2020 определено не е от леките за Ubisoft. Разбира се, че не става въпрос за основния им бизнес – игрите на студиото продължават да се продават, както преди. Тази година ще видим нов Assasin’s Creed, очаква ни и ново заглавие от Watch Dogs, както и нов Far Cry, интересно звучащата Fenyx Rising, нова игра с екстремни спортове, турнирите, свързани с Rainbow Six Siege и For Honor привличат все така голяма публика. Става дума за движението #MeToo, което не подмина и офисите на френското студио. Разкрития за сексуален тормоз на работното място и възползване със служебното положение, обвинение в изнасилване, оставки на ключови членове на екипите. А за последно дойде новината за напускането на творческия директор на Assassin’s Creed Valhalla и директор на Beyond Good & Evil 2, дългогодишен служител на Ubi и ветеран в гейм индустрията Мишел Ансел.

Когато Ансел обяви своето решение, той заяви като причина желанието му да се занимава с дейности, които обича, като напуска света на видеоигрите. Според излязла обаче впоследствие публикация във френския вестник „Либерасион“, напускането му също е част от разтърсилите в последно време скандали студио. Дни след излизането на материала на „Либерасион“, Ансел отрича посочените във вестника обвинения, наричайки ги „фалшиви новини“.

Самият той обаче разкрива, че е разследван за непристойно поведение към подчинените му при работата по Beyond Good & Evil 2, информация, която представят и Kotaku.

Публикацията в „Либерасион“ обръща внимание на седемгодишния процес по създаването на Beyond Good & Evil 2 и цитира мнения на негови колеги. По думите им, работата с него била толкова натоварваща за тях, че другите мениджъри ограничили максимално контактите на другите разработчици с него. Освен това, според тях, той променял постоянно концепцията си за играта, карайки постоянно подчинените му да преработват свършеното от тях.

„Той (Мишел Ансел – б.а.) е способен да ти обясни как си гений, как идеята ти е чудесна, а след това да те разпердушини на среща, заявявайки, че не ставаш за нищо и за това, което си свършил не си заслужава даже да се споменава, и да не ти говори в продължение на месец“, споделя пред „Либерасион“ един от бившите подчинени на Ансел.

И макар и той да признава, че изпълнителният директор на Ubisoft лично го информира за старта на разследване на поведението му през август, в интервю за френския вестник Ансел споделя, че не е знаел какво чувстват служителите за начина му на работа. Според него, проблемите тук са били нормални при работа по един толкова амбициозен и високобюджетен проект.

„Страданието е от двете страни. Да, трудно е и има хора, които страдат“, цитира Kotaku Ансел, базирайки се на „Либерасион“. „И за мен, нещата може би са даже по-тежки. Разбира се, че ако някой се чувства преработил се, е ужасно. Разбира се, че когато някой вземе, че спре проект след толкова много години, това е една част от живота ти, която си отива. Не подценявам това, но трябва да вземеш предвид контекста на една подобна творба, амбицията зад нея, сложността ѝ“.

Няколко дни след излизането на материала в „Либерасион“, Ансел публикува пост в Instagram, в който отхвърля обвиненията в упражнен от него тормоз и психологически натиск на работното място, определяйки твърденията във вестника като фалшиви новини и опит за манипулиране от страна на медията, която свързва оттеглянето му от Ubisoft скандалите около висши служители на студиото.

„Вземете няколко гневни и завистливи хора и им дайте правото да говорят от името на няколкостотин човека. Публикувайте новината достатъчно бързо, така че да може да се комбинира със сексуалния тормоз от други новини в Ubisoft. И това е сериозно? Това ли е което се очаква от национален вестник? Ще се боря за истината, понеже подобни обвинения са срамота. Работил съм здраво по всеки от моите проекти и винаги съм проявявал уважение към екипите. Обвиненията са грешни“, пише Ансел, аргументирайки се по всяко от тях.

По отношение на „токсичното“ управление, в което е обвиняван Ансел, той обяснява, че на първо място не той ръководи екипа. „Аз поднасям визията и продуцентите и мениджърите решават какво трябва да се направи. Те са могъщи хора в създаването на подобни големи проекти. Защо журналистите не питат тях“, задава въпрос Ансел. Що се касае до твърдението, че си променя мнението постоянно, Ансел заявява, че никога не е твърдял, че града в играта трябва да бъде преправен от нулата – тъкмо обратното. същата е ситуацията с героите и планетите. „Но понякога някои хора в екипа променят неща въпреки съветите ми. Тук е ролята на мениджърите да оправят това“, пише Ансел. Той оборва твърдението, че демото на играта, представено преди три години е фалшиво и е в основата на демото от 2018.

„Новината в „Либерасион“ съдържа фалшива информация, разкрита от няколко човека, които желаят да разрушат мен и моите проекти. И това няма как да стане без да оборя всеки един ред в тази публикация. Предложих на журналиста да помисли достатъчно и да огледа всичките си грешки. Да видим какво ще направи“, завършва Ансел.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари