fbpx
8.6 C
София

Hyundai пантентова шибидах, който може да хвърля „шарена сянка“

Най-четени

Според нов патент, открит от CarBuzz в Службата за патенти и търговски марки на САЩ, корейските инженери са разработили начин да използват множество входни сензори, за да управляват „интелигентен модул за блокиране“ в стъкления покрив, за да разпределят сенчестите места в целия автомобил според нуждите на пътниците. Така в салона на Hyundai Ioniq 6 ще влезе естествена светлина, без да се „пържат“ пътниците.

Въвеждането на данни за интериора се върти около камера и сензори за интензивност на светлината в кабината. Камерата е натоварена със задачата да открива позициите и движенията на пътниците, а сензорите за интензивност на светлината определят колко светлина е налична на различни места в кабината.

Заедно със системата от камери има и външни сензори, монтирани на покрива, които определят интензивността на постъпващата естествена светлина, както и нейната ориентация спрямо автомобила.

Входът на водача в този процес е заявка за определено ниво на околна светлина в автомобила. В този случай естествената светлина ще бъде основният източник на светлина през светлата част на деня, но тя може да бъде допълнена от вътрешно монтирани осветителни тела, управлявани от същата логика, ако естествената светлина е под нивото, желано от водача.

Да предположим, че наличната естествена светлина ще направи салона по-светъл от желаното. В този случай интелигентните блокове за блокиране автоматично ще се затъмнят, за да намалят околната светлина. Ако стане облачно, потъмняването ще се увеличи, за да се поддържа постоянна интензивност на светлината в интериора на автомобила.

В блока за управление са вградени много алгоритми за управление, за да се реши кой източник на светлина трябва да бъде приоритизиран. Ако естествената светлина е с преобладаващ принос, този контролер ще активира иновативните блокове за блокиране на светлината в покривното стъкло, за да потъмнее или да стане по-светло. По този начин ще се регулира общото ниво на светлината, която влиза в автомобила, за да се регулира светлината в интериора.

Контролният блок определя и осветлението около пътниците и може да затъмни определени зони в покрива, за да запази прохладата на пътниците на сянка. Работейки с монтирания на покрива сензор за светлина и вътрешната камера, системата също така ще премества затъмнените зони над пътниците в автомобила, за да гарантира, че те не са изложени на пряка слънчева светлина, независимо от посоката на движение на автомобила.

Ключова технология тук са електрохромните стъклени вложки в панела на покрива, които могат да променят непрозрачността и/или цвета си в отговор на подаване на електрическо напрежение. Това не е нова технология, но начинът, по който е приложена тук, е уникален. 

Би било хубаво, ако можете да отдръпнете сенника на люка и да попиете малко естествена светлина по време на сивото си пътуване, но да не изпитвате физически дискомфорт поради пряката слънчева радиация по време на шофиране.

Това нововъведение може да направи това възможно и разчита предимно на наличната технология, така че няма голяма пречка скоро да го видим в серийно производство на КИА или Хюндай.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини