Германия даде зелена светлина на игра с нацистка символика в нея

3
462
В безпрецедентен по рода си ход, властите в Германия допуснаха игра да представя пред местните нацистки символи.

Политиката и видеоигрите не трябва да имат общо. Но за съжаление имат. Една от думите, които първо ми изниква в главата, когато чуя думата „политик“ е „лицемер“ (и други думи ми идват наум, но те не са особено благоприлични). Точно лицемерно поведение демонстрираха германските политици наскоро, допускайки грозновата браузърна игра да показва нацистки символи. А уж закона в страната е ясен. За шедьоври, като Wolfenstein, не може. За проект, припомнящ една от най-големите трагедии в чешката република – стойностен експеримент с достатъчна сериозност, като Attentat 1942, също не може, но за нещо, което изглежда направено в час по трудово – може? Разбира се, щом се включват анимирани версии на водещите немски политици. Вероятно някой от Бундестага е решил да я играе и е направено изключение. Шега, разбира се.

Bundesfighter II Turbo, каквото е името на играта на Funk Media, представлява проект, който е изготвен с цел да стимулира младите германци да участват във федералните избори.

В играта, лидерът на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ Алексанър Гауланд има специален ход, който кара тялото му да се върти във формата на свастика. Германският закон е ясен – забранено е представянето на графични изображения на нацистки символи, освен за целите на образованието или в сатира. В края на 90-те обаче, възникнала полемика около Wolfenstein II, накара Берлин да внесе поправка в закона и видеоигрите бяха включени в медиите, в които не се допуска изобразяването им по никакъв начин. Немски гражданин е алармирал прокуратурата за свастика-хода на Гауланд в играта, откъдето отбелязали, че „да“ това е нередно, но играта не подлежи на забрана от цензурата в страната. От офиса на главния прокурор са признали, че въпросният закон съдържа остарели постановки и играта служи, както като форма на изкуство, така и като инструмент за насърчаване на гражданската активност. Дали това решение ще стане повод за прецедент, на който ще могат да се основават издатели като MachineGames за в бъдеще, не е ясно, но веднъж създаден юридически казус, оборването му от страна на официалните власти изглежда трудно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари