fbpx
7.9 C
София

Тойота VS електроекстремистите. Рунд пореден.

Най-четени

Toyota е известна най-вече с хибридните си автомобили, като първият, който се сещаме, е Prius, но след като всички останали производители се стремят към бъдеще само с електрически двигатели, японската марка изглежда изостава по отношение на по-широкото разпространение на електрическите автомобили.

Всъщност, това е една от причините, поради които нейният главен изпълнителен директор, Акио Тойода, който е внук на основателя на фирмата, ще се оттегли през април. Но дори и Toyota да се стреми да разработи първата си специална платформа за електрически автомобили, тя все още няма да премине към изцяло електрическа гама и сега използва науката, за да каже на екстремистите, че грешат.

С помощта на някои солидни факти и цифри главният учен на автомобилния производител Жил Прат казва, че най-добрият подход за устойчиво бъдеще е комплексен, съчетаващ електромобили с хибриди и други екологични технологии, а не пълна отдаденост само на автомобили, задвижвани с батерии.

Automotive News пише, че този подход е направен за първи път на Световния икономически форум в Давос, а наскоро Прат повтори посланието от Токио, за да предложи някакъв контекст на дългосрочната стратегия на Toyota.

„Времето ще покаже, че нашата гледна точка всъщност е правилната“, каза Прат в Токио. „Така или иначе, ще има разнообразие от задвижвания, използвани в целия свят.“

Това изявление идва в момент, когато няколко автомобилни марки обещаха да преминат към изцяло електрическо задвижване в някакъв момент в бъдещето, като Honda, Acura, Cadillac, Jaguar, Mercedes-Benz, Audi и други заявиха, че ще направят всичко възможно, за да станат въглеродно неутрални през този век.

За разлика от тях Toyota иска да продава около 5,5 млн. автомобила с двигатели с вътрешно горене и хибридни автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа годишно от 2030 г., както и 3,5 млн. електрически автомобила, включително 1 млн. автомобила с марката Lexus.

Така че Toyota не е против електромобилите, но вярва в диверсифицирания подход и прогнозира глобален недостиг на литий, който е най-важният материал, използван в днешните литиево-йонни батерии, намиращи се в чистите електромобили, хибридите и плъг-ин хибридите.

Жил Прат и неговият екип стигат до заключението, че за да се намалят максимално въглеродните емисии, е по-разумно ограниченото предлагане на литий да се разпредели между възможно най-много автомобили, като се електрифицират възможно най-много автомобили.

Той хипотезира автопарк от 100 автомобила с двигатели с вътрешно горене със средни емисии от 250 грама въглероден диоксид на изминат километър. Сега, ако приемем, че има ограничени запаси от литий, той е достатъчен само за производството на 100 киловатчаса батерии. Главният учен на Toyota казва, че ако той се използва за една-единствена голяма батерия, средните емисии на целия автопарк ще намалеят само с 1,5 г/км.

Но ако малкото количество литий се разпредели между по-малки, 1,1-киловатчасови батерии, би било възможно да се направят 90 хибридни автомобила, при което все още ще останат 10 автомобила с традиционно вътрешно горене, но средните емисии на теоретичния автопарк ще спаднат до много по-ниски 205 г/км.

Идеята, че голям парк от хибридни автомобили ще окаже по-голямо положително въздействие върху емисиите, отколкото по-малък парк от електрически автомобили, е контраинтуитивна и Toyota твърди, че този нюанс се губи в разговорите за въвеждане на електрически автомобили в световен мащаб. Прат също така разкритикува амбициите на конкурентните автомобилни компании, като ги нарече „happy talk“ и заяви, че техните изявления за бъдещето обикновено имат звездичка, в която се казва „ако условията позволяват“.

„Това, което трябва да се промени, е, че трябва да узреем малко и да спрем да се занимаваме с пожелателно мислене“, каза той. „Истинската дискусия е, че това са ограниченията в развитието на ресурсите в света, както на материалните ресурси, така и на зареждащата инфраструктура и възобновяемата енергия… Ако това е вярно, как да намалим общото количество въглероден диоксид, което ще се натрупа? Това е зряла дискусия, а не някаква дискусия насън.“

Според Automotive News Джил Прат е бил вдъхновен да се задълбочи във въпроса за батериите от опита на собственото си семейство с Tesla Model X, който има над 300 мили пробег, но автомобилът обикновено се кара на по-малко от 30 мили на ден, което означава, че 90 процента от батерията е „dead weight“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини