fbpx
11.8 C
София

Правителствен доклад: Самоуправляващите се коли могат да увеличат задръстванията двойно

Най-четени

Ако самоуправляващите се автомобили станат нещо обичайно, шофьорите ще се изправят срещу голяма неприятност. Ще получат задръствания, които са почти два пъти по-тежки от сегашните, предупреждава правителствен доклад.

Прогнозите на Министерството на транспорта (DfT) за трафика в Англия и Уелс бяха публикувани.

Те показват, че при този сценарий закъсненията могат да нараснат с до 85 % от 2025 до 2060 г. Анализът се основава на това, че до 2047 г. свързаните и автономни автомобили ще съставляват половината от автомобилния парк. Приема се, че електромобилите ще се разпространяват „бързо“.

Според доклада това ще доведе до увеличаване на трафика. Заради увеличаване на мобилността на възрастните хора и на тези, които понастоящем не притежават шофьорска книжка

В документа обаче се посочва и друго.

Възможността да вършиш нещо или почиваш, докато автомобила ти се самоуправлява, ще не те направи по-склонен да чакаш в трафика. 

Директорът на фондация RAC Стив Гудинг заяви пред информационната агенция PA: 

Понастоящем във Великобритания има 5.9 млн. притежатели на шофьорски книжки на възраст 70 и повече години. Знаем, че търсенето на мобилност е налице сред хората в напреднала възраст. В обозримо бъдеще автоматизираните превозни средства предлагат вълнуваща перспектива за независимост на още много милиони хора, които попадат в групата на по-възрастните. Такива, които по някаква причина – разходи, медицински увреждания – в момента не шофират.“

Ако всеки обаче реши да има собствен автомобил, обемът на трафика и паркирането ще нараснат главоломно.

Той предлага противоречиво решение на този проблем.

Ако обаче сме готови да получим достъп до тези превозни средства при поискване и се откажем от личната собственост, тогава бихме могли да имаме ситуация, в която да спечелят всички. Ще има по-тихи пътища, по-малко автомобили, споделяни от много хора, и по-евтин транспорт.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини