Гейб Нюъл е здраво стъпил на земята човек. Той не се притеснява, че усилията на неговата и други компании в областта на виртуалната реалност, може да не дадат очакваните плодове. Това разбираме от интервю с него за Polygon.

За него VR устройствата все още представляват лукс – нещо, като персоналните компютри в началото на 80-те години на миналия век.

„Все едно сме 1981г. и персоналния компютър току-що се е появил и всички го искат, за да го използват за кулинарни рецепти“, обяснява той, смеейки си. „А след се появиха и тези странни таблици, които никой не беше използвал досега. И изведнъж тези устройства се оказаха, че са силен аргумент за бизнеса да желае да има по един такъв компютър, макар и IT хората да ги мраазеха“.

Но това, според Нюъл, само доказва, че тези прогнози за хардуера могат да са напълно погрешни. За пример дава Nintendo DS. „Лично аз смятах, че е глупаво. Мислех, че Sony ще затрие Nintendo DS и да го остави в историята, но в края на краищата DS излезе победител“. Той споделя, че Wii Sports например е променило изцяло виждането му за Nintendo и компанията е пример за това, че ако рискуваш и вложиш усилия в нещо, което и да не изглежда, че ще проработи, то тъкмо това може да се окаже успех и да промени една компания.

„Оптимисти сме. Смятаме, че виртуалната реалност върви страхотно. Развитието ѝ съвпада с очакванията ни. Но освен това се примиряваме с идеята, че може да се окаже пълен провал. Ако не пробваш неща, които се провалят, значи не се опитваш да правиш нищо интересно. Така че ние се надяваме да създадем неща, които геймърите да намират за страхотни и това да е огромния скок напред“, заключава Нюъл.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!