fbpx
24.8 C
София

Пет „емки“ на BMW, които ще ви вкарат в черния списък на бързите кредити, и пет, които ще ви надживеят

Най-четени

BMW е произвела някои невероятни спортни автомобили, но някои от известната им гама M Performance ще струват много пари за ремонт и поддръжка.

Немските производители на автомобили едно време са имали фантастична репутация по целия свят за добре конструирани и впечатляващо надеждни автомобили, които се представят добре и наистина издържат проверката на времето, а BMW със сигурност се вписва в тази репутация, тъй като през годините е създала някои прекрасни автомобили. Други обаче изглежда са се изплъзнали от мрежата за контрол на качеството на BMW, и особено мощните автомобили от известното подразделение M.

Независимо дали причината е в лошото инженерно решение или в лошия дизайн на каросерията, която е лесно податлива на страшната ръжда, тези автомобили по-долу са изначално ненадеждни и изискват доста повече, отколкото бихте искали да платите, за да се поддържат в отлично състояние. Все пак, за да балансират нещата, прекрасните автори от сайта Hotcars са включили някои от най-надеждните М автомобили, които са доказали, че са издържали теста на времето. Така че, ако сте на пазара за BMW с висока мощност, вземете си бележки и изберете разумно от списъка по-долу.

Черна дупка в портфейла: BMW X6M (E71) от 2010-а

Колкото надежден, толкова и красив, първото поколение X6M беше изненадващо добре прието като нов модел, но през годините не се доказа като любимец на феновете, като през годините имаше множество изтегляния и оплаквания от клиенти. Особено внимание заслужава неизправната водна помпа, която изпуска охлаждащата течност, което води до прегряване и повреда на двигателя. Съществуваше и потенциална възможност за пожар в автомобила поради прегряване на помпата

Ако това не ви отблъсква, има и значителен брой отзовавания за експлодиращи въздушни възглавници, така че може би X6M все пак не е идеалният семеен автомобил? Ако успеете да отминете тези потенциални проблеми, X6M сега представлява отлично съотношение цена-качество, ако погледнем само цифрите, тъй като това определящо жанра купе-SUV разполага с просто скандален DOHC V8 с мощност 555 к.с. и е доста способен и извън пътя.

Емка за поколенията: BMW M3 (E30) от 1991-ва

За разлика от X6M, BMW E30 от всички производни е основен фаворит на феновете на BMW от десетилетия насам, най-вече благодарение на универсалния характер на тези страхотни автомобили, които са перфектни бюджетни дрифт автомобили, изненадващи sleeper-и или фокусирани автомобили за писта.

На върха на веригата обаче е просто легендарният E30 M3 – автомобил, който е незабавно разпознаваем по целия свят от любителите на скоростни машини и ентусиастите. 

За наше щастие, в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век BMW поддържаше нещата прости, с прекалено конструирани редови шестцилиндрови двигатели с мощност 215 к.с., задвижване на задните колела и, разбира се, всичко беше „аналогово“, което означава, че всичко, което е необходимо, за да се поддържа един от тези автомобили в изправност, е достатъчно оборудван инструментариум и отношение към работата.

Емка от тъмната страна: BMW M5 (E60) от 2005-а

На хартия E60 M5 има всичко, което е подходящо за супер седан: привлекателна и успешна луксозна база, задвижване на задните колела и феноменалният 5,0-литров V10 с естествено пълнене, който генерира запомнящите се 500 к.с. и извежда 3814-килограмовия автомобил до разумно ограничената скорост от 250 км/ч (въпреки че с този двигател могат да се постигнат близо 320 км/ч).

Притежаването на мощни автомобили обаче е много различно в реалността, а често срещаните неизправности тук не са за хора със слаби сърца; помислете за 6000 долара плюс за повредена помпа SMG на скоростната кутия и 2500 долара нагоре за смяна на лагери – често срещана повреда при двигателя S85. Разбира се, цената за смяна на прътовите лагери е като превантивна мярка. Ако те се повредят и двигателят ви избухне, лесно ще напишете се разделите с петцифрена сума.

Емка за поколенията: BMW 1M Coupe (E82) от 2011-а

BMW 1M е наистина рядък автомобил, не само като бройки, но и като характер, тъй като следва по-старата рецепта – къса купе каросерия, 6-цилиндров двигател, агресивен, но изчистен дизайн и, разбира се, задвижване на задните колела. Благодарение на по-малките пропорции и сравнително леката конструкция, 1М не се нуждае от огромна мощност и се справя с 335 к.с. и време от 0 до 100 км/ч от малко под 5 секунди.

Поради това, че не се надпреварват с прекалено мощни двигатели и проста шестстепенна механична скоростна кутия, механичните компоненти на 1M не са подложени на абсурдно натоварване, така че естествено се оказват доста надеждни и сравнително евтини по отношение на рутинното обслужване и поддръжка. Нищо чудно, че е такъв хит сред ентусиастите на BMW. Този 1М бързо си проправя път към статута на модерна класика.

Бездънна каца за пари: BMW M6 (E63) от 2005-а

Подобно на E60 M5, разгледан по-горе, E63 M6 също използва прословутия двигател S85 V10 и страда от всички ужасно скъпи недостатъци, които тормозеха M5. И така, вече има няколко сериозни причини, поради които E63 трябва да бъде избягван от повечето хора.

За да добавим още една забележка, М6 винаги е бил противоречив на външен вид, докато поне М5 е общоприет като страхотно изглеждащ автомобил, с красиви и подходящи пропорции. Друг тревожен проблем на М6 обаче е признатото от NHTSA изтегляне от пазара, което обяснява как задните амортисьори могат да се разхлабят. Съчетайте това с V10 с мощност 500 к.с. и скоро ще се озовете в най-близката канавка или стълб.

Емка за поколенията: BMW Z3 M Coupe (E36/8) от 2000-та

Z3 M Coupe е друга модерна класика на BMW, която следва традиционната рецепта и използва възвишения двигател S54, използван в E46 M3. Умалената каросерия, особено по днешните стандарти, отново означава сравнително лека черупка, което води до пъргаво управление на автомобила, но с достатъчно хъс, за да задоволи наистина и на правите.

Рядък автомобил и на повече от две десетилетия, повечето лоши екземпляри или са били разглобени, за да помогнат на по-добри оцелели екземпляри и тези малки бройки са довели до голямо търсене, така че и цените се покачват. Търсенето от страна на ентусиастите означава, че оцелелите примери обикновено са добре поддържани, за да могат да продължат да се движат над 20 години. Има вероятност да са останали само добри примери, които се нуждаят само от редовна поддръжка и обслужване, за да се поддържат в отлично състояние.

Емка за кредитни милионери: BMW M3 (E90) от 2008-а

Някои ще бъдат изненадани да видят четвъртото поколение на M3 в този списък, тъй като той със сигурност е чудесен автомобил за шофьори и е много обичан в общността на BMW. Това обаче не означава непременно, че е надежден автомобил, а няколко често срещани неизправности измъчват именно този автомобил, така че той заслужава мястото си в нашия списък.

Първото нещо, което трябва да се признае, е отново ужасяващият потенциал за повреда на прътовите лагери, тъй като представеният тук V8 (S65) е пряко производен на S85 в гореспоменатите M5 и M6. Така че, ако E90 е в списъка с покупки, направете това като превантивна мярка. 

Макар че може да струва няколко хиляди долара, това ще бъде много по-евтино от възстановяването на долната част на двигателя. Задвижващите механизми на дроселовата клапа също са често срещани места за повреда, но за щастие цената им далеч не е такава, каквато е повредата на лагерите на прътите. Дано да намерите фактури за това в книжката на автомобила, след като тези автомобили са на повече от десетилетие.

Емка за поколенията: BMW M5 (E39) то 2002-ра

Съвременните автомобили BMW M често са възхвалявани заради модерните технологии и луксозните функции, които се предлагат в тях, особено в суперседаните от по-висок клас, но това не означава, че по-старите модели са по-малко впечатляващи. Симпатичният E39 има свой собствен чар и често е представян като последния аналогов M5, преди технологиите да вземат връх.

Истински шофьорски автомобил, E39 M5 е оборудван с 4,9-литров V8 двигател, който развива мощните 400 к.с. чрез ръчна шестстепенна трансмисия и ускорява до 60 км/ч от място за 5,3 секунди – впечатляващо, нали? Това аналогово задвижване не само осигурява по-приятно изживяване, фокусирано върху водача, но също така означава, че поддръжката е по-достъпна и за щастие, с изключение на може би доста сложната система за синхронизация VANOS, има много малко скъпи повреди, които да съсипят преживяването ви.

Пиявица за спестявания: BMW M3 (E46) от 2001-ва

Често е представян като най-добрия съвременен M3 и може би най-добрият автомобил за шофьори, който някога е напускал завода в Германия, включително E46 в този списък, но всеки дългогодишен собственик на E46 със сигурност ще трябва да признае, че те изискват много поддръжка, а някои проблеми са наистина много скъпи.

Може би най-забележителното е, че платформата на E46 за съжаление страда от корозия, която води до напукване на задната подрама – нещо, което не би ви зарадвало, ако откриете във вашето спортно купе с 335 к.с. Въпреки че при повечето добре поддържани примери това вече е отстранено и модернизирано, то засяга всички модели и евтин или лошо поддържан пример може да ви изненада и да ви остави с неприятна сметка за заваряване.

Проблемите с маркуча за охлаждащата течност засягат и двигателя S54, въпреки че превантивната поддръжка може лесно да реши този проблем и да поддържа нещата в отлично работно състояние.

Емка за поколенията: BMW M1 (E26) от 1978-а

Въпреки че няколко емблематични автомобила BMW вече бяха представени по-горе, M1 наистина е в собствена лига. Острата, динамична форма е силует, разпознаваем по целия свят, въпреки факта, че много от нас никога не са виждали такъв автомобил на изложение, камо ли да го карат на пътя.

В края на 70-те години, когато дебютира този суперавтомобил с 273 к.с., той не прилича на нищо друго на пътя и най-накрая е налице сериозно предложение от Германия, което може да се конкурира с италианските чистокръвни автомобили като Ferrari, Maserati и Lamborghini.

Разбира се, за поддръжката на BMW M1 ще са необходими доста дълбоки джобове, но това се дължи главно на цената на специфичните за автомобила части, тъй като те почти не са били масово произвеждани и сега на търг се предлагат невероятни суми. Въпреки това, в сравнение с конкурентите от онова време, BMW M1 е изключително надеждно и дори използваемо ежедневно, което е нещо, което никога не бихте могли да си помислите за Ferrari или Lambo от този период.

М1 е доказателство, че когато BMW се придържа към простотата и се връща към основите с отлична техника и превъзходни двигатели, подразделението М може да разработи сериозно впечатляващи машини, които ще издържат теста на времето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини