Европейският съюз излезе с официално антитръстово предупреждение към Microsoft относно сделката по сливането на компанията с Activision Blizzard, предаде в края на миналата седмица Politico. От Брюксел са изпратили на Microsoft официално писмо, включващо възражения срещу приключването на сделката, оценяваща се на близо $70 милиарда.

Politico не публикува подробности около текста на писмото, но припомня, че европейските власти вече заявиха намерението си да разследват задълбочено ситуацията около сделката, която по техни думи може да намали сериозно конкурентната среда на пазарите за доставка на PC и конзолни видеоигри.

Основното притеснение на европейските законодатели се явява поредицата Call of Duty, но и въобще възможността целия каталог на Activision Blizzard да остане достъпен единствено до екосистемата от устройства на Xbox. Самите Microsoft отправяха противоречиви послания в тази връзка, като за последно те предложили десетгодишен срок, в който поредицата да остане достъпна за Nintendo Switch и PlayStation, според Gamesindustry.biz. В същото време обаче, през миналата година шефът на гейминга в Microsoft Фил Спенсър заяви как CoD ще остане достъпен за потребителите на конзолата на Sony, докато PlayStation е жив. Което явно влиза в противоречие със споменатия десетгодишен срок. От друга страна от Редмънд нееднократно заявяваха, че популярните шутър серии въобще не са такъв фактор, какъвто го изкарват Sony за бизнеса си. Любопитен довод беше изтъкнат наскоро с друго хитово заглавие. IGN цитира Лулу Ченг Месърви, мениджър в Microsoft, която приведе популярността на телевизионните серии по The Last of Us, като доказателство за твърденията на Microsoft. Тя припомня, че освен, че са собственици на огромен обем от интелектуална собственост и потенциал в гейм и кино пространството, те са лидери на конзолни пазар и нямат нужда от подкрепата на Федералната търговска комисия на САЩ. Последните решиха да заведат антистръстово дело във връзка със сделката.

Крайният срок за решението по казуса Европейският съюз ще даде на 23-ти следващия месец.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари