По-рано този месец, Valve представиха неочаквано Steam Deck, конзола или преносим персонален компютър за игра, може да изберете сами как да го наричате. Устройството на външен вид прилича доста на Nintendo Switch, но е доста по-голямо като размер и това, което е голямото му достойнство – има напълно открита природа – за разлика от всяка една конзола на пазара днес. Базирано на SteamOS, модифицирана версия на Арч Линукс, потребителите могат да го използват не само за игра, но и да инсталират различни приложения, а ако желаят може даже да сменят операционната система на Windows. Що се отнася до видеоигрите, потребителите получават пълната свобода да инсталират кой да е клиент на магазин на конкуренцията.

Именно за това говори Гейб Нюъл, шефът на Valve, в половинчасово интервю с IGN. То е взето близо седмица преди премиерата на Deck, но медията го публикува едва тези дни. В интервюто Нюъл говори по различни теми, като един от акцентите беше именно тази открита природа на Deck.

„Гледната ни точка е, че откритостта на PC екосистемата е суперсилата, от която всички ние се облагодетелстваме. Така че ако желаете да инсталирате тук Epic Games Store, ако искате може да го свържете с Oculus Quest – всичко това е възможно и това са страхотни продукти. Това са характеристики, нали? Това е и което искам да чуя като геймър“, заявява Нюъл. Той продължава като сравнява Deck с Nintendo Switch, Xbox и PlayStation: „Не искам да чувам как някой е получил някакъв троянски кон, който иска да ме заключи. Искам да слушам това, което желая да чувам. Ако има хардуер, искам да го прикача към него. Ако има софтуер, искам да го инсталирам. Просто се хващам и го правя. И знаете ли? Смятам, че това е страхотно.

Що се отнася до подготвителната работа по конзолата, Нюъл разказва, че той и колегите му са спрели на три основни въпроса. Това е да осигурят достатъчно мощ на Deck, така че да може да поддържа всяка една игра, която се предлага в Steam. Второто е било въпроса за определянето ѝ, понеже използването на „конзола“ не е съвсем точно в случая. Макар и подобна на най-популярната мобилна гейминг платформа, Nintendo Switch, Deck е значимо по-масивна машина. А на трето място е бил въпросът за цената. Нюъл подчертава, че много обещаващи проекти са се проваляли именно заради високата си цена, която е отблъсквала потенциални купувачи. Повече от казаното от Нюъл може да видите по-долу. Официално, Deck излиза през декември 2021, но поръчките и доставките ще могат да се правят след началото на 2022.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари