Двама от водещите футболисти в света днес, Гарет Бейл, играч на английския „Тотнъм“ и Златан Ибрахимович („Милан“) споделиха своето убеждение, че създателите на футболния сим FIFA, Electronic Arts, се възползват по неправомерен начин от имената и анимираните им аватари в играта с цел финансова изгода, предава GamesIndustry.biz. Обвиненията на двамата футболисти идват след като се появи новината, че бившият футболист на „Реал“ (Мадрид) и „Манчестър Юнайтед“ Дейвид Бекъм е прибрал сериозната сума от 40 милиона паунда, за да бъде включен в последното издание на играта.

Сериите използват официална система за лицензиране, която им позволява да използват бранда не само на лигите и отделните футболни клубове, но и дигитализираните образи на някои от най-известните играчи днес. Един от тези играчи – Златан Ибрахимович – зададе публично въпроса кой е позволил на EA да използва името и лицето му в играта. Ако е съюза на професионалните футболисти FIFPro, то той уточнява, че никога не е предоставял правото на организацията да преговаря с компанията за тази цел.

„Кой е дал на FIFA EA Sport разрешение да използва името и лицето ми? FIFPro? Не знам да съм член на FIFPro, но ако съм такъв, то съм включен без знанието ми чрез някакъв странен трик. И със сигурност не съм позволявал FIFAcom или FIFPro да прави пари от мен“, написа тези дни в социалната мрежа Twitter Ибра. „Някой изкарва пари от името и лицето ми без разрешение през всичките тези години. Време е да се разследва“.

Гарет Бейл, футболист на „Реал“ (Мадрид), който в момента играе под наем в лондонския клуб „Тотнъм“ се присъедини към дискусията, подета от Ибрахимович, използвайки хаштаг #TimeToInvestigate (в превод: „Време е да се разследва“ – б.а.).

В дискусията се включи също и агентът на Ибрахимович, който заяви, че както FIFPro, така и AC Milan не притежават индивидуалните права над играчите. „Сигурен съм в това, EA Sports, понеже ми е било заявявано нееднократно“, пише той. А агентът на Бейл, Джонатан Барнет коментира за The Guardian, че той и неговия клиент разглеждат възможността да заведат дело.

„Голямото ни тревога тук е, че FIFA ни кара да се съобразяваме с множество правила и регулации, убеждавайки ни как се грижат за интереса на играчите, но е явно, че те не го правят“, допълва Барнет.

От EA публикуваха официалната си позиция по случая, в която се заявява, че те придобиват въпросните права от лигите, отборите и отделните играчи. „В допълнение, ние работим с FIFPro, за да се уверим, че може да включим възможно най-много играчи, така че да създадем най-автентичната игра. По отношение на конкретните случаи, правата ни за образите на играчите са ни предоставени по силата на договореностите ни с AC Milan и с нашият дългогодишен ексклузивен партньор Премиер лийг, което включва всички играчи на „Тотнъм Хотспър“, споделят те в съобщението си, като допълват, че според тях настоящата дискусия, разгоряла се в социалните мрежи се явява опит да бъде въвлечена FIFA 21 в спор между няколко външни страни и това няма общо с EA Sports.

Според GamesIndustry.biz, спорът, който се визира от EA е наскоро анонсиран план от страна на Световната футболна федерация FIFA, според който от следващата година на агентите на футболистите ще им бъде забранено да представляват повече от една страна в даден трансфер и ще се наложи таван на комисионните, които тези агенти вземат при приключена сделка. Що се отнася до твърденията на Ибрахимович и Бейл, паметливи запалянковци напомнят, че първият беше избран за играч на EA Sports за декември 2016, а по-късно се снима с физическо копие на Ultimate Team карта, за да рекламира FIFA 17. Бейл, от своя страна, е една от звездите на обложката на FIFA 14.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари