Fortnite за Android още не е излязъл, но мнозина вече я свалят и инсталират.

Fortnite се превърна в невероятен хит. Играта на Epic е сваляна милиони пъти, хиляди гледат playthrough ръководства в YouTube, всички говорят за нея. Логично, от това се възползват и престъпниците.

По-рано тази година, играта излезе за iOS, а по-късно това лято се очаква и версията за Android. Незнайно защо, доста хора си мислят, че могат да играят Fortnite за Android преди официалната ѝ премиера. Hacker News, MalwareBytes и ESET алармират за появата на множество фалшиви версии на играта за платформата на Google. Става дума за разпространявани връзки към тези програми в YouTube, но също и на специално създадени сайтове за това.

Най-често това са видеоклипове с инструкции как да бъде инсталиран/да се играе Fortnite на устройство с Android. Според Свати Кхандевал от Hacker News, търсене в Google на съвет за как да свалим и играем Fortnite за Android също представя връзки към зловредни сайтове.

Конкретно откритите от MalwareBytes версии не крадат данни от устройството, което е успокояващо. По-скоро става дума за афилиейт схеми, които докарват пари на разпространителите на тези програми, когато потребителят изпълни указанията им и свали и инсталира посочено от тях приложение от Google Play.

Програмите изглеждат доста достоверно. При инсталация се появява иконата на играта, която се показва и при iOS версията на играта. Освен това при пускане на приложението се представя и достоверно изглеждащ зареждащ екран на играта. След това обаче процесът бива прекъснат с предупреждение, че потребителят трябва да свали и инсталира приложение от Google Play, което се явява като форма на уверение, че той не е бот програма. Колкото и приложения той да свали и инсталира, „играта“ не тръгва, тъй като просто това не е играта.

„Всеки път, когато хората полудеят около излизането на нова видеоигра, ние виждаме автори на зловредни програми да се включват в играта. Често, това е атака срещу доброто ни желание. Те се възползват от онова малко гласче в нас, което крещи: „Искам я сега!“. Ние предлагаме да се вслушате в онова друго тъничко гласче, което предупреждава: „Изглежда прекалено добре, за да е вярно“. Съветът ни: бъдете търпеливи. Ако изчакате за официалната поява на играта от страна на Epic Games в Google Play Store това лято, няма да прекарате следващите месеци в чистене на зловредни програми от вашия Android. Останете в безопасност“, съветват специалистите от MalwareBytes. Hacker News допълват съвета с припомнянето, че Google Play не е застрахован от зловредни програми и внимавайте за издателя на приложението.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dev
Dev

При много игри е така чудно защо отразиха само Fortnite…

Теодор
Теодор

A minecraft така ли е