fbpx
6.8 C
София

Край на колите еднодневки! Peugeot проектира автомобили с живот 25 години. А пък Renault…

Най-четени

Peugeot иска да удължи живота на електромобилите чрез няколко фейслифта  и модернизиране на употребяваните автомобили. Френският автомобилен производител търси начини за поддържане на удължен жизнен цикъл на бъдещите електрически автомобили, който се предполага, че ще бъде около 20-25 години

По време на събитието E-Lion Day Peugeot направи някои интересни изявления относно бъдещите си планове. Сред тях е възможността за обновяване и рециклиране на ключови части на електромобилите, за да се поддържа по-дълъг жизнен цикъл.

Според Peugeot животът на един изцяло електрически автомобил ще бъде удължен до 20-25 години, което е значително повече от приблизително 15 години на един автомобил с ДВГ днес. Хехе. Тези хора къде живеят. Аааа, не са в Българистан, ясно.

За да се адаптират към тази нова реалност, дизайнерите обмислят нови начини за модернизиране на електромобилите през целия им жизнен цикъл.

Peugeot си представя бъдеще, в което ключови компоненти на автомобила, включително интериорът, могат да бъдат освежавани, подобно на това, което видяхме в концепцията Inception. Компанията предполага, че електромобилът може да бъде обновяван всеки път, когато се продава на пазара на употребявани автомобили, което ще го направи по-привлекателен за купувачите, а изживяването им ще бъде подобно на това с чисто нов модел. 

Наистина, претапицирани седалки, нов волан и свеж интериор биха направили кабината на всеки автомобил да изглежда и да се усеща много по-свежа, отколкото е, с дизайн, по-подходящ за настоящите тенденции. Освен това широкото използване на рециклирани части би подобрило допълнително екологичните характеристики на автомобила.

Обновеният интериор ще бъде съчетан с редовни over-the-air ъпгрейди за информационно-развлекателната система, амбиентното осветление и други софтуерно управлявани компоненти, като те ще бъдат в крак с най-новите технологични постижения по отношение на свързаността, забавлението, безопасността и т.н. Peugeot обясни, че този процес ще бъде подобен на годишната актуализация на iOS на Apple iPhone, която е валидна и за по-старите версии на смартфона.

Матиас Хосан, директор „Дизайн“ в Peugeot, заяви: „Представете си, че вече няма да има автомобили втора употреба. Вместо това – свеж и персонализиран автомобил, който можете да актуализирате или надграждате по всяко време, в зависимост от нуждите си. Винаги актуален продукт, който запазва стойност през целия си живот“.

Другата гледна точка към рециклирането

Renault, лидерът в производството на електрически превозни средства във Франция, раздвижва производството, включително на стари автомобили, като пуска на пазара във Франция комплекти за електрическо преоборудване в партньорство с R-FIT1. Тези комплекти могат да бъдат монтирани на изключително популярните Renault 4, Renault 5 и първото поколение Twingo.

Електрическият комплект за преоборудване на Renault 5 ще бъде пуснат в продажба във Франция през септември 2023 г., докато комплектът за Twingo ще бъде предоставен на по-късен етап.

Трите модернизирани модела ще бъдат представени на щанда на Renault на ежегодното изложение за класически автомобили Rétromobile2. На щанда на партньора R-FIT посетителите ще могат да научат повече за продукта и да зададат своите въпроси, преди да направят поръчка за собствения си комплект за електрическо преоборудване 4L.

Електрическият комплект за преоборудване на Renault 4 ще бъде пуснат в продажба и онлайн на 1 февруари на rfitvintage.com на цена от 11 900 евро (с ДДС и монтаж).

Преустройството на старите автомобили към електрическо задвижване удължава техния живот и означава, че те вече не генерират емисии на CO2, поради което са особено подходящи за съвременните градски условия на шофиране, особено в зоните с ниски емисии.

След като премине успешно различните сертификационни тестове в UTAC (Френския технически съюз за автомобили, мотоциклети и велосипеди), това преустройство предлага ниво на безопасност, което отговаря на пазарните стандарти.

Освен това продуктът има право на национални и регионални субсидии във Франция, а разходите за употреба и поддръжка са намалени.

След като превозното средство бъде преоборудвано, собственикът получава всички необходими сертификационни и регистрационни документи, в които видът на горивото е посочен като „електричество“ (EL), а не като бензин (ES).

„Изключително сме щастливи от пускането на пазара на тези електрически комплекти за преоборудване, които ще позволят на хората, които обичат своите класически автомобили, и на младите хора да шофират във Франция с нашите емблематични Renault 4, Renault 5 и Twingo, задвижвани с електричество. В допълнение към кръговата икономика, създадена от тези нови електромотори, електрическите комплекти за преоборудване предлагат решение, което съчетава удоволствието от шофирането с икономии и надеждност, без да отнема нищо от стила и оригиналния дизайн на тези обичани вечни класики“, подчертава Хюг Портрон, директор на колекцията The Originals Renault.

С пускането на тези комплекти за електрическо преоборудване на най-емблематичните си модели Renault за пореден път демонстрира волята си да модернизира марката, като същевременно укрепва позицията си на водещ производител на електрически градски автомобили, които отговарят на нуждите на съвременния потребител.

Технически данни за комплекта за електрическо преоборудване, предназначен за Renault 4:

Оригиналната механична предавателна система е запазена
Безчетков синхронен двигател

Литиево-желязо-фосфатна (LiFePO4) батерия

Непроменено разпределение на теглото

Пробег от приблизително 80 км

Пълно зареждане за 3 часа 30

Електронен индикатор за зареждане на батерията

Зареждане чрез домашен щепсел 16A – 220 V

Акумулаторна батерия 105 V с капацитет 10,7 kWh

Двигател с мощност 5 kWp/48 kWp

Двугодишна гаранция


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини