Представете си свят, в който не можете да различите изкуственото от реалността, но въпреки това да усещате болката и тормоза. Сега си представете да нахлуят във вашето съзнание не в името на науката, а заради симулация на видео игра. Ще искате ли да станете част от технологичния прогрес, като се излагате на риск да полудеете?

Тази тема е разгледана в един от епизодите на третия сезон на сериала Black Mirror на име „Плей тест„. В него е представен животът на Купър докато пътешества около света. За да изкара малко пари, героят се вписва в услуга, която му предлага компании, търсещи си доброволци за извършване на „необичайна“ работа. Така Купър се озовава в Лондон, тествайки нова игра, от която се очаква радикално да промени гейм индустрията.

Като за начало, геймърите си слагат VR устройство, но с мотиви от „Матрицата“. Вместо използване на контролери или компютри, в тила на човека се вгражда чип за влизане в симулацията. Чипът има достъп до чувствата и страховете на играча, като по този начин адаптира VR преживяването към неговия вкус. Или в случая на Купър, всичко от вида на паяци и бивши гаджета се вмества в неговата виртуална игра. И въпреки че осъзнава, че нищо не е реално, той не може да спре да усеща болка. Играта на Купър се превръща в истински кошмар в изоставена къща, и оттук играта вече не е просто игра.

playtest-2

Епизодът е създаден от Чарли Брукър, който е фен на видео игрите, както и на новото VR преживяване. И въпреки негативната настройка, епизодът носи и дълбоки адмирации към гейм индустрията. И в стила на Black Mirror, акцентът се измества от полезността на новите технологии към дистопичните й последствия: доколко ще се привържем към компютрите, докато ни унищожат.

Премиерата на Black Mirror e утре, на 21-ви октомври ексклузивно в стрийм-портала Netflix.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари