Време за ревю: Ryse: Son of Rome

0
61

За играта:

студио: Crytek
издател: Deep Silver
жанр: екшън
платформи: PC, XBOX One
уебсайт: https://www.crytek.com/games/ryse

Положителни страни: разкошна графика; алтернативи за управление с мишка/клавиатура или геймпад; всички DLC-та от оригинала са включени

Отрицателни страни: доста къса кампания; скучна и повтаряща се бойна система; дразнещи битки с босове

Заключение: Ryse е прилична игра, но определено е по-забавна, когато я гледате, отколкото когато най-сетне посегнете към нея.  А това не е добър атестат за нито едно заглавие.

Ако не друго, то Ryse: Son of Rome за РС определено изглежда разкошно. Всеки един визуален детайл – от динамичната светлина до моделите на героите – са невероятно изпипани. Героите изглеждат изключително реалистично и дори дребни детайли като порите на кожата и брадата са пресъздадени с пълни детайли. Освен това добавянето на 4К резолюция в РС порта вдига нивото на реалистичност още повече.

Големият проблем обаче е, че извън графиката, за Ryse: Son of Romе няма какво толкова да се каже. Година след като дебютира на новата XBOX One конзола играта идва и за РС порт по подобие на Dead Rising 3. Освен високата резолюция (която между другото изисква доста скъп хардуер) и замяната на гласовите команди към Kinect с обикновени натискания на бутон, този порт не носи почти никакви изменения и подобрения.

Историята в Ryse: Son of Romе следва пътя на римски войник на Има Марий Тит, който се запътва по традиционния път на отмъщението срещу убийците на семейството му. Оставяйки безброй посечени тела след себе си, той става центурион и по-късно открива истината около злодеянието. Сценаристите на Crytek са се опитали да разнообразят сюжета с малко свръхестествени елементи, но те не са достатъчни солидни и нито помагат, нито пречат на историята. Въпреки че сюжетът като цяло е ОК и с добро озвучение – за графиката вече споменахме – предполагам, че мнозина от вас ще успеят да прозрат развръзката доста преди да са стигнали края на 8-те глави.

В крайна сметка Ryse: Son of Rome е видео игра, а не филм. Въпреки че е чудесна на външен вид, тя не е забавна като геймплей. Всъщност почти цялата игра представлява повтарящи се бойни сцени с продължителност около 30 секунди – блокирай, отблъсни, удари, екзекутирай и повтори всичко отново. Екзекуциите се свеждат до QTE сцени, при които трябва да натиснете два бутона като правилната реакция активира допълнително умение като например забавяне на времето. Тогава по ефектен начин получавате възможност да елиминирате бързо няколко врагове преди те дори да са могли да мръднат. Тези екзекуции обаче не зависят изцяло от успеха при QTE елемента; завършващото действие ще се случи дори да объркате всички натискания, но ако не ги пропуснете, резултатът просто е по-добър.

Точно поради подобни идеи, както и защото екзекуциите са доста лесни за извършване, техният смисъл и удоволствие бързо се изчерпва след като веднъж ще накълцали дузина варвари. Фактът, че моделите на повечето врагове са почти идентични също засилва усещането за еднообразие и обезсмисля хубавата графика. Дори когато периодично се появят нови врагове, те просто не внасят достатъчно разнообразие в битките. Благодарение на лесната и непретенциозна бойна система с лекота може да си купите всички нужни ъпгрейди още преди да преполовите кампания. Въпросните ъпгрейди са традиционни като по-голяма издръжливост или по-продължително време за атаки на забавен каданс. Не се лъжете обаче да си купувате умението за носете на повече копия, тъй като ги получавате само на определени места в хода на играта, след което те просто изчезват от инвентара ви.

Предизвикателствата ви битките идват по-скоро тогава, когато сте заобиколени от няколко врагове, нападащи едновременно, което е по-скоро нечестно дизайнерско решение, отколкото да хвърля ръкавица към уменията ви. Може да блокирате само един нападател в даден момент, но това не ги спира те да атакуват по няколко наведнъж. Също така камерата не е съвсем покорна и има лошия навик да застава така, че да не виждате кой ви атакува отзад. Накрая битките с босове, които обикновено са атракцията на екшън игрите, тук са друго слабо звено. Босовете имат доста повече здраве от останалите и атакуват преди всичко с тежки атаки, които могат да се блокират само с много прецизни натискания на бутоните. При тях не може да забавяте времето, а понякога играта отчита удари, които получавате дори когато сте направили успешна избягваща маневра. В резултат битките с босове са по-скоро дразнещи, отколкото предизвикателни.

РС версията на Ryse включва цялото допълнително съдържание, което първоначално трябваше да се купува под формата на отделни DLC пакети за конзолната игра. За отбелязване е обаче, че всички тези DLC-та се състоят само от карти и скинове за мултиплейър режима, където играчите влизат в ролята на гладиатор, състезаващ се в различни сценарии на колизеума. Въпреки че там може да отключите нови оръжия и брони, които иначе не се срещат другаде, като геймплей мултиплейърът е идентичен със сингъл кампанията и в този смисъл предлага същите проблеми, които този път просто споделяте с други хора. Като цяло онлайн режимът е добър опит да се увеличи потенциала на играта, особено предвид колко къса е кампанията, но отново скучните битки значително подкопават евентуалната добавена стойност от него.

Ако вече сте играли Ryse: Son of Rome за XBOX One, РС версията реално не ви дава нищо, което да не сте видели. Онези, които посягат към играта за пръв път, могат да очакват страхотна графика и история на средно ниво, спъвана от повтарящи се и недоизпипани битки. Играта на РС има своите предимства, защото освен по-добрите графични настройки, които евентуално може да ползвате, работата с мишка и клавиатура също е за предпочитане при някои действия, например когато трябва да се прицелите с балистата. От друга страна е очевидно, че Ryse: Son of Romе е създадена за геймпад така, че един идеален вариант е да ползвате мишка за прецизност при метателните оръжия и пад за ръкопашните битки. Появата на втори XBOX One порт за РС за толкова кратко е добра възможност за РС геймърите да пробват първите next-gen заглавия от 8-то поколение, но в същото време ако Ryse: Son of Rome е някакъв атестат, то очевидно засега те не изпускат много.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари