fbpx
21.3 C
София

Манекените за краш тестове дискриминират жените и възрастните хора

Най-четени

Жените и по-възрастните пътници са само две групи, които не са представени адекватно от съвременните манекени за катастрофи.

Не само че през миналата година по американските пътища са загинали много повече хора в сравнение с нивата от преди пандемията, но и остарелите манекени за краш-тестове са определени като основен недостатък на краш-тестовете, което е двоен удар за пътната безопасност.

Оценки на Националния съвет по безопасност (NSC) показват, че през 2022 г. в САЩ при пътнотранспортни произшествия загиват над 46 000 души, което представлява значително увеличение от близо 22%, измерено спрямо 2019 г.

Сякаш това не е достатъчна причина за безпокойство, Службата за правителствена отчетност (GAO) анализира начина, по който се оценяват превозните средства по отношение на тяхната безопасност при сблъсък, и установи, че настоящите манекени за краш-тестове не представляват разнообразна група хора, което може да изкриви начина, по който се оценяват и класифицират определени характеристики на безопасността.

Ще започнем, като се съсредоточим върху данните от НСН, които показват, че в 10 държави през 2022 г. се наблюдава увеличение на смъртните случаи по пътищата с 14% или повече.

Аляска е най-зле с увеличение от 27%, следвана от Хавай (+24%), Уайоминг (+20%), Мейн (+20%), Ню Хемпшир (+19%) и Делауеър (+19%). Хавай и Делауеър се представиха зле и в неотдавнашно проучване на WalletHub за най-добрите и най-лошите щати за шофиране.

„От шофьори и пътници до пешеходци и велосипедисти, участници в движението от всички възрасти загиват в предотвратими катастрофи в Съединените щати“, заяви Лорейн Мартин, президент и главен изпълнителен директор на NSC. 

„Всяка катастрофа, която се случва по американските пътища, е напълно предотвратима и неприемлива. Трябва да променим начина, по който мислим за проектирането и придвижването в нашите общности, като разберем, че хората ще правят грешки и цената на тези грешки не трябва да бъде сериозна смърт или нараняване.“

Националната стратегия за безопасност по пътищата на Министерството на транспорта на САЩ има за цел нулев брой смъртни случаи по пътищата на САЩ – една от няколкото инициативи за намаляване на броя на произшествията с фатален край. 

Отделни производители на автомобили като Mercedes-Benz също са си поставили собствени цели за нулева смъртност по пътищата. Volvo направи същото, като въведе извънредни мерки като намаляване на максималната скорост на всички свои автомобили до 180 км/ч. Да, това се отнася дори за мощни модели като XC90 Recharge с 455 конски сили.

За съжаление изглежда, че сме по-далеч от всякога от тези високи цели. Реалността е такава, че тежките инциденти продължават да са широко разпространени, поради което акцентът върху стандартите за безопасност при сблъсък ще трябва да остане висок.

GAO откри, че макар автомобилите да са станали по-безопасни с течение на времето, определени демографски групи не са представени от типичните манекени за краш-тестове. 

Тези групи включват жени, възрастни хора и пътници с по-висок индекс на телесна маса. Това са важни наблюдения, тъй като различните типове тела реагират по различен начин при една и съща катастрофа.

Жените обикновено са изложени на по-голям риск от смърт и са по-уязвими към наранявания на долната част на краката. Теоретично това означава, че оборудването за безопасност, като например въздушните възглавници или дори промяната на позицията на вътрешните панели при катастрофа, може да бъде оценено като адекватно предпазващо средностатистическия мъж, но може да получи съвсем различна оценка, ако на същата седалка седи жена. 

GAO заяви, че „използваните понастоящем манекени представляват ограничен диапазон от размери на тялото, не отразяват някои физиологични различия между мъжете и жените и нямат сензори за събиране на данни в долната част на краката“.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) не е бездействала по този въпрос. С течение на времето тя е внедрила по-усъвършенствани манекени, но все още има пропуски в начина, по който тези манекени реагират при катастрофа, които изключват определени демографски групи.

GAO заявява още, че NHTSA не разполага с цялостен план за отстраняване на недостатъците на настоящите манекени за краш тестове. Нейната препоръка е NHTSA да създаде и оповести достатъчна стратегия за справяне с ограниченията, свързани с манекените, с конкретни етапи в рамките на този план.

Миналата година шведски учени създадоха първия в света женски манекен за краш тестове. Изглежда абсурдно, че това се случи чак през 2022 г. В рамките на този проект изследванията показаха, че нараняванията на меките тъкани на врата също много по-често засягат жените.

Като пионери в областта на безопасността, група шведски учени решиха, че манекени само за мъже не са подходящи. Затова те създават женски манекен за катастрофи. 

Проучването, което се провежда в Европа, не споменава за никакви стандарти за катастрофи с жени в САЩ, но казва, че европейският NCAP не представя точно женската част от населението поради липсата на манекен, представляващ средностатистическа жена. 

Американските пътища са далеч от това да бъдат толкова безопасни, колкото би трябвало да бъдат, но подобряването на изискванията за безопасност при краш-тестове ще допринесе значително за намаляване на броя на катастрофите с фатален край.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Logitech MX Anywhere 3S – тих и функционален мъник

Преди няколко дни Logitech представи официално своята нова мишка MX Anywhere 3S. Ако следите Kaldata редовно, то със сигурност знаете, че периферията на този...

Подобни новини