия. Тя би създала до 4 000 работни места, които ще бъдат гарантирани в бъдеще, би довела висококвалифицирани експерти в региона и би осигурила потенциал за въвеждане на съоръжения за обучение, курсове в средните училища и университетите, които да подпомогнат завършващите училище и местната работна сила при получаването на квалификация

Клаус Целмер
CEO на ŠKODA

Притокът на квалифицирани служители ще стимулира пазара на жилища и ще активизира жилищното строителство, както и ще даде нов тласък на развитието на транспортната и социалната инфраструктура, повишавайки стандарта на живот в целия регион. Със съгласието на всички заинтересовани страни строителството на гигафабриката ще започне през третото тримесечие на 2024 г., като производството може да се разгърне още през 2027 г.

Гигазаводи никнат като гъби

С галопиращата електрификация в автомобилния сектор (говорим само за нови автомобили), се роят и плановете за строеж на гигазаводи. Автомобилни компании обединяват сили с технологични гиганти, производители на батерии или със себеподобни, за да отговорят на търсенето след 5, 10 години. Тогава по план нови автомобили с вътрешно горене трябва да са екзотика в Европа.

Ето и още няколко примера за относително новия тренд:

Stellantis и Samsung SDI планират завод за производство на акумулаторни клетки и модули за Северна Америка, който ще влезе в експлоатация през 2025-а, а производственият капацитет ще е 23 гигаватчаса (с възможност за увеличаване до 40 гигаватчаса). 

Volvo и производителят на батерии Northvolt ще изградят съвместен завод за батерии в Гьотеборг с капацитет 50 гигаватчаса. 

Ford и SK Innovation планират завод на име BlueOval SK, който ще има потенциал за производство на около 60 гигавата годишно.

Hyundai и LG Energy Solution Ltd обмислят изграждането на две съвместни предприятия за производство на батерии в САЩ. Zаводите ще бъдат построени в Джорджия и всеки от тях ще има годишен капацитет от около 35 гигаватчаса (GWh), достатъчен за 1 млн. електрически превозни средства (EV).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини