Дългоочакваните телевизионни серии по The Last of Us наскоро направиха премиерата си и публиката е въодушевена. Но не всички споделят това въодушевление. Един от тези хора е Брус Стрейли, който ръководи работата по оригиналната игра от 2013 съвместно с Нийл Дръкман в Naughty Dog. Дългогодишен служител на Naughty Dog, Стрейли напусна студиото през 2017, след като прекарва 18 години в компанията. През миналата година Стрейли анонсира откриването на свое собствено студио – Wildflower Interactive.

Стрейли е недоволен от решението на HBO и Naughty Dog да пропуснат името му във финалните надписи на сериите, за което говори обстойно пред LA Times. Случаи като този са повод за Стрейли да се замисли повече за нуждата от профсъюзна помощ в гейм индустрията.

„Когато имаме случай, в който някой е бил част от създаването на този свят и тези герои, и не получава уважението или финансовата компенсация за това, имаме аргумент в полза на профсъюзната консолидация. Може би се нуждаем от профсъюзи в гейм индустрията, които да защитават творците“, смята Стрейли.

GamesIndustry.biz припомня и други подобни случаи, като този на Стрейли. Последният подобен беше от по-рано този месец, когато стана ясно, че Striking Distance Studio са пропуснали да включат във финалните надписи на Callisto Protocol 20 човека, които напускат студиото в хода на работата по играта. Става въпрос за разработчици на водещи позиции и допринесли значително за Callisto Protocol.

Изданието привежда това, че Стрейли не е единственият бивш служител на Naughty Dog, който е говорил относно нуждата от профсъюзи в гейм индустрията. В миналото по въпроса се изказа и директорът на Uncharted Ейми Хенинг, според която разработката на ААА игри е процес, който не осигурява стабилност в дългосрочен план. Позицията ѝ е, че гейм индустрията трябва да следва в това отношение филмовата и телевизионната индустрии, където има вече изградени профсъюзни структури. Не на такова мнение обаче са настоящите шефове на Naughty Dog. Президентите на студиото – Нийл Дръкман и Ивън Уелс изразиха скептицизъм по отношение на идеята в интервю от 2021, когато се появиха репортажи за полагането на извънреден труд от страна на служителите в тяхната компания. Уелс сподели мнението си, че според него профсъюз не е отговор тук, а създаването на среда, в която всеки да работи толкова, колкото поиска.

„Ако поставим някакъв вид ограничение, при което при положени 40 часа труд сървърите изключват и не може да работиш повече, накрая ще имаш хора, които са разочаровани. Има такива, които наистина държат да добавят допълнително блясък над това, по което работят доброволно. И по този начин ще ги ограничиш в това им желание“, сподели преди две години Дръкман в интервю за Game Informer.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари