fbpx
16.8 C
София

GM ще прекрати достъпа до Apple CarPlay и Android Auto в бъдещите си електромобили

От 2024 година в електромобилите на General Motors няма да присъстват Apple CarPlay и Android Auto в полза на собствена инфотеймънт система на Google

Най-четени

Електрическото бъдеще на General Motors не включва Apple CarPlay или Android Auto.

Предстоящата линия от електрически автомобили на автомобилния производител няма да поддържа популярните мултимедийни системи в полза на собствена информационно-развлекателна система на Google. Този ход, за който първо съобщи Ройтерс означава, че собствениците няма да могат да „прожектират“ екрана на смартфона си върху дисплея на информационно-развлекателната система на таблото на автомобила.

Решението има за цел да осигури „безпроблемен достъп“ до новото инфотеймънт изживяване, задвижвано от Google, включително собствени версии на Google Maps, Google Assistant, Audible, Spotify и други се казва в изявление на GM, в което компанията обяснява новата стратегия.

„В резултат на този стратегически подход ние ще преминем отвъд мултимедийните системи Apple CarPlay и Android Auto.“

допълва компанията

Ходът на GM за ограничаване на достъпа до Apple CarPlay и Android Auto, който се очаква да започне с Chevy Blazer EV през 2024 година ще помогне на автомобилния производител да събере повече данни за навиците на своите клиенти за шофиране, слушане и зареждане. Това може да помогне и за разработването на бъдещи абонаментни продукти, тъй като всички автомобилни производители се стремят да генерират повече приходи извън продажбата на автомобили.

GM подчертава, че решението е мотивирано преди всичко от подобряването на навигацията за бъдещите собственици на електрически превозни средства. Например, когато собственикът на електромобил се насочи към станция за зареждане, вграденият софтуер на автомобила може да започне да загрява батерията, така че тя да бъде подготвена за по-бързо зареждане.

„Това ще увеличи максимално пробега и ще сведе до минимум времето, през което клиентът е на зарядната станция. Автомобилът може да знае повече, отколкото смартфонът.“

казва в имейл Кели Кусинато, която ръководи комуникациите за дигиталния бизнес на GM

Решението за ограничаване на Apple CarPlay и Android Auto е обрат в позицията на GM отпреди няколко години, когато автомобилният производител за първи път обяви сделката си с Google за интегриране на приложенията на технологичната компания в автопарка си.

Кусинато предупреди, че настоящите автомобили на GM с вграден Google, включително GMC Hummer EV, Cadillac Lyriq и множество автомобили с бензинови двигатели няма да загубят достъпа до Apple CarPlay и Android Auto.

„Става дума за създаване на по-добро, по-интегрирано изживяване за бъдещите клиенти, което ще им даде всичко, от което се нуждаят, и още повече с течение на времето.“

добави още тя

GM, която притежава марки като Cadillac, Chevy, GMC и Buick не прекратява напълно достъпа до Apple CarPlay и Android Auto. Собствениците на автомобили все още ще могат да свързват телефоните си с автомобилите си чрез Bluetooth за говорене, гласово писане на съобщения или стрийминг на музика, а автомобилите с бензинови двигатели на GM ще продължат да позволяват използването на Apple CarPlay и Android Auto.

През годините Google сключваше договори с големи производители на автомобили за използване на собствения си софтуер за инфотейнмънт. Технологичният гигант предлага два продукта: Google built-in, когато в автомобила има директно интегрирани приложения като Google Assistant, Google Maps и Google Play Store, и Android Automotive OS, при която цялата информационно-развлекателна система на автомобила работи под Android. Honda използва Google built-in, докато Volvo и Polestar са избрали Android Automotive. Някои производители на автомобили използват и двете.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини