fbpx
19.6 C
София

Lamborghini заема предпазлива позиция по отношение на електронните горива

Конкурентите на Lamboghini - Ferrari и Porsche, подкрепят електронните горива като начин за продължаване на продажбите на модели с ДВГ след 2035 година в Европа

Най-четени

Сант’Агата Болонезе, Италия: Lamborghini заема предпазлива позиция по отношение на електронните горива, за разлика от своите конкуренти Ferrari и Porsche, които виждат в тях начин да продължат да продават автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа след 2035 година, когато ЕС ще разреши продажбата само на автомобили с нулеви емисии.

Стефан Винкелман, председател и главен изпълнителен директор на Lamborghini, заяви, че въпреки изключението на ЕС за електронните горива, все още не е необходимо да се променя продуктовата стратегия на марката, но призова за повече яснота относно разпоредбите.

„Трябва да знаем каква ще бъде регулаторната рамка от 2032 година нататък, когато автомобилите, които се пускат на пазара през тази и следващата година, ще достигнат края на живота си.“

каза той при представянето на Revuelto, плъгин хибриден суперавтомобил с мощност 1001 к.с. и бензинов двигател V-12

За да се подготви за моделния цикъл, който започва през 2032 година, добави той, Lamborghini се нуждае от ясна картина не по-късно от 2027 година, като се има предвид петгодишният срок за разработване на нови продукти.

Продуктовия план на Lamborghini

След Revuelto, който беше представен тази седмица, спортният автомобил Huracan и SUV Urus ще имат хибридни версии, които ще бъдат пуснати на пазара през следващата година. Според съобщения в автомобилната преса те ще бъдат плъгин хибриди.

Два напълно електрически автомобила ще бъдат пуснати на пазара през 2028 и 2029 година. Единият ще е наследник на Urus, а другият е четвърти модел, който понастоящем не е част от продуктовата гама, вероятно 2+2 grand-touring купе (точният график за всеки от тях все още не е разкрит). Това ще бъдат автомобили, предназначени за ежедневна употреба, а не само за уикенди навън, заяви главният изпълнителен директор Стефан Винкелман.

Бъдещите спортни автомобили, които биха могли да наследят Revuelto и Huracan имат различни изисквания за производителност и биха могли да бъдат ограничени от настоящата технология на батериите, но Винкелман заяви, че не е необходимо да взема решение за точната им конфигурация сега.

Това също така ще даде на Lamborghini време да прецени как се справя технологията на батериите, защото следващото поколение електрически автомобили ще бъде по-леко и с по-висока производителност, добави той.

Lamborghini и другите автомобилни производители се нуждаят не само от яснота относно разпоредбите, но и от уеднаквяване в различните региони, каза Винкелман. На Европа се пада една трета от продажбите на Lamborghini, но Америка също се движи към нулеви емисии, каза той, макар че все още не е ясно какво означава това.

Министрите на енергетиката на 27-те държави-членки на ЕС официално приеха във вторник правила, които означават, че автомобилните производители ще трябва да намалят емисиите на CO2 до нула през следващите 12 години. След преговори Германия получи разпоредби за това как някои автомобили от висок клас като Ferrari и Porsche могат да получат бъдещо изключение, ако автомобилите им се движат само с електронни горива.

Porsche, което подобно на Lamborghini е мажоритарна собственост на VW Group инвестира в завод за електронни горива в Чили и активно популяризира технологията. Главният изпълнителен директор на Ferrari, Бенедето Виня заяви на събитие на Reuters Newsmaker в понеделник, че решението на ЕС е много интересно, защото позволява на автомобилите с ДВГ да продължат да се движат и след 2036 година.

Главният изпълнителен директор на Stellantis, Карлос Таварес заяви в сряда, че електронните горива няма да променят „значително“ стратегията на автомобилния производител за електромобили, като добави, че индустрията „ще трябва да докаже, че те са въглеродно неутрални, от улавянето на въглерод, от една страна, и емисиите на въглерод от двигателя, от друга“.

Мощните модели на Lamborghini с V12, като Revuelto, биха могли да продължат да се произвеждат и след 2035 година, ако могат да работят с електронни горива.

Но Винкелман заяви, че електронните горива, които се произвеждат с помощта на уловен въглероден диоксид, в идеалния случай с устойчиви енергийни източници повдигат редица въпроси.

На първо място, ограничените доставки на е-горива ще бъдат насочени първо към корабоплаването или авиацията, тъй като електрическата енергия от батерии по принцип е непрактична за кораби и самолети поради теглото си.

Второ, синтетичното гориво може да е неутрално по отношение на CO2 при извличането му, но автомобилите, които се движат с него, все още ще произвеждат емисии, включително фини прахови частици и азотни оксиди (NOx). Намаляването на тези емисии означава, че ще трябва да се въведат спорните стандарти Евро 7, добави той.

Производителите на автомобили критикуваха предложението за Евро 7, означава допълнителни инвестиции в двигатели с вътрешно горене за осигуряване на съответствие, отклоняващо ресурси от крайната цел за изцяло електрически автомобили.

Други въпроси, свързани с електронните горива, включват потенциални градски забрани за автомобили с двигатели с вътрешно горене и обществен натиск. В ерата на електрическите превозни средства спортните автомобили, работещи със скъпи електронни горива, може да се посрещнат с неодобрение от по-голямата част от населението, сподели накрая той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини