13.9 C
София

Вдигнаха забраната за продажби на стария Doom в Германия

Най-четени

Германската държава премахна ограниченията върху продажбата на класическия екшън от първо лице Doom. Забраната беше въведена през 1994 година, а мотивите за нея бяха, че играта можела да навреди на психиката на младите хора, информира BBC.

В Германия игрите с прекалено много насилие са приравнени с порнографията и могат да се продават само в специализирани магазини на хора, които са навършили определена възраст.

Doom изпада от ограничителния списък защото немските контролни органи са сметнали, че играта вече има само художествена и научна стойност, и не представлява интерес за децата и младите хора. Една от версиите на Doom обаче, остава забранена, защото в нея се съдържат нацистки символи, а това в Германия е доста чувствителна тема.

Рестрикциите спрямо Doom и Doom II отпаднаха на 31 август и вече не са в сила след официалната среща на Bundesprufstelle – контролният орган, отговарящ за медийните продукти, които биха могли да навредят на младежта. За премахване на ограниченията пред институцията са апелирали хората от игралното студио Bethesda Softworks. В момента то притежава компанията id Software, която е създател на поредицата Doom. Експертите на Bethesda са защитили играта с аргумента, че в графично отношение тя не може да се сравнява със съвременните заглавия и насилието в нея е много по-малко от критериите, които са необходими за да бъде определена една игра в днешно време, като прекалено брутална.

От Bundesprufstelle са заявили, че решението им не е свързано само с ниската резолюция на графиките в Doom, но органът е отбелязал, че в момента дори игрите в мобилните телефони имат повече пиксели от творението на id Software. За изваждането на играта е помогнал аргументът, че тя вече не е интересна на децата, защото е архаична.

Преди 17 години Doom беше вкаран в черния списък на Германия основно заради това, че сцените на насилие в заглавието не са били неутрализирани от нещо друго. Изискването на Bundesprufstelle е било мултимедийните продукти, в които има насилие над хора или други живи същества да бъдат балансирани, като в тях има голямо количество мирни сцени.

Някои от членовете на германския контролен орган са били против премахването на рестрикциите върху Doom, но при гласуването те са се оказали малцинство и не са повлияли на крайното решение. Станалото е логично, тъй като някои по-нови версии на играта имат разрешение за продажба. Пример за това е версията на Doom за Game Boy Advance.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини