fbpx
16.8 C
София

Видеоигрите могат да лекуват психопати

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Учени от Университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът са решили да използват иновативно решение за лечение на особено опасни престъпници, определяни често като „психопати“, разбираме от страниците на академичната институция.

Психологът Ариел Баскин-Самърс от Йейл е убедена, че престъпници, които са определяни като психопати (хора, на които им липсва каквото и да е съчувствие за останалите човешки същества и извършват криминални деяния, насочени към личността без да изпитват, каквито и да е угризения на съвестта или съжаление за извършеното от тях) могат да бъдат лекувани с помощта на видеоигри. „Подобни хора често не могат да се справят с множество задачи наведнъж и не успяват да обработят коректно информация, като възприемането на страданието на другите хора при извършване на своите криминални деяния. Лечението на хора с антисоциално поведение, като психопатите, се извършва съвсем погрешно. За щастие има проучвания като нашето, което може да промени начина, по който се случват нещата и така да бъдат взети по-ефикасни мерки при лечението на подобни затворници„, обяснява Самърс.

Пациентите по програмата ще играят специално изготвени игри, чрез които ще могат да научат важността на вторичния тип данни, които постъпват в мозъка им, а след това ще могат да обработват тези стимули по-адекватно, надяват се учените. Много от първите участници в изследването са показали значителен напредък по отношение на изпитването на съчувствие към други човешки същества, което на свой ред ги е накарало да започнат да преосмислят някои свои действия.

Самърс уточнява, че тези игри обаче трябва да са много внимателно разработени, за да могат да повлияят на лечението. Тези игри обаче са пригодими само към пациенти определяни като психопати. Приложени към престъпници с различна менталност, игрите не само, че не помагат, а даже влошават състоянието им и начина, по който възприемат своите действия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини