В GitHub се появи Тетрис, който изцяло е побран в зареждащия сектор

0
68

TetrOS е вариация на знаменития Tetris, която е написана на Асемблер. Кодът на тази игра е побран в 512-те байта на записа за начално зареждане. Всъщност, играта заема едва 446 байта, които са максималния размер на зареждащата програма в MBR.

 

MBR е секторът за начално зареждане, който съдържа кода и данните, необходими за по-нататъшното зареждане на операционната система, разположен в първите физически сектори на диска. Най-първите 446 байта на диска съдържат зареждащия код. Именно на това място се записва TetrOS.

По този начин, TetrOS се зарежда преди която и да е операционна система. Той няма нужда от никаква ОС и всичко извършава самостоятелно – зареждане, стартиране, изобразяване, управление – всичко това в 446 байта.

Ето как изглежда зареждащия сектор, в който е записана TetrOS:

 

Тази игра, която едновременно си е своя операционна система може да бъде стартирана в средата на qemu или да бъде записана в сектора за начално зареждане на някой диск или флаш-стик.

 

В нищожно малкия размер байтове, създателят на тази програма е успял да вложи дори и интересен дизайн – всеки елемент от играта има различен цвят, управлението става с бутоните на клавиатурата, при неуспех играта приключва, фигурките се генерират по случаен начин…

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари