fbpx
6.1 C
София

Анализатор вижда залеза на F2P игрите

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


F2P (free-to-play) модела е към своя край. Такова мнение изрази изпълнителният директор на SuperData Жуст ван Дройнен пред събралите се на конференцията GameON: Finance в Торонто.

Според шефа на компанията, предлагаща услуги в областта на бизнес анализа и статистиката, тенденцията този тип монетизиране в някои жанрове заочва да спада сериозно, докато търсенето на премиумни предложения, като последното допълнение към World of Warcraft Warlords of Draenor показва, че все още има доста потенциал в прдлагането на платено съдържание.

Ван Дройнен направи и интересно сравнение между двата модела, привеждайки като пример телевизията и филмовата индустрия: макар и да има доста хора, които с охота заплащат за билет за IMAX филм, то има достатъчно голям пазар и за безплатни забавления, като сапунените опери да речем. „Мисля, че игрите се разделят по същия начин. От една страна разполагате с F2P заглавията, социалните/мобилните игри, а от другата имате големите блокбастъри, супер продукциите, представяйки ви фантастични неща. И тук имаме наистина голяма разлика по отношение на хората, които играят двата типа игри“, споделя Дройнен, цитиран от GamesIndustry.

„Та какво се случва?! От едната страна имаме феновете на F2P игрите, чиято общност, до известна степен, вече е достигнала своите граници. И от другата страна виждате потребителите на премиумно съдържание, които казват: „Да, аз ще си купя тази игра. Не искам да си имам нищо общо с гледането на реклами или закупуването на артефакти. Искам премиумно съдържание“. При мобилния пазар, три-четвърти от заглавията са изградени на free-to-play модела като водещ модел за монетизиация и знаете ли, забелязва се отдръпване тук“ посочва Дройнен. 

По отношение на променящия се климат в областта на F2P бизнеса с игри, той отбелязва скорошната промяна в политика на Apple по отношение на free-to-play заглавията, които могат да се свалят от AppStore. Американската компания промени описанието на заглавията, заменяйки „FREE“ (от англ.: „безплатно“) с „GET“. Apple сториха това след обвинения, че подвеждат своите потребители, описвайки игрите, като безплатни за F2P заглавия, в които присъства задължението за заплащането на различни характеристики и предмети, което спомага за прогреса, който прави играещият.

Дройнен привежда също така резултатите от направен от неговата компания анализ относно предпочитанията на децата. „Те предпочитат премиумния модел. Като да речем Minecraft, за който плащат еднократно по $6 за таблетната версия и това е всичко, което дават. Разбира се има допълнения и експанжъни, които може да се закупят, но главното, самата игра – получаваш с еднократно плащане. Това, мисля важи не само за децата, но и за техните родители, и компаниите и те вече започват да го разбират. Много от тях казват: „Не искаме да има хора, които стимулират децата да заплащат за съдържание, рекламирайки им различни неща от играта, които трябва да си закупят, тъй като това е неетично“, завършва той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини