Сериозни критики в последните месеци накараха американските военни да се откажат временно да вербуват за своите редици геймъри от Twitch, предава Kotaku.

Изданието пише, че са се натъкнали на имейл кореспонденция, идваща от човек близък до армията, в която той пише, че „поради скорошните медийни репортажи на фалшиви промоционални оферти и потенциално неконституционни изгонвания, е-спорт отборът на американската армия временно преустановява своята социална дейност, да стриймва в Twitch и участието си в официални събития, като например предстоящия Twitch Rivals“.

По отношение на промоциите, става дума за скорошно събитие, в което канала на военните в Twitch подканя потребителите на платформата да се включаат в конкурс, който ще им донесе Xbox Elite Series 2 контролер. Последвайки връзката за мнимия конкурс обаче, потребителите се оказват на страница за набиране на желаещи да се включат в армията. Освен това, каналът стана известен с още едно противоречие: администриращите го банват всеки задал провокиращи въпроси, като например такива за извършването на военни престъпления. Действията на военните в този случай бяха сериозно разкритикувани от няколко правозащитни организации.

„Веднъж ангажирали се да участват в открити действия с широката публика, Първата поправка забранява да бъдат изключвани участници от това пространство на базата на гледната им точка“, споделя в специален прес-релийз Кейти Фалоу, старши адвокат към Knight First Amendment Institute. Армията и военноморските сили не могат по конституция да изтриват коментари или да гонят хора от тези Twitch канали просто заради въпроси, които не биха искали да обсъждат“.

Дискусиите провокираха члена на камарата на представителите в американския конгрес Александра Окасио-Кортез да подготви мярка, която да забрани изцяло на войската да харчи средства за вербуване посредством услуги, като Twitch.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари