fbpx
13.9 C
София

Volkswagen планира инвестиции на стойност 193 милиарда долара в електрификация

Най-четени

Вчера Volkswagen обяви плановете си да инвестира 180 милиарда евро (192,6 милиарда долара) между 2023 и 2027 година, като повече от две трети от средствата ще бъдат насочени към „електрификация и цифровизация“.

По-рано този месец германският автомобилен гигант обяви оперативна печалба за цялата 2022 година в размер на 22,5 млрд. евро, което е с 13% повече от предходната година, а доставките на батерии и електрически превозни средства (BEV) са се увеличили с 26%.

Разрастването на BEV се дължи на 68% скок в Китай, а компанията също така завърши знаковата електрификация на завода си в Чатануга, Тенеси, САЩ.

Въпреки това общият брой на доставките намалява със 7% до 8,3 млн. автомобила през 2022 година, а нетните парични потоци на автомобилното подразделение намаляват до 4,8 млрд. евро от 8,6 млрд. евро през 2021 година.

В годишния доклад от вторник компанията обяснява това с „увеличение на оборотния капитал поради проблеми по веригата за доставки и логистиката, особено към края на годината“, и прогнозира, че това би трябвало до голяма степен да се промени през 2023 година.

Главният изпълнителен директор Оливер Блуме заяви, че през миналата година Volkswagen „си е поставил ясни и амбициозни цели и е взел необходимите решения за рационализиране на процесите“, а тази година ще бъде решаваща за изпълнението на стратегическите цели на групата.

Финансовият директор и главен оперативен директор на Volkswagen Group Арно Анлиц заяви, че силната финансова позиция на компанията трябва да ѝ позволи да продължи да инвестира в електрификация и цифровизация дори в тази „предизвикателна икономическа среда“.

Имаме повишаване на лихвените проценти и цялостното търсене леко намалява от гледна точка на клиентите и от гледна точка на пазара, но от друга страна, все още работим в среда, и икономика, която се характеризира с предлагане на полупроводници, което все още не е достатъчно.

каза Анлиц пред CNBC във вторник, като добави, че този глобален недостиг на полупроводници намалява

Въз основа на това, ние разполагаме с портфейл от поръчки, който е почти 1,8 милиона автомобила. Въз основа на нашите силни продукти, силни марки и този портфейл от поръчки, ние сме доста уверени за тази година.

добави Анлиц

Нетнaта печалба в автомобилното подразделение се увеличиха до 43 млрд. евро до края на миналата година, подхранвани от успешното първично публично предлагане на луксозната марка Porsche, която в понеделник отчете рекордни печалби и публикува амбициозни дългосрочни прогнози.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини