Не се опитвайте да мамите и няма да бъдете измамени.

Компанията за информационна защита Malwarebytes алармира за нова кампания, насочена срещу играещи Fortnite. Става дума за зловредни програми, които крадат информация, в това число и за биткойн портфейли. Те се разпространяват чрез линкове в YouTube, идващи под формата на чийтове, скинове и различни безплатни артефакти.

В един от наблюдаваните случаи, жертвата е подмамена да попълни викторина, след което ѝ се предлага да свали и стартира изпълним файл с големина от едва 168КВ. Изпълнението на файла води до профилирането на машината и изпращането на данните за системата към IP в Русия. Програмата е настроена да търси различен по вид данни, като вписана в браузъра информация, данни за Steam, бисквитките и присъствието на биткойн портфейл.

Malwarebytes посочва, че в конкретния случай, видеото е гледано едва около 2000 пъти като програмата е била свалена от около половината от тези потребители, но някои от въпросните видеа са събрали десетки хиляди гледания преди да бъдат свалени от YouTube.

Това не е първия случай, в който мишена на хакерите стават играещи популярната Battle Royale игра. Тази година се появи дълго чаканата версия на играта за Android. Преди това обаче в Интернет, измамници разпространяваха зловредни програми, които биваха представяни за играта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари