fbpx
7.6 C
София

FIAT 500e. Емоционално предложение за градски електроавтомобил, в което всъщност има много смисъл

Най-четени

Новият Fiat 500 е чуден градски автомобил с изцяло електрическо задвижване, който трябва да бъде на първо място в списъка с кандидати, ако сте на пазара за стилен и способен малък електрически автомобил. Предлага добро съотношение между цена и качество и е сред най-добрите малки електрически автомобили, които се продават в момента.

На пръв поглед новият Fiat 500 не се е променил много в сравнение с предишния модел. Е, ще бъдете прави само наполовина, защото въпреки че известният профил на Nuova 500 все още е лесно разпознаваем, най-новото трето поколение на автомобила е преминало към изцяло електрическо задвижване. 

Новият 500 е малко по-дълъг, по-широк и по-висок от предишния модел, който продължава да се продава в бензинов/мекохибриден вариант, и е разработен на изцяло нова платформа, така че да няма компромиси с вътрешното пространство, което е проблем, който понякога може да се появи при моделите с двигатели с вътрешно горене. 

Това е един от най-добрите малки автомобили, които се продават в момента, а експлоатацията му не би трябвало да струва твърде скъпо благодарение на ефективното му електрическо задвижване. 

Вероятно има само двама съперници, които са в пряка конкуренция с изцяло електрическия 500: елегантното MINI Electric ще изкуши някои, докато Honda e наистина се откроява от тълпата със своя стил. Други варианти, които купувачите могат да обмислят, са Peugeot e-208 и Opel Corsa-e на PSA Group.Допълнителната практичност на Renault Zoe все още е убедителен избор – дори след осем години в продажба.

С обявен максимален пробег от 189 километра с едно зареждане, опцията City Range е наречена подобаващо и вероятно няма да се наслаждавате на много по-дълги пътувания с най-евтиния 500. Но ако преминете към по-голямата батерия, ще можете да се възползвате от пробег до 320 км (по WLTP), преди да се наложи да спрете на точка за зареждане. Ако използвате автомобила само в града, според Fiat пробегът се увеличaва до 460 км.

Fiat 500 винаги е бил добър градски автомобил, но с въвеждането на електрическо задвижване той става още по-добър. Ключово за това подобрение е колко добре Fiat е конструирал 500, за да го превърне в лесен и неусложнен за управление автомобил – особено при по-ниски скорости. Управлението с един педал е възможно, ако изберете правилния режим на шофиране, което помага да се премахне част от напрежението при придвижване по натоварени градски улици, докато задвижването на 500 е уверено плавно и тихо по време на движение.

Изработката е прилична за такъв малък автомобил, въпреки по-големите 17-инчови алуминиеви джанти не се препоръчват заради по-твърдата возия на неравни пътища, с които изобилства градската среда на България.

500 е в състояние да се справи с шофирането по магистрала, без да се чувства прекалено напрегнат, а единственият истински проблем е лекото кормилно управление при скорост. 

Fiat е превърнал бордовата техника в истински акцент, като 500 е първият автомобил в своя клас, който разполага с автономно управление от второ ниво. Това означава, че автомобилът е в състояние да регулира ускоряването и спирането, като същевременно гарантира, че остава в рамките на определената лента, въпреки че водачът трябва да е готов да поеме контрол над управлението по всяко време.

Дори и прехвалената система за автономно шофиране на Tesla не бива да бъде оставяна на самотек. Много хора вече плакаха.

Ускорение и максимална скорoст

Началната версия 500е с 94 к.с. срига от 0 до 100 км/ч за 9,0 секунди и максимална скорост от 135 км/ч. Струва да запомните, че това е опцията „Градски пробег“, и трудно ще поддържате висока скорост в градска среда. За сметка на това е добре да знаете, че със задоволителен въртящ момент от 220 Нм и типичното за изцяло електрическите автомобили мигновено ускорение, базовият 500 е повече от способен да се справи с трафика в града и около него. Преминаването към модела със 116 к.с. ви осигурява същото време за спринт, въпреки че максималната скорост се увеличава на 150 км/ч.

Fiat преоткрива емблематичния 500 през 2007 г. и се радва на голям успех с класическия външен вид на своя ретро градски автомобил. Така че, въпреки че разполага с чист лист за проучване на нови дизайни, италианският производител мъдро е решил да избере актуализирана версия на своята надеждна формула.

Размерите на третото поколение на изцяло електрическия модел са малко по-големи в сравнение с бензиновата версия, но той все още запазва характерния си вид. Новите разделени фарове отпред добавят модерна нотка, а някои от новите дизайни на алуминиевите джанти наистина се открояват, докато в салона частта в цвета на каросерията по цялото табло отдава почит на оригиналния автомобил. Сами ще трябва да решите дали бутоните за отваряне на вратите допринасят за привлекателността или са малко причудливи.

Стандартното оборудване е богато, като версията Icon е най-хубавото място в гамата. Началната спецификация Action трябваше да се задоволи с поставка за смартфон, която да се грижи за инфоразвлекателната система, докато седеминчовият сензорен дисплей се предлагаше като част от опционалния радиопакет. Безжичната свързаност с Apple CarPlay и Android Auto, както и DAB радиото се предлагат при автомобилите Icon и La Prima, заедно със стандартния 10,25-инчов сензорен екран и вградената сателитна навигация.

Инфотейнмънт

Изящната информационно-развлекателна система на Fiat 500 е отличителна черта. 10,25-инчовият сензорен екран изглежда ярък, а менютата са логично подредени. Графиките на страницата за навигация са ясни, а екранът реагира бързо на движенията за притискане и приплъзване. Моделът 500 е бърз и когато се опитвате да начертаете маршрут, процесът на отваряне на лентата за търсене, въвеждане на пощенски код и напълно зареден маршрут, даващ първата навигационна инструкция, отнема само 19 секунди при тестове.

Една малка забележка е, че Fiat се отказва от физическите бутони за бърз достъп, така че не е толкова лесно да се правят настройки в движение. Налице е обаче седем-инчов цифров дисплей на водача, на който е възможно да се определят приоритетите на различни функции за пътуване и аудио чрез бутони на волана.

Моделът 500 запазва конфигурацията си с три врати и четири места, което отговаря на неговата градска насоченост. Мястото за съхранение в интериора е добро, с прилични кухини и добове за съхранение, а жабката е по-голяма от тази в MINI.

Дори в базовите версии Action има полезни практични елементи, включително задни сензори за паркиране, два USB порта и електрически регулируеми огледала за обратно виждане. При повишаване на гамата се добавят круиз контрол, безключово влизане и излизане, както и чистачки със сензор за дъжд.

Седалката на шофьора е доста високо разположена, което може да е неприятно за някои, но това помага за видимостта, а воланът е напълно регулируем, така че водачът би трябвало да може да намери удобна позиция.

Размери

Fiat успя да разработи изцяло електрическия 500, използвайки изцяло нова платформа, в резултат на което размерите на стандартния бензинов модел леко се увеличиха. Общата дължина вече е 3632 мм, широчината – 1900 мм, а височината – 1527 мм, въпреки че 500 все още е по-малък от MINI или Honda e, което означава, че паркирането би трябвало да е лесна задача. Вътрешното пространство (особено отзад) е по-ограничено, което е очевиден компромис.

Вътрешно пространство

Както бе споменато по-горе, докато пространството за двамата пътници отпред в 500 е прилично, възрастните пътници отзад няма да се чувстват толкова комфортно. Седейки зад шофьора, дори и със среден ръст, коленете ви ще са точно срещу облегалката на предната седалка, така че можете да изключите по-дълги пътувания с по-високи пътници, тъй като мястото за главата също не е голямо.

Багажник

Багажникът на 500 е очаквано малък, но със своите 185 литра превъзхожда 171-литровото багажно пространство, предлагано от Honda e. Има висок ръб на багажника, което прави нещата по-неудобни при товарене на по-тежки предмети, въпреки че има фалшив под за съхранение на кабели за зареждане. Fiat е вкарал малко практичност, като е проектирал задните седалки да се сгъват в конфигурация 50:50, но не и до долу.

Надеждност. Сигурност

Fiat не е добре известен със своята надеждност, а отзивите на клиентите от последното проучване Driver Power поставиха производителя на последно място от 29 марки. Все още е малко рано да се каже как ще бъде приет захранваният с батерии 500 от клиентите на градски автомобили, но ние смятаме, че той има всички необходими качества, за да се представи добре. 

Стандартното оборудване за безопасност е добро, като базовите версии Action се предлагат с асистент за внимание (разпознаване на сънливост), асистент за поддържане на лентата, разпознаване на пътните знаци с интелигентен асистент за скоростта и автономно аварийно спиране. Опционалният пакет Fiat Co-Driver Pack включва пълен набор от системи за активна безопасност, както и полуавтономно шофиране от второ ниво, което използва система от предни камери, за да следи пътя пред вас. 

Euro NCAP присъди на 500е оценка от четири звезди (от общо 5), когато тества електрическия градски автомобил в края на 2021 г. Безопасността на възрастните и децата пътници получи оценки съответно от 76% и 80%, а системите за подпомагане на безопасността бяха оценени с 67%. Оценката на Euro NCAP за функцията за автономно аварийно спиране (AEB) на 500 е, че тя „се е представила незадоволително при тестовете за реакция в сравнение с други превозни средства“.

Сервизиране

Поради по-малкото износване на изцяло електрическия 500 в сравнение с конвенционалния модел, Fiat твърди, че разходите за планова поддръжка са с до 35% по-ниски в сравнение с еквивалента с двигател с вътрешно горене, като същевременно предлага индивидуални планове за обслужване, които помагат да поддържате автомобила си в добра форма.

Поука

Fiat 500e със сигурност иска да убеди сърцето първо, пък после ще му мисли за ума, но по един критерии той е абсолютно рационално предложение. Малките електрически коли от eUp до Honda e представляват най-разумното решение за градска мобилност. Те не се хабят да правят някакви компромиси с маса, с огромни батерии и високи скорости, а таргетират един сценарий на каране – в града. Там където дишаме мръсния въздух, има зарядни станции бол и където най-добре може да се усети липсата на ауспух.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини