fbpx
6.8 C
София

Tesla отчита 24,3 млрд. долара приходи през четвъртото тримесечие на 2022 година, надминавайки прогнозите

Най-четени

Tesla току-що надмина прогнозите на Wall Street за приходите през четвъртото тримесечие на 2022 година. Компанията приключи четвъртото тримесечие с приходи в размер на 24,3 млрд. долара, което представлява 37% увеличение спрямо същото тримесечие на миналата година и 13% скок спрямо предходното тримесечие. Анализаторите очакваха компанията да спечели около 24,2 млрд. долара, според данни на Yahoo Finance.

Производителят на електромобили имаше 1,4 млрд. долара свободен паричен поток в края на четвъртото тримесечие, което е по-малко от 3,3-те млрд. долара, които компанията имаше в банката в края на третото тримесечие.

Акциите на Tesla отбелязаха скок от 3,2% до 149 долара за акция непосредствено след публикуването на резултатите и продължиха да се покачват до 151,52 долара в следборсовата търговия.

Ефектът от намаляването на цените върху маржовете

Инвеститорите днес бяха нащрек за брутните маржове, след като Tesla намали цените и предложи множество отстъпки за своите електромобили. Докато Tesla като цяло приключи тримесечието с 16% оперативен марж, брутният марж за автомобилите достигна 25,9%, което е най-ниската стойност за последните пет тримесечия.

Маржовете през първото тримесечие на 2023 година може да изглеждат по-зле, казва Ерик Шифър, главен изпълнителен директор на частната инвестиционна компания Patriarch Organization.

„Перспективите все още ще зависят от последните движения от първото тримесечие, които предполагат известно свиване на търсенето“, каза Шифър пред TechCrunch, визирайки намаленията на цените през този месец.

Tesla призна, че краткосрочните маржове на автомобилите ще бъдат повлияни от намаляването на цените и общата инфлационна среда, но ръководството на компанията е по-фокусирано върху оперативния марж.

„Тъй като другите области на бизнеса стават все по-важни, и особено енергийният бизнес, който се развива по-бързо от бизнеса с автомобили, ние сме силно фокусирани върху оперативния марж и подобряването на ефективността на нашите режийни разходи“, каза Закари Киркхорн, главен финансов директор на Tesla, по време на разговора за приходите в сряда.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск искаше да загърби опасенията относно търсенето по време на разговора, като заяви, че след като компанията е намалила цените, през януари се е наблюдавало най-силното търсене в историята на Tesla. Всъщност, каза той, търсенето надхвърля производството.

По-рано този месец Tesla съобщи, че през четвъртото тримесечие са доставени 405 278 електромобила. Въпреки че това бяха рекордни доставки, автомобилният производител все пак не успя да постигне прогнозите на Wall Street за трето поредно тримесечие. По подобен начин 1,3 млн. доставки на електромобили на Tesla през 2022 година също бяха рекордни за автомобилния производител, но това число не отговаря на собствените насоки на Tesla за постигане на 50% ръст на годишна база и достигане на 1,4 млн. доставки.

Независимо от това, Tesla все още възнамерява да увеличава производството възможно най-бързо „в съответствие с целта за 50% CAGR, която започнахме да направляваме в началото на 2021 година“, и да достигне 1,8 млн. доставени електромобила през тази година. По време на разговора за приходите в сряда Мъск заяви, че Tesla има потенциал да достигне 2 млн. доставени електромобила тази година, но е предпазлива предвид несигурността на пазара.

Акцентиране върху „достъпността“

Компанията признава, че средните продажни цени „като цяло са в низходяща траектория от много години“ и че Tesla се стреми да даде приоритет на „достъпността“, за да може да се превърне в компания, която продава няколко милиона електромобила годишно.

„Цената наистина има значение“, каза Мъск. „Огромният брой хора, които искат да си купят Tesla, не могат да си го позволят и затова тези промени в цените наистина имат значение за средния потребител.“

Мъск каза още, че Tesla работи по мерки за контрол на разходите, като например повишаване на ефективността на заводите, което ще се изрази тази година в увеличаване на производството в новите гигазаводи в Берлин и Остин, по-добър контрол на веригата за доставки и дори промени в дизайна, по-специално на задвижването.

По-рано тази седмица Tesla обяви и плановете си да инвестира допълнителни 3,6 млрд. долара в гигафабриката си в Невада, за да изгради завод за батерийни клетки и завод за камионите си Semi. По отношение на акумулаторните клетки дългосрочната цел на компанията е да получи „доста над 1000 гигаватчаса вътрешно производство на клетки“, каза Мъск, като отбеляза, че компанията ще разчита и на външни производители на акумулаторни клетки като Panasonic, за да поддържа разходите ниски, а ефективността – висока. Мъск се спря и на плана на Tesla за производство на клетка 4680, която ще има ниска цена и висока енергийна плътност.

Данъчните облекчения за електромобили, произведени в САЩ и с компоненти за батерии, доставени от САЩ или от страни, сключили споразумения за свободна търговия, също могат да помогнат на Tesla да намали цените си, каза Киркхорн.

„Искаме също така да използваме тези стимули, за да подобрим достъпността, тъй като мислим за това какви да бъдат ценовите точки на нашите продукти занапред“, каза Киркхорн.

Намаляването на разходите за автомобилите ще бъде необходимост за автомобилния производител, тъй като той, както и всички останали, са изправени пред макроикономически натиск, надвиснала рецесия и нарастваща конкуренция от страна на други автомобилни производители.

„Tesla не е имунизирана срещу рецесията и все още очаквам да видим повече пазарни болки, предизвикани от рецесията“, каза Шифър.

Автономност, електрификация и енергийни решения

Tesla заяви, че продължава да се фокусира върху „автономността, електрификацията и енергийните решения“. Подразделението на компанията за съхранение на енергия е завършило 2022 година с най-високото ниво на разгръщане досега. Разгръщането на системи за съхранение на енергия се е увеличило със 152% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година до 2,5 GWh, като общото разгръщане през 2022 година е 6,5 GWh. Tesla заяви, че търсенето на нейните продукти за съхранение на енергия „продължава да надвишава нейната способност за доставка“. Компанията заяви, че увеличава производството в своята фабрика за промишлени батерии „Megapack“ с капацитет 40 GWh в Латроп, Калифорния, за да отговори на търсенето.

Разгръщането на соларни инсталации на Tesla също се е увеличило с 18% на годишна база през четвъртото тримесечие до 100 MW, като през 2022 година ще бъдат разгърнати общо 348 MW соларни инсталации.

Що се отнася до Full Self-Driving (FSD), усъвършенстваната система за подпомагане на водача на Tesla, Tesla заяви, че е продала бета версията на софтуера на около 400 000 клиенти, което е донесло приходи в размер на 324 млн. долара като част от продажбите на компанията в автомобилната индустрия.

Илън Мъск отговаря в Twitter

Един инвеститор попита Мъск дали постоянните му занимания в Twitter може да доведат до загуба на популярност на марката Tesla и да предизвика разделение сред клиентите, като по този начин повлияе на търсенето. Мъск отхвърли това притеснение и каза:

„Всъщност Twitter е невероятно мощен инструмент за стимулиране на търсенето на Tesla“, каза Мъск. „Нетната стойност на Twitter, като изключим няколко души, които се оплакват, е гигантска. Очевидно.“

Производството на Cybertruck ще започне през 2024 година

Мъск се спря и на дълго отлагания Cybertruck – превозно средство, за което той заяви, че със сигурност ще кара, когато слезе от поточните линии.

Главният изпълнителен директор потвърди, че стартът на производството на електрическият пикап вероятно все пак ще се случи това лято, но СОП (Стандартната оперативна процедура) е бавна, каза той. Серийното производство е моментът, в който нещата наистина започват да се развиват, а то е планирано за следващата година.

Tesla съобщи, че е започнала монтажа на производственото оборудване за Cybertruck в Тексас и е произвела всичките си тестови автомобили, като през следващия месец ще бъдат произведени още.

Компанията ще сподели повече подробности за предстоящите си планове във всички области на своя инвеститорски ден на 1 март.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини