Преди 14 години една книга накара милиони да заговорят за Дмитрий Глуховски. „Метро 2033“ се превърна съвсем заслужено в световен бестселър. Но забележително за сериите „Метро“ е също това, че те се превърнаха в това, което специалистите по реклама биха нарекли трансмедиен франчайз. И това не беше изкуствено стимулирано отгоре – от някаква голяма мултинационална корпорация, а отдолу – от самите почитатели на романите, а за това има огромна заслуга самият Глуховски.

През 2002, Глуховски представя на специално създаден за целта сайт, няколко глави от своя следващ проект – това, което по-късно ще се превърне в „Метро 2033“. Самият той не заключва Артьом и компания в някакъв лицензионен затвор. Тъкмо напротив. Той стимулира издаването на фен-литература на основата на света на „Метро“, с което поредицата минава на изцяло ново ниво. Любопитен момент, който вероятно е някои от вас да не знаят е, че работата по игрите на 4А Games стартира преди излизането на „2033“. Това разкрива самият Глуховски в специален материал на Джеймс Батчелър от GamesIndustry.biz за следващата игра от поредицата, Exodus.

Хората от украинското студио харесват до такава степен идеята, че се се свързват с него с молба да направят видеоигра, основаваща се на този първоначален материал – нещо, с което Глуховски се съгласява веднага.

„Превръщането му в трансмедиен продукт беше нещо съвсем естествено. Книгите помагаха на игрите, игрите помагаха на книгите и по някакъв начин „Метро“ – особено „Метро“ – представя история, която е много подходяща за игра. Хората обожават да се превъплъщават в членовете на фракциите чрез косплей, има вече настолни игри, лайв-екшън, но на първо място и преди всичко имаме големите видеоигри на 4A. Това вече е нещо, което се превърна в живо същество, което живее по своите собствени правила, които не винаги разбирам“, обяснява Глуховски.

Глуховски работи заедно с 4А по Exodus, което определено обещава играта да е нещо наистина специално. Той обаче не мисли да бяга от тона на книгите или да опростява нещата тук, само защото става дума за видеоигра и въобще медия, която по принцип се смята за „несериозна“. Той държи на всяка една подробност. Даже, когато става дума за NPC персонажите.

Любопитен момент в материала на Батчелър е връзката, която той прави между The Witcher и Metro. И двете поредици се основават на литературни произведение, но отношенията между автора на „Вещера“, Анджей Сапковски и CD Projekt RED и тези между Глуховски и 4А, няма как да са по-различни. Докато Сапковски влиза в пряка конфронтация със студиото и освен, че от време на време натяква какъв принос има за успеха на The Witcher, Глуховски се радва на връзката си с 4А и работи активно с тях. Разбира се, признава той, имало е и търкания в отношенията им, но той намира работата на украинското студио за ползотворно за самите му романи.

„Аз не съм вманиачен в контрола. Щастлив съм да участвам, но не искам да ги контролирам. Първо, нямам време да контролирам всички, не ми носи и удоволствие. Предпочитам да намеря талантливи партньори и да им дам свобода. Когато се нуждаят от консултация, те могат да дойдат при мен с въпроси. Но докато се движи в съответствие с чувството в „Метро“, докато са предани на духа, то аз нямам проблем с тяхната интерпретация“, обяснява Глуховски.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за