fbpx
8.9 C
София

Tesla Semi ще има пробег от 800 км при пълен товар

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Tesla заяви, че е готова да се състезава с традиционните дизелови товарни автомобили чрез своя нов модел на електрическия влекач Semi. Според представения в края на миналата седмица отчет Tesla Impact Report 2020 се вижда, че автомобилната компания на Илън Мъск е успяла да намали теглото на акумулаторния блок при запазване на същия пробег, както и да освободи допълнително място за полезен товар. Ориентировъчно тегло на Tesla Semi с пълен товар възлиза на 36 тона. Натоварен по този начин електрическият тежкотоварен автомобил може да измине не по-малко от 800 км.

Tesla представи първия прототип на електрическия камион Semi през 2017 година. Още тогава аналитиците пресметнаха, че е необходим акумулаторен блок с капацитет от 600 до 1000 киловатчаса за електрическите влекачи с пробег от 480 до 800 км. Тогава акумулаторните блокове за леките електрически автомобили Tesla с капацитет 100 киловатчаса тежаха 590 кг. Не е трудно да се досетим, че теглото на същия блок с капацитет 600 киловатчаса ще бъде 3,6 тона. Докато за един лек автомобил теглото на акумулаторния блок не е така важен, то при тежкотоварните автомобили този показател до голяма степен определя неговото представяне на пазара и перспективите за неговото развитие.

Преди четири години Tesla се сблъска с ограниченията в акумулаторното технология от това време, но сега компанията започва производството на акумулаторните батерии 4680, които ще се използват в Semi. Тези захранващи елементи намаляват общото тегло на товарния автомобил и изравняват неговата обща маса (пълен товар) с влекачите с ДВГ.

В своя доклад Tesla отбелязва и че Semi е достигнала пробег от 0,8 км (пълен товар, 36 тона) на 1 киловатчас, което е достатъчно за пълноценна конкуренция с товарните автомобили, използващи двигатели с вътрешно горене.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини