fbpx
17.7 C
София

Продажбите на електромобили и хибриди през 2022 г почти се удвоиха в Китай

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Китайският автомобилен пазар сам по себе си е най-големият в света и ако разпределим обемите на продажбите на автомобили с тягови електродвигатели в една или друга комбинация, тогава разликата от най-близките конкуренти ще бъде многократна. Например, миналата година Китай е продал пет пъти повече електромобили от Съединените щати, а търговията с хибриди почти се е удвоила.

Това, както обясняват от The Wall Street Journal, се подкрепя от официалната статистика, публикувана от съответната китайска асоциация. Като цяло, капацитетът на местния пазар на леки превозни средства е нараснал само с 1,9% през миналата година, но до впечатляващите 20,5 милиона автомобила. От този брой, 5,67 милиона автомобила са имали тягови електродвигатели, или в комбинация с двигател с вътрешно горене и възможност за презареждане от електрическата мрежа, или изключително в комбинация с тягови батерии. Повече от 4 милиона акумулаторни електромобили са били продадени директно в Китай миналата година. В САЩ през същото време продажбите са били пет пъти по-малко.

Същевременно, продажбите на автомобили с традиционни силови компоненти в Китай са намалели с 13% през миналата година. В края на 2021 г. капацитетът на целия китайски пазар на леки автомобили се е увеличил с 4%, така че сега е уместно да се говори за забавяне на темпа на растежа почти два пъти.

Следващата година, според китайски експерти, може да бъде трудна за световния автомобилен пазар, тъй като високите лихвени проценти в САЩ и големите запаси от продукти в Китай ще допринесат за слабостта на световната икономика. Според резултатите от текущата година китайският автомобилен пазар като цяло ще нарасне с не повече от 1%, а основната динамика ще падне през втората половина. Ако говорим за прогнозата за развитие на пазара на електромобилите в Китай, тогава неговият темп на растеж до края на тази година може да бъде ограничен до около 30%. По-ниските цени на въглеводородните горива може да обезсърчат някои купувачи да купуват електромобили и хибриди. Ситуацията в Китай ще се изостри с прекратяването на субсидиите за закупуване на електромобили за гражданите на страната. Тази програма действаше до декември месец миналата година включително. Приближаването на този етап допринесе за ръста на търсенето на електромобили през декември, а целият автомобилен пазар на Китай миналия месец се увеличи с 3% до 2,17 милиона единици.

Китайският пазар за електромобили и хибриди за изминалата година се характеризира с шеметен успех на местната марка BYD, която се изкачи от десето място до първо, продавайки около 1,86 милиона автомобила през 2022 г. със съответните типове задвижване. Концернът Geely продаде повече от 262 000 електромобила, от които 72 000 носят премиум-марката Zeekr, въведена едва в края на 2021 г.

Tesla има най-голямото съоръжение за сглобяване на електромобили в Шанхай, което е специализирано в Model 3 и Model Y. Общо през последната година Tesla е произвела повече от 710 000 електромобила в Китай, което е около половината от общото световно производство, но там все още няма данни колко от тях са продадени на вътрешния пазар. Автомобилите, сглобени в Китай, се доставят от Tesla в съседните страни и дори в Европа. Този месец компанията активно ги намали и макар това да предизвика съживяване на търсенето на някои модели, всъщност доведе и до недоволство сред онези клиенти в Китай, които са закупили коли през декември на по-високи цени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини