fbpx
11.8 C
София

Кое е по-икономично: смъкнати стъкла или пуснат климатик

Най-четени

Когато дойде лятото доста често сме изправени пред дилемата дали да свалим страничните стъкла или да пуснем климатика в колата, за да се справим с жегата. Кое от двете е по-добро от гледна точка на пестенето на гориво?

Всеизвестно е, че пускането на климатика в автомобила оказва негативно въздействие върху разхода на гориво. Това важи както за колите, използващи традиционни горива, така и за електромобилите. Първосигналната ни реакция е да предпочетем да свалим страничните стъкла, за да намалим разхода на гориво.

Всичко е въпрос на въздушно съпротивление

Свалянето на прозорците и използването на климатик имат своето влияние върху разхода на гориво, но в двата случая става въпрос за различни процеси. При движение въздухът минава над превозното средство, но когато страничните прозорци на колата са смъкнати  той влиза вътре. По този начин се създава допълнително съпротивление.

Автомобилите са разработени с различна по степен аеродинамика, което спомага за минимизирането на въздушното съпротивление.  Ако въздухът може да минава лесно покрай някакво тяло, то той не оказва толкова голям натиск върху него. Колкото по-голямо е челно съпротивление, толкова по-сериозно трябва да работи автомобила, за да се движи напред.

Климатичната система е допълнителен компонент в превозните средства, който има нужда от захранване, за да работи. Всяка допълнителна функция в колата, дори и такава като зареждането на телефон, са причина за използването на повече гориво. Следователно когато климатикът е включен се харчи повече гориво.

Налични са няколко изследвания, които проучват горивната ефективност със свалени стъкла и с пуснат климатик. Основната задача, която се разглежда е, дали се изразходва повече гориво, за да се преодолее съпротивлението в сравнение с пускането на климатик.

Кога е по-добре да смъкнем прозорците

Различните проучвания стигат до консенсуса, че смъкването на стъклата е по-ефективно при ниски скорости. Това е особено валидно, когато говорим за шофиране в градски условия със спирания на светофари, множество завои и т.н. Разбира се тук изключваме изцяло негативите от изгорените газове, миризмите и шума.

Причината за това отново е съпротивлението. Когато шофирате с по-ниска скорост, като цяло има и по-малко въздушно съпротивление. В такива ситуации аеродинамиката не е от толкова голяма значение, но изключването на климатика ще има осезаемо въздействие върху разхода на гориво.

Тъй като превозните средства са изключително разнообразни, то няма точно определена скорост, по която може да се водим. Все пак повечето проучвания по въпроса посочват, че свалянето на прозорците се оказва по-ефективно при скорост до около 65 км/ч. В диапазона от 65 км/ч до 120 км/ч ситуацията е много „мъглява“  и не може да се каже кой вариант е по-изгоден.

Кога да използваме климатик

Както вероятно вече сте се досетили, климатикът е по-доброто решение, когато се движим с висока скорост. В тези ситуации въздушното съпротивление започва да играе доста сериозна роля. За едно превозно средство ще е нужно много повече гориво, за да преодолее съпротивлението, отколкото да се пусне климатик.

И в този случай отново няма абсолютно точни граници, които да се следят, но като ориентир може да се използва скоростта от 120 км/ч.

Казано с две думи, когато се шофира в градски условия – сваляйте стъклата, когато сте на магистрала – надуйте климатика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини