fbpx
5 C
София

Време за ревю: Call of Duty: Advanced Warfare

Най-четени

Иво Цеков
Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

За играта:

студио:  Sledgehammer Games
издател:  Activision
жанр: шутър
платформи: PC, PS3, PS4, XBOX360, XBOX One
уебсайт: https://www.callofduty.com/advancedwarfare

Положителни страни: поредицата най-сетне посети и България; най-добрата CoD игра от доста време; ЕХО костюмът внася тактическо разнообразие; система за ъпгрейди; мултиплейър с потенциал да ви задържи за дълго

Отрицателни страни: историята можеше да бъде по-грабваща; ко-оп режимът бледнее на фона на другите

Заключение: Изглежда сякаш никоя игра от поредицата не е в състояние да свали CoD 4: Modern Warfare от върха, но новата част предлага всички основни съставки за солидно забавление

Тази година поредицата Call of Duty има нов разработчик и доста нови идеи, но достатъчни ли са те, за да върнат доверието на геймърите в поредицата?

Развитието на тази серия е интересен пример за това как сякаш неусетно се променя мнението на критиката и най-вече на геймърите. Някъде между поредните цифри в заглавието си, поредицата на Activision изведнъж престана да бъде любимия на всички шутър и се превърна в морално остаряло заглавие, преобладаващото мнение за което е, че е крайно време да се промени. Това е нормално оплакване за всяка поредица, която пусне подобен брой продължения, но по-интересното е, че всъщност никой не дава конкретни предложения относно това какво точно трябва да се промени.

За честта на Sledgehammer Games трябва да отбележим, че студиото, което най-сетне получава пълноправен опит да създаде „своята“ Call of Duty игра, опитва доста интересни нови неща. Остава открит въпросът дали това са правилните идеи и дали са използвани по най-смисленият начин.

Освен това Advanced Warfare е първата Call of Duty, която успява да се възползва от тригодишния производствен цикъл – идеалната дължина за създаването на ААА заглавие, която за съжаление е рядкост предвид желанието на издателите да виждат по-често нови части. Идеята е, че сега три студия – Infinity Ward (Ghosts), Treyarch (Black Ops) и сега Sledgehammer Games – се редуват всяка година с нови игри от поредицата.

Ако трябва да посочим един главен герой на Advanced Warfare, то това несъмнено ще бъде новият екзокостюм, който присъства сериозно във всеки режим от играта. Предвид, че цялата кампания се развива в бъдещето (2054 г. е основна за кампанията), EXO костюмът е неразривна част от бойното поле на бъдещето. На него ще видите ходещи танкове, умни гранати и ята от дронове, на фона на които Advanced Warfare изглежда значително по-вдъхновена от Halo и Crysis, отколкото от класически военни филми като Black Hawk Down например.

Благодарение на ЕХО костюма може например да скачате няколко метра във въздуха, което автоматично ви дава по-добър, макар и кратък, поглед върху бойното поле и нови тактически възможности. Както в кампанията, така и в мултиплейъра, картите са създадени именно с идеята да окуражат вертикалното движение и обикновено има поне два начина, по които може да подходите към дадена ситуация. Но костюмът е доста по-разностранен и освен, че ви дава възможност да скачате нагоре, може да се придвижвате и във всяка една посока докато сте във въздуха. Други негови функции, специфични за съответния модел костюм, са моментното забавяне на времето за по-добро прицелване, активирането на ЕМР заряд, който да извади от строя вражеска техника и дронове, както и включването на защитно поле. Докато експериментирате с тези функции няма как да не си дадете сметка, че този път битките наистина са футуристични и това е войната на бъдещето.

Промяна има и в начина, по който се представя главния герой. Усещането, че той е обикновен боец, попаднал в необикновена ситуация вече го няма, а за сметка на това изпод ЕХО костюма си вие се чувствате като новите властелини на бойното поле. Това също е радикална промяна в представянето на играта.

Що се отнася до базовия геймплей, т.е. до престрелките, те са почти непроменени. Арсеналът е добра комбинация от модерни и футуристични оръжия, като за сметка на ЕХО костюма, повечето оръжия могат да минат и за съвременни. Освен това в играта са хвърлени вече традиционни за поредицата сцени като задължителни стелт епизоди, моменти с превозни средства и т.н., но при все, че са функционални, те далеч не са така внушителни както мисии като All Ghilled Up или Death from Above от класиката CoD 4: Modern Warfare. Нещо повече, за разлика от предни игри, тук дори още по-ясно личат скриптираните моменти като съвсем ограничено придвижване и изобщо възможност за действие по време на тези сцени. Общото усещане е, че за разлика от Uncharted, където преходът между пасивна сцена и интерактивен момент е безупречен, тук в тези моменти сякаш играта „играе“ с вас, а не обратното.

Сингъл кампанията се опитва да ви мотивира с история за лична драма, отмъщение и мегаломански амбиции, но тя на практика е просто още едно извинение за това да избухне глобален конфликт. Присъствието на Кевин Спейси изглежда внушително, когато известният актьор ви погледне от телевизора за пръв път, но бързо губи силата си изпод тирадите от лишени от емоции монолози. Безспорно за нас най-интересен е фактът, че най-сетне Call of Duty игра предлага мисия в България – към края на кампанията трябва да проникнете в биолаборатория в Странджа. Мисията сама по себе си не е много интересна, но пък е на наша земя, а и получавате възможност да покарате един движещ се танк.

За разлика от мултиплейъра, в кампанията не може да кустомизирате вашия ЕХО костюм и той е зададен предварително  преди всяка мисия. За сметка на това пък тук може да използвате елементи като bullet time ефекта, който иначе е неприложим онлайн. След края на мисията играта ви дава оценка на базата на вашето представяне, която води до натрупване на точки, използвани за ъпгрейд на различни умения и характеристики на ЕХО костюма.

За мнозинството от геймърите Advanced Warfare има притегателна стойност като мултиплейър игра и няма съмнение, че в това отношение тя върши чудесно работата си. Сървърите на играта заработиха от вчера с активирането на Zero Day версията на Advanced Warfare и като всяка нормална игра с акцент върху онлайн геймплея, и тук ще трябва да мине поне известно време, за да се очертаят геймърските нагласи, предпочитаните карти и режими, наличието на чийтър и идеите на Sledgehammer за допълнително съдържание.

Така на този етап оценката на онлайн компонента е своеобразна работа в прогрес, но на първо време впечатление правят новите режими в него. Uplink е доста интересна идея, зародишите на която по-старите геймъри помнят още от Unreal Tournament, но сега за пръв път я виждаме реализирана в ААА заглавие. Momentum е комбинация от capture-the-flag и tug-of-war като продължителността на една игра варира значително и тя може да свърши както за няколко минути, така и след доста дълго време. Тук присъстват и стари познати като Kill Confirmed, завръща се и Hardpoint, но като цяло можеше да бъдат добавени и още нови режими.

След като веднъж се потопите в мултиплейъра, с лекота ще си припомните кое е онова, което прави Call of Duty толкова забавна, когато я играете с други хора. Въпреки че не впечатляват с визия, картите са изпипани много добре. Така например Comeback ви пренася в съвсем безлично градче някъде в Близкия изток, но пък да се борите за контролните точки в Domination там е невероятно забавно. Мястото на действието в Solar е завод за слънчева енергия като картата ви предлага много добри възможности за вертикално маневриране и няколко ключови точки, чиито контрол е задължителен. И тук ЕХО костюмът е най-голямата разлика и позволява непозната до момента маневреност, с която да достигате високи точки, прозорци и платформи, които иначе биха изглеждали просто част от пейзажа. Важно е да се отбележи, че за разлика от Titanfall и Destiny, тук скоковете с костюма са с доста по-кратка продължителност така, че имат тактическо приложение, а не са абсолютно решение.

Въпреки че липсата на достатъчно нови режими е като пропусната възможност, Advanced Warfare е първата игра от серията, която въвежда някаква форма на т.нар. loot – по време на игра онлайн играта ви съобщава, че сте намерили нещо ново и след края на мача може да видите какво е то. Добавете към това набора от различни оръжия, организирани в три степени според това колко редки са те, екипировката, облеклото и ЕХО уменията и получавате динамична комбинация, която наистина работи добре. Разпределението на оръжията става по системата Pick 13, която е директен наследник на Pick 10 от Black Ops 2. Интересно е, че между мачовете може дори да тествате новите си оръжия на холографско стрелбище. Така може би няма да бъде пресилено да кажем, че мултиплейър режимът е най-добрият от много години насам и може би вторият най-добър след като CoD 4: Modern Warfare ни показа по един уникален начин колко иновации може да се включат в мултиплейъра.

За съжаление ко-оп режимът в Advanced Warfare не е на чак такова ниво. Структурата му е елементарна и трябва да се справяте с вълна след вълна врагове, подобно на Modern Warfare 3. Враговете ви връхлитат на вълни, а вие и още трима приятели трябва да оцелеете, използвайки к кредитите, за да си купите нови оръжия и приставки за тях, както и да ъпгрейднете ЕХО костюма си. Вълните са общо 25, след което започват да се повтарят на по-висока трудност. Режимът, наречен Survival работи добре, но изглежда прекалено бездушен спрямо останалите сегменти.

В графично отношение Advanced Warfare е стъпка напред спрямо миналогодишната Ghosts като особено добре са реализирани светлините ефекти, както и лицевите анимации. Все пак в самата игра липсва онази грация и лъскавост, които отличават най-добрата графика от просто добре изглеждащата. Сцените на открито изглеждат горе-долу добре, но затворените помещения са доста стерилни и лишени от детайли. Преди няколко години Killzone 3, а след нея и Killzone: Shadow Fall вдигнаха значително летвата за това какво трябва да представлява един футуристичен шутър, пълен с експлозии, стрелба, специални ефекти и разнообразна околна среда и това сякаш важи все още.

Advanced Warfare определено е стъпка в правилната посока за поредицата като цяло, спорно е просто колко голяма е тази стъпка. Докато някои елементи от геймплея и презентацията са засилени, други като сюжетната линия си остават ахилесова пета и този път. Всички компоненти за създаването на много добра игра от бюджета до иновациите са там така, че това, което е направено не е толкова грешка, колкото по-скоро съзнателно решение да се направи Advanced Warfare достъпна за максимално широк кръг фенове. Това е едновременно и разбираемо, и малко дразнещо защото въпреки, че е най-добрата Cal of Duty игра в последните години, тя не е това своеобразно откровение, което очаквахме.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини